FB pixel
Kategóriák

Rozé kacsamell narancsos birsalmasajtszósszal

Elkészítési idő: 35 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 2  

Könnyen elkészíthető, mégis különleges fogásra vágysz? Akkor ez a rozé kacsamell, birs mártással biztos jól jön majd. Az ünnepi időszakban különösen jól jönnek azok a fogások, amivel nem kell órákig a konyhában állni, egyszerűen elkészülnek, mégis különlegesebbek.

A kacsa sütése évekig valamilyen bonyolult műveletként élt a fejemben, magam sem tudom miért. Különösebben nem is szeretettem, mert azon ritka alkalmakon, amikor kacsát ettem… maradjunk annyiban, hogy nem volt túl meggyőző. Néhány évvel ezelőtt aztán kérésre készítettem kacsamellet, és rá kellett jönnöm, hogy nem, ez bizony nem száraz, és nem is zsíros, ha jól van elkészítve. Egyszerű, és ráadásul nem is túl időigényes fogás.

Hogy még ünnepibb legyen, egy narancsos birs szószt készítettem hozzá. Ez az enyhén karamelles, friss, egy picit tüzes mártás tökéletesen kiegészíti a kacsa karakteres ízét.

… és ha már rozé… Férj mindent jól átsütve, és inkább véresen szeret. Egy kacsamell esetében ezek a különbségek percekben mérhetők. Az ajánlott sütési hőfok 150-170 fokon 10-15 perc. A rozé állaghoz (vagyis már nem véres, de még rózsaszín és ahh… pihe-puha a közepe) kb. 160 fokon 12-13 perc. Ha jobban átsütnéd, akkor adj neki 15 percet. Természetesen ez a saját sütődtől is függ, így kérlek ne vedd szentírásnak, inkább a tapasztalataidra hallgass.

Mint minden egybesült húst, a kacsamellet is pihentetni kell szeletelés előtt, hogy összehúzódjanak a rostjai, és visszahúzódjanak a nedvek.

Köretként egyszerű, serpenyőben sült burgonyát tálaltam hozzá.

Ha picit már rutinosabb vagy, egyszerre elkészül az egész fogás: Először készítsd elő a burgonyát, majd a húst. Aztán a hús mehet a serpenyőbe, közben facsard ki a narancsot, és szeleteld fel a hagymát. Majd a kacsa a sütőbe, a krumpli a serpenyőbe, és a mártásnak is láss neki. Amíg a hús pihen, minden más is elkészül majd, és pont forrón kerül minden a tányérra.

rozé kacsa birsalmasajtmártással

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 150-170 fokra. Ha szükséges a kacsából távolítsd el az esetlegesen ott maradt tokot/tollat. Egy éles késsel irdald be a bőrét úgy, hogy lehetőleg a húsba ne vágj bele.
  2. Sózd és borsozd. Tedd egy száraz serpenyőbe, bőrrel lefelé, és alacsony lángon süsd ki a zsírját, és pirítsd ropogósra. Majd önts le a zsírt, és a másik oldalra is piríts kérget.
  3. Végül tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 10-15 percig (a fenti javaslat szerint). Ha elkészült takard le alufóliával, és kb. 10 percet pihentesd, mielőtt szeleteled.
  4. A hagymát vágd vékony karikára, és dinszteld meg az olajon. 1-2 perc után add hozzá a fokhagymát és a chilit is, és adj neki még 2-3 percet.
  5. Öntsd fel 2 dl narancslével, a kisebb kockára vágott birsalmasajtot, és a megroppantott kardamomot is tedd hozzá. (Ez utóbbi elhagyható, de a kardamom nagyon jó barátja a citrusoknak.) Hagyd, hogy teljesen felolvadjon a sajt, és enyhén karamellizálódjon.
  6. Sózd és borsozd, ízlés szerint. Ha tettél bele, vedd ki a kardamomot. Majd botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítsd az egészet, öntsd fel a maradék, 1 dl narancslével, és tedd vissza a tűzhelyre. 1-2 perc alatt sűrítsd be, és már kész is vagy.
  7. A kacsát szeleteld vékony szeletekre, és kínáld mellé a birs mártást. Tálald akár a kisült kacsazsírban pirított krumplival, vagy a kedvenc köreteddel.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

 

Hozzávalók
  • 2 fél kacsamell
  • só, bors
  • A birsalmasajtmártáshoz:
  • 3 dl frissen facsart narancslé vagy kb. 3 db nagy szem narancs kifacsart leve
  • 100 g birsalmasajt
  • ½ póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 csipet chili (elhagyható, ha gyerkőc is kóstolná)
  • 3-4 szem zöld kardamom (elhagyható)

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
6800Ft
6800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +