FB pixel
Kategóriák

Aszalt gyümölcsös magvas kréker

Elkészítési idő: 30 perc  
Sütési idő: 25 perc
Nehézségi szint: Könnyű  
Sütő forma: 12 x 26 centis kenyérsütő forma  

Szeretjük a kekszeket, legyenek édesek vagy sósak. Pláne, ha magokkal és aszalt gyümölcsökkel vannak tele. Ezek a fűszeres, gyümölcsös krékerek nem tartoznak egyik - sem a sós, sem az édes - táborba. Sokkal inkább félúton vannak a kettő között. Bár egy kevés cukor van benne, de az édes hangulatról mégis inkább az arany mazsola és az aszalt sárgabarack gondoskodik. Emellett finoman fűszeres a rozmaring, a kakukkfű, a szerecsendió és a bors miatt. Az egész keksz őrülten roppanós, amiben a magok csak még érdekesebbé teszik a textúrát. … és pont ezektől ilyen félelmetesen abbahagyhatatlanok.

Remekül variálható, a barack és a mazsola helyett használhatsz áfonyát, meggyet, vagy akár vegyesen mindet, a magvakat pedig szintén saját ízlésesedre szabhatod. Én most törökmogyorót, pekandiót, és pisztáciát választottam hozzá.

Az elkészítése igazán egyszerű, kb. mint egy muffin tészta: csak keverj össze mindent, és mehet is a sütőbe. Picit a cantuccinire hasonlít, vagyis először az alapot készítjük el, majd újra sütjük. Viszont itt - ahhoz, hogy igazán vékony szeleteket tudj készíteni - szükség van arra, hogy a kisült tésztát alaposan lehűtsd. Annyira, hogy kb. 2 órát tölt a fagyasztóban. Amikor pedig vékony szeleteket írok, akkor tényleg azokra gondolok, vagyis a tésztát 2-3 mm vékonyra kell vágni ahhoz, hogy végül isteni, ropogós, vékony lapocskákat kapj. De ezzel a mélyhűtős módszerrel, és egy bitang éles késsel simán menni fog.

A kétféle liszt helyett használhatsz csak sima fehér lisztet, de szerint nagyon jól megy hozzá a teljes kiőrlésű liszt enyhén diós íze.

A két tepsi nyugodtan mehet egymás fölé, a sütő közepén, csak félidőben cseréld meg a kettőt. Ha egyenként sütöd, akkor a sütési idő is csökken, kb. 30 perc kell neki, amíg a tökéletes állagra szárad.

Ha nem csak elropogtatnád, akkor akár krémsajttal, vagy brie-vel remekül kiegészítik egymást.

aszalt gyümölcsös magvas kréker

Elkészítés:

  1. A tejet, a cukrot és a joghurtot egy kézi habverővel keverd habosra, amíg a cukor el nem olvad.
  2. A kétféle lisztet szitáld össze, mérd bele a fűszereket és a szódabikarbónát, majd a magokat és az aszalt gyümölcsöket. Morzsold össze, hogy a lisztes keverék bevonja a magvakat és a gyümölcsöt.
  3. Végül mehet bele a lenmag és a zabpehely is. Öntsd hozzá a tejes keveréket, és vegyítsd el. Nem kell nagyon eldolgozni, csak annyira, hogy a liszt teljesen elkeveredjen.
  4. Egy kb. 12x26-os kenyérsütő formát bélelj ki szilikonos sütőpapírral, és öntsd bele a tésztát. A tetejét simítsd el, és 180 fokon, légkeveréssel 25 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd.
  5. Ha megsült, a rácson hagyd teljesen kihűlni, majd csomagold fóliába, és 2-2,5 órára tedd mélyhűtőbe.
  6. Fogj egy nagyon éles kést, és óvatosan szeleteld fel vékonyra. A szeleteket fektesd tepsire, és 120 fokon, kb. 50 perc alatt süsd ropogósra.
  7. Légmentes dobozban kb. 2 hétig eláll, de biztos, hogy nem tart ki addig! :)

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

 

Hozzávalók kb. 70 darab kekszhez:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
3800Ft
3800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
6800Ft
6800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
7800Ft
7800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
16800Ft
16800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
13800Ft
13800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Natúr lenmag Részletek
Akciós
0 Ft / kg
880Ft
880 Ft/kg
1100 Ft /kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1180Ft
1180 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
780Ft
780 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +