FB pixel
Kategóriák

Magvas keksztorta, azaz csokiszalámi torta

Elkészítési idő: 35 perc (+ hűtés)  
Nehézségi szint: Könnyű  
Sütő forma: 16 centi átmérőjű tortaforma  

Igazi retro édesség, új formában, egy kis csavarral. Avagy: hogyan lesz a csokiszalámiból, magvas keksztorta?

Nem kell mást tenned, csak ahelyett, hogy szalámivá formáznád, (amit egyébként meg is tehetsz :) ) nyomkodd bele a tortaformába, és ha megdermedt, vond be csokival. Nem állítom, hogy életem legszebben szeletelhető tortája, de a roppanós csokiréteg megéri ezt a kis kellemetlenséget.

A hagyományos recepthez képest egy kevés kávé is került bele. Ez persze elhagyható, de a kávé remekül kiemeli a csoki és a kakaó ízét. Annyira, hogy még férj szerint is kell bele, aki a kávénak még az illatát (szerinte szagát - no comment) sem bírja.

Mondanám, hogy ezen kívül minden a klasszikus recept alapján készül, de annyi féle változat létezik, hogy nehéz megmondani, hogy valóban így van-e.

Viszont az biztos, hogy a kekszen kívül egy csomó pirított mag, és aszalt meggy is került bele. Ez utóbbit akár narancshéj kockákra is cserélheted.

Mikor a tortát bevonod, a csokival érdemes gyorsan dolgozni, mert percek alatt meghúz, és utána már nehéz simára varázsolni. Ha vízgőz fölött olvasztod fel a csokit, figyelj rá, hogy a tál aljáról lecsepegő víz nehogy a csokiba menjen. Ha mikrót használsz, akkor alacsony fokozaton, többször kikapcsolva, és átkeverve melegítsd, mert könnyen odakap, és nem csak darabos, de keserű is lesz.

A kekszet ne törd túl apróra, mert teljesen elázik, és beszívja a csokis „folyadékot”, ami bár az élvezeti értékéből egyáltalán nem von le, de nem fog szépen látszani a szeletekben.

A torta tetején a dekort a csoki dermedése után is el tudod készíteni, (úgy könnyebb is rajta variálni), viszont vedd figyelembe, hogy a kisebb darabok, magok, nem ragadnak bele az olvadt csokiba, hanem könnyen elmozdulnak, legurulnak róla.

Ha könnyen és akár az utolsó pillanatban elkészíthető desszertet keresel, akár az ünnepekre, akkor jó szívvel ajánlom ezt a "tortát”. Ha szereted a klasszikus változatot, ebben sem fogsz majd csalódni.

csokis magvas keksztorta

Elkészítés:

    1. A mandulát és a pisztáciát pirítsd meg és tedd félre.
    2. A tejet, a vajat és a csokit alacsony lángon olvaszd fel, add hozzá a kávét, a rumot/rumaromát és a kakaót is.
    3. A kétféle kekszet tedd tálba, keverd hozzá a pirított magokat, és az egészet öntsd nyakon a vajas keverékkel. Nyomkodd a sütőpapírral bélelt tepsibe, és néhány órára dobd be a hűtőbe.
    4. A bevonáshoz: vedd ki a formából a sütit. Az étcsoki 1/3 részét melegítsd fel vízgőz fölött, vagy mikróban. Ha megolvadt, keverd hozzá a maradék 2/3 részt is, és kevergesd addig, amíg fényes, homogén masszát nem kapsz.
    5. Öntsd le vele a tortát, körkörös mozdulatokkal simítsd, vékonyítsd a réteget úgy, hogy körben lecsurgatod a „felesleget”. A lecsurgó csokival pedig kend körbe az oldalát is.
    6. A tetejét díszítsd kedved szerint: fehér csokival, mogyoróval, mézeskaláccsal, csillagánizzsal, őrölt pisztáciával…
    7. Végül kb. 30 percre tedd vissza a hűtőbe, hogy a csoki teljesen megdermedjen.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

 

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
16800Ft
16800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
5800Ft
5800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
10800Ft
10800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
8800Ft
8800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
3800Ft
3800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +