FB pixel
Kategóriák

Méz - a méhek folyékony aranya

Méz - Miért és hogyan érdemes felhasználnunk a méhek folyékony aranyát?

Édes, aromás, cseppfolyós, krémes vagy kristályos, isteni önmagában, kenyérre kenve, kávéba vagy teába kanalazva, de a süteményeknek is remekül áll, sőt még az egzotikusabb húsos receptekhez is jól passzol. Gyógyít, energetizál, roborál, szépít. Mi ez? Persze, hogy a méz!

Hogy milyen méz? Attól függ! Lehet virág, akác, hárs, de ennél extravagánsabb típusokkal is találkozhatunk, ha jól figyelünk és persze jó helyen járunk egy-egy mézbeszerzőkörút alkalmával. Gyere, olvass tovább és fedezd fel a mézek csodálatos világát!

csurgatott méz

Mi is az a méz?

A méz a mézelő méhek által összegyűjtött különféle növényi nedvekből, nektárokból készül úgy, hogy a méhek ezeket a nedveket, nektárokat begyűjtik, átalakítják és a méhkaptárban található lépekben érlelik, raktározzák.

Mitől édes és aromás a méz?

A méhek által begyűjtött növényi nedvek és nektárok eredendően is édesek, ám a méz édes ízét konkrétan a benne található gyümölcscukor (fruktóz) és szőlőcukor (glükóz) adja. Bár minden mézfajta édes, nem mindegy, milyen mézet kóstolunk, hiszen annak aromája és édessége nagyban függ attól, hogy milyen növényi nektárból készült. A különféle virágok ugyanis különféle illóanyagokat tartalmaznak, ezek pedig döntően befolyásoljak a méz zamatát.

Mióta fogyaszt az emberiség mézet?

A mézfogyasztás mondhatni egyidős az emberiséggel: már a kőkorból is fennmaradtak olyan sziklarajzok, amelyek a mézbegyűjtést ábrázolták. Később az istenek eledelének és az ifjúság forrásának tartották a mézet, de az egyiptomiak az édesítés mellett fájdalomcsillapítóként, sebfertőtlenítőként, gyulladáscsökkentőként is alkalmazták, sőt – konzerválóképessége miatt - még a holtak balzsamozásához is használták. A méz egészen az ipari cukorgyártás megjelenéséig nagyon fontos szerepet töltött be a gasztronómia területén, hiszen nem csupán az édességek elengedhetetlen összetevője volt, de mézbort, mézsört, valamint egyéb erjesztett alkoholos italokat is készítettek belőle.

A különféle mézfajták

különféle típusú mézek színükben, állagukban és ízükben is eltérnek egymástól. Megjelenésüket és zamatukat pedig főleg az befolyásolja, hogy milyen növényekből, virágokból gyűjtötték be a méhek a nektárt és a virágport. Ahhoz, hogy egy mézet valamilyen, eredetére utaló jelöléssel lássanak el – pl. hárs, akác -, a méz felének az adott forrásból kell származnia. Ennek hiányában vegyes virágméz megjelölést kap.

A leginkább kedvelt mézek hazánkban a vegyes virágméz, a hársméz és az akácméz, de egyre többen ismerik a repcemézet, a napraforgómézet, a szelídgesztenyemézet, sőt a virágmézek mellett komoly érdeklődés övezi már a mézharmatmézeket (pl. erdei méz, fenyőméz).

Mindezek mellett akadnak egyéb figyelemreméltó mézkészítmények is, amelyek igazi extravagáns szereplői a mézpiacnak. Ilyen például a málnás krémméz, a gyömbéres krémméz, a fahéjas krémméz és a mézeskalács krémméz, amelyek izgalmas kulináris élményt nyújtanak.

különleges mézek

A méz jótékony hatásai

A méz nem csupán finom, de rengeteg olyan pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, amely miatt a gasztronómia mellett a gyógyításban és a szépségápolásban is érdemes alkalmazni. A méz általánosságban:

  • remek energiaforrás
  • magas az ásványianyag-tartalma (pl. kálium, magnézium, kalcium)
  • tele van vitaminokkal (pl. C-, B1-, B2-, B6-vitamin)
  • nyomelemeket is tartalmaz (pl. réz, vas, cink)
  • a fentieknek köszönhetően erősíti az immunrendszert
  • szabályozza a koleszterinszintet
  • antioxidáns hatású
  • gyulladásgátló
  • fájdalomcsillapító
  • antibakteriális hatású
  • normalizálja a bélflóra működését
  • hatásosan enyhíti a meghűlés és a felsőlégúti megbetegedések tüneteit
  • természetes sebgyógyító
  • puhítja és táplálja a bőrt

Miért kristályosodik a méz?

A méz kristályosodása egy teljesen természetes folyamat és semmilyen formában nem befolyásolja a méz (beltartalmi) minőségét. A kristályosodás tehát csak a méz kinézetét és állagát változtatja meg. Azt, hogy egy méz mennyire hajlamos a kristályosodásra a benne található gyümölcscukor és szőlőcukor aránya határozza meg. Ha a gyümölcscukor aránya magasabb, akkor a méz folyósabb és nehezebben kristályosodik be, ha viszont a szőlőcukor dominál, akkor gyorsabban alakulnak ki a kristályok. Az akácméz kristályosodik a legnehezebben, míg a repce a leggyorsabban, ám általánosságban elmondható, hogy bár a folyamat nagyban függ a méz fajtájától és korától, a legtöbb már az első év folyamán elkezd kristályosodni.

Hogyan ismerjük fel a hamis mézet?

Sajnos egyre nagyobb gondot jelent, hogy a boltok polcain feltűntek a hamis mézek. Ez többek között azért is baj, mert az értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, számos pozitív hatással rendelkező méz helyett az óvatlan vásárló olcsó és hasznos összetevőktől mentes – részben vagy egészben - cukorszirupot vásárol. De hogyan ismerjük fel a hamis mézet?

  1. A valódi méz kristályosodik – ahogyan azt már fentebb is írtuk. Tehát, ha a mézünk egy év elteltével is folyós, akkor élhetünk a gyanúval, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.
  2. A valódi méz „nehéz” – azaz, ha egy kanál mézet belecsorgatunk egy pohár hideg vízbe, akkor az eredeti méz lesüllyed a pohár aljára, míg a hamisítvány elegyedik a folyadékkal.
  3. A valódi méz nem habzik – azaz, ha mikróban elkezdjük felmelegíteni a mézet, akkor az karamellizálódik, míg a hamisított méz furcsán habzik.

A méz veszélyei

A mézfogyasztás a felnőttek és a nagyobb gyermekek számára igen előnyös, hiszen a méznek rengeteg jótékony hatása ismert. Azt azonban mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy 1 évesnél fiatalabb csecsemők nem fogyaszthatnak mézet! Ennek oka, hogy a mézben akadhatnak - kisebb mennyiségben - különféle baktériumok, ilyen a botulizmust okozó kórokozó is. Ez sem a felnőttekre, sem a nagyobb gyerekekre nem veszélyes, mivel az ő bélrendszerükben a baktérium nem tud szaporodni és toxint termelni. A csecsemők számára azonban komoly veszélyforrást jelenthet, ugyanis csecsemőkori botulizmust okozhat. Ezért fontos, hogy egy év alatti gyermek semmilyen formába ne kapjon mézet.

Így használd fel a mézet

A méz felhasználási köre nagyon széles, hiszen éppen úgy jó szolgálatot tehet a konyhában, mint az egészségmegőrzés vagy a szépségápolás terén. A gasztronómiánál maradva a mézben sokkal több lehetőség rejlik, mint azt elsőre gondolnánk. Otthon a mézet leginkább a tea ízesítésére szokták alkalmazni (főleg a megfázásos időszakban) vagy a karácsonyi mézeskalács sütésekor kerül elő. Pedig ennél jóval izgalmasabb módon is felhasználhatjuk a méhek folyékony aranyát.

Természetesen remek társa minden süteménynek, mivel édes íze miatt nyugodtan kiválthatjuk vele a cukrot, de ha valami különlegesebb dolgot szeretnénk csinálni belőle, akkor párosítsuk olajos magvakkal és készítsünk mézes-magvas szeletet, amely amellett, hogy finom, egészséges is, hiszen tele van értékes hozzávalókkal.

mézes magvas szelet

Ha pedig valami igazán egyszerű, de minden ízében nagyszerű mézes-magvas finomságra vágyunk, akkor a mézbe elrakott magvak lesznek a kedvenceink, ez a csemege ugyanis fantasztikusan egyesíti a méz és magok egészségmegőrző tulajdonságait.

Ráadásul mindez csupán a kezdet, hiszen a méz még ennél is jobban színesítheti az étkezéseinket. Készülhet belőle isteni salátadresszing, mézes-mustáros mártás, rácsorgathatjuk a csirkére a sütés utolsó 10 percében, pácolhatunk benne húsokat, adhatjuk müzlihez, kávéhoz és a különféle magokkal is csodás, harmonikus párost alkot.

Mézes magvak – A gyerekek is imádják

A méz és a különféle magvak olyanok, mint a jó testvérek. Remekül kiegészítik és erősítik egymást, ráadásul együtt nemcsak finomabbak, de még egészségesebbek is, hiszen ötvözik a méz gyógyító erejét és a magok egészségre gyakorolt kedvező hatását. Arról nem is szólva, hogy ezt a csemegét a gyereke is imádják és mennyivel több vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, mint a hagyományos édességek!

S hogy milyen magokhoz illik leginkább a méz? Mihez nem? A kombinációknak csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt. A mézes magvak önmagukban is nagyon finomak, de adagolhatjuk őket süteményekbe, müzlikbe is. Válasszuk ki a kedvenc magunkat – vagy akár többet -, tegyük egy jól zárható, kisebb csavarosüvegbe, majd öntsük fel virág-, akác- vagy hársmézzel és már készen is van az isteni és egészséges nyalánkság.

Nézz körül te is mézkínálatunkban és válaszd ki a saját kedvencedet klasszikus és újhullámos mézeink közül.