FB pixel
Kategóriák

Mandulás fehér nugát

Elkészítési idő: 25 perc (+ hűtés)  
Nehézségi szint: Könnyű  
Sütő forma: 15x20-as  

A nugát a magyar etimológiai nagyszótár szerint „őrölt pörkölt mogyoróból vagy dióból kakaóvajjal készült édesség”. A valódi nugát pörkölt mogyoró, cukor és kakaóvaj elegye, amelyben ezek az anyagok olyan finoman vannak elkeverve, hogy szuszpenziót alkotnak. (forrás: wikipédia)

Nemzetközi területen már egy pöttyet szabadabban értelmezik a nugát fogalmát, és ide tartozik a fehér nugát, vagy tojásnugát is. És ez lesz majd nekünk az érdekes ;)

Ismét egy olasz desszertről van szó – hiába, úgy tűnik azért ők is tudják, mitől döglik a légy…, amit a 15. században készítettek először. Édes és nyúlós, tele ropogós, pörkölt mandulával, és nagyon nehéz abbahagyni.

Bár az elkészítése alapvetően nem bonyolult, de azért némi gyakorlatot igényel, illetve jó, ha egy cukorhőmérő kéznél van. Én egy teljesen egyszerű, digitális darabot használok évek óta, kb. 2000 forint, érdemes egyszer beruházni rá. Cukor vagy maghőmérőként keresd.

Illetve sütőpapír is használható hozzá, de mivel ragad (tényleg, nagyon), hasznos, ha két réteg ostyalap közé teszed be. Így könnyebben szeletelhető, és tárolható. Cukrászkellék boltban találsz többféle változatban és méretben.

Mi a nyúlós, ragacsos fajtát kedveljük, ha te inkább a kemény, ropogós változatot, akkor a cukrot melegítsd magasabb hőfokra, illetve keverd picit tovább a tojáshabot.

Mandula helyett, mellett használhatsz mogyorót, pisztáciát, de az aszalt gyümölcs is jól mutat benne. Vagy akár mindez, vegyesen.

fehér mandulás nugát

 

Elkészítés:

  1. A mandulát 150 fokos, légkeveréses sütőben süsd 10-15 percet, amíg aranybarnára nem pirul. Tedd félre, és hagyd kihűlni.
  2. A tojásfehérjéből verj kemény habot. A cukrot és a mézet tedd lábosba, és forrald fel. Ne hagyd magára, mert könnyen kifut, és nagyon vigyázz, mert forró. És itt kell nekünk a cukorhőmérő, mert 150 fokig kell melegítened. A keményebb változathoz 160 fokig.
  3. Ha ezt elérted, indítsd be újra a robotgépet a tojásban, és vékony sugárban csurgasd hozzá a cukorszirupot. Ezzel gyakorlatilag „megfőzöd” a tojáshabot. Folyamatosan járasd a gépet, magas fokozaton addig, amíg az eleinte borostyánszínű massza fehér nem lesz, illetve majd – ahogy hűl – elkezd sűrűsödni. Ne nagyon tapicskold a tálat kívülről, mert az is forró.
  4. Ha már kb. fogkrém állagú, vedd vissza a robotgépet a legkisebb fokozatra, és keverd bele a pirított mandulát. Ha eloszlott, kisebb adagokban kanalazd egy körben sütőpapírral és alul ostyapapírral bélelt tepsibe.
  5. Egy gumi spatulával nyomkodd le, majd az ostyapapírral (vagy sütőpapírral) egyengesd el a tetejét. Hagyd, hogy 6-8 óra alatt teljesen megdermedjen, majd szeleteld csíkokra vagy kockákra.
  6. Ha nincs cukorhőmérőd, picit bizonytalanabb a dolog, de azért nem lehetetlen. A cukrot forrald kb. 5 percig. De tényleg forrald úgy, hogy bugyogjon a teteje. Minden más pedig a fenti leírás alapján.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
1680Ft
1680 Ft/db
Egységár: 6720 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
6400Ft
6400 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +