FB pixel
Kategóriák

Fűszeres puy lencsesaláta sült malaccal

Elkészítési idő: 60 perc  
Sütési idő: 240 perc
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 4  

Azt hiszem kevés olyan háztartás van, ahol újév napján nem kerül lencse az asztalra. Legyen leves, főzelék, vagy akár saláta, mindannyian biztosra akarunk menni, hogy az újévben is megalapozzuk a szerencsénket.

Ez a sült burgonyasaláta lencsével, fűszeres öntettel tökéletes körete a vajpuhára sült császárhúsnak. Friss, könnyű, tele ízzel, ami akár önmagában is megállja a helyét. Nna persze, azért nem mondom, hogy nem jobb a ropogós bőrű malacka mellé. ;)

Én most Puy lencséből készítettem a salátát, ami kisebb, gömbölyűbb, mint a hagyományos társa. Nem kell előre beáztatni, kb. 30 perc alatt puhára fő, és tökéletesen egyben maradnak a szemek, így alkalmasabb saláták készítéséhez. Ennél a burgonyasalátánál fontos, hogy a kisült krumplit azonnal, még forrón forgasd bele a dresszingbe, hogy minden csepp fűszeres ízt magába szívjon. Nyáron mindig teszek el a mélyhűtőbe 1-2 nagy csokor kaprot, így én ezt használtam, de a szárított változat is megteszi.

Bevallom a sertés sütését nem bonyolítottam túl: egy olyan szép császárhúst választott a hentesünk, hogy nagyon könnyű dolgom volt. Csak jól befűszereztem, és ment a sütőbe, alacsony hőfokon kb. 4 órára. Ennyi idő alatt a húsban lévő kötőszövet feloldódik, és a zsír is teljesen kisül. A húst bőrével lefelé tettem a tepsibe, és miután megpuhult, átfordítottam, és még jól rápirítottam. Illetve nemrég tanultam, hogy a bőrét nem nyersen, hanem már sülve – átfordítás után – érdemes bemetszeni. Egyrészt könnyebb, mert nem a nyers bőrrel kell birkózni, másrészt sokkal szebben sül meg.

Természetesen bármilyen sertéshús jó választás hozzá. Ha több idő áll rendelkezésedre, akár egészen 90 fokig lemehetsz a hőmérséklettel, és akár 6-8 órát is tölthet a sütőben, vagy az erre készült lassúfőző edényben. (Ez utóbbi nagyon hasznos kis eszköz, isteni pörkölt, pulled pork, vagy akár székelykáposzta készül benne)

malacsült puylencse salátával

Elkészítés:

  1. A tepsi aljába szórd a nagyszemű sót, erre fektesd rá a húst, bőrrel lefelé.
  2. A fűszereket keverd el, fokhagymanyomóval nyomd össze a fokhagymát, és add a fűszerekhez. Ezzel a keverékkel kend meg a húsos oldalát. Jó alaposan, hogy mindenhova jusson.
  3. A hagymát karikázd fel, és pakold a fűszeres hús tetejére. Takard le, és told 120-130 fokos, légkeveréses sütőbe kb. 4 órára.
  4. Ezután – nyomkodd meg, ha már puha a hús – fordítsd át, egy éles késsel vágd be a puhára sült bőrét (nem lesz nehéz dolgod, szétomlik az egész) és told vissza a sütőbe. Emeld a hőfokot 190 fokra, és kb. 15 perc alatt pirítsd ropogósra a bőrét.
  5. Ha kész, tedd félre, és mehet a sütőbe a krumpli, a salátához.
  6. A burgonyát tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra, locsold meg olívaolajjal, sózd meg, és tepsire terítve 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára. Sütés közben néhányszor forgasd át, hogy egyenletesen süljön.
  7. Közben a lencsét tedd fel főni, négyszeres mennyiségű, enyhén sós vízben.
  8. Végül az öntet hozzávalóit is keverd el. Ha a krumpli megsült, tedd át tálba, öntsd nyakon a vinaigrette-el, alaposan forgasd át. Majd add hozzá a kifőtt lencsét, és a rukkolát is.
  9. Alaposan forgasd át, és tálald a hús mellé.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

 

Hozzávalók
  • 1.5 kg malac comb vagy lapocka vagy amit szeretsz
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 3 ek
  • 1 ev bors
  • 1 ek füstölt fűszerpaprika
  • 1 csapott ek őrölt kömény
  • 1 csapott ek majoranna
  • 3-4 ek nagyszemű só
  • Hozzávalók a salátához:
  • 250 g puy lencse
  • 600-800 g sütni való burgonya
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk
  • 2 marék rukkola vagy bébispenót
  • Az öntethez:
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 ek mustár (dijoni vagy magos)
  • 2 ek kapor – apróra vágva
  • ½ fej lilahagyma – finomra vágva
  • 2 ek fehérbor ecet
  • 1 tk méz
  • 2 tk (ízlés szerint)
  • ½ tk bors

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +