FB pixel
Kategóriák

Mákos rétes

Elkészítési idő: 20 perc (3 rúd rétes)  
Sütési idő: 20 perc
Nehézségi szint: Könnyű  

Sok éve szeretnék megtanulni igazi, húzott, házi rétestésztát készíteni. De amíg arra várok, hogy ez a vágyam teljesüljön, addig is boldogan használom a készen kapható változatot, mert lássuk be, a bolti réteslapból is jobb a mákos rétes, mint a semmilyen rétes ;)

Kész réteslapból pedig rétest készíteni igazán pofonegyszerű dolog. Elég néhány dolgot betartani, és bő 30 perc alatt már ott is illatozik az asztalon a friss, ropogós, forró rétes.

Az egyik ilyen, hogy bármennyire is hajt a lendület, nem szabad a tésztát szorosan a töltelék köré tekerni, mert az emlegetett, vagyis a töltelék a sütés közben annyira megnő, hogy utat tör magának, bizony még a tésztán át is. Vagyis szemérmetlenül szétszaggatja - leginkább az oldalát - a csinos kis rétes rúdúnknak. És bár anyukám mindig mondta, hogy maximum kanállal esszük, de azért vannak azok az alkalmak, amikor nem árt, ha tényleg csinosan szeletelhető darabot készítünk. Báár, meg kell, hogy mondjam, hogy az oldal kifolyt és egy picit karamellizálódott mák-töltelék valami eszméletlen finom, viszont tényleg nem egy szép látvány.

Viki barátnőmtől azt tanultam, hogy a rétes tetejét tejföllel kell lekenni, úgy nem reped majd ki, és tényleg nem (kivéve, ha a tölteléket túltoltuk, de akkor nincs az a kötőanyag, ami gátat szabna neki, úgyhogy kb. mindegy is).

És tulajdonképpen ennyi: ne tömd meg, és kend le a tetejét. ;)

Mivel a mazsola egyáltalán nem barátom, így narancshéj kockákat tettem bele, de ez abszolút csak ízlés kérdése.

mákos rétes

Elkészítés:

  1. A mákot és a porcukrot keverd el, kanalazd bele a lekvárt és a narancshéjat vagy a mazsolát is.
  2. Fokozatosan adagold hozzá a forró tejet, keverd el, amíg a kívánt állagot el nem éred. Ne legyen száraz, de túl híg sem. Inkább sűrű, és krémes.
  3. Egy konyharuhát nedvesíts meg. Erre teríts egy réteg réteslapot. Csepegtesd le vajjal, kend el, és borítsd be egy újabb lappal. Ezt is vajazd meg, és jöhet az utolsó lap. Ezt már nem kell vajazni.
  4. A réteslap alsó részére halmozd a töltelék harmadát, és lazán tekerd fel. A széleit forgasd be, de nem kell túl szorosan, mert inkább ott tudjon terülni a töltelék, mint hosszában.
  5. A tetejét kend le vékonyan tejföllel. Tégy így a másik két rúddal is.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 190 fokon, légkeveréssel, süsd 20 percet, amíg aranybara nem lesz.
  7. Picit hagyd hűlni, majd óvatosan szeleteld fel, és már tálalhatod is.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók 3 rúdhoz:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
3000Ft
3000 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Bezár
0 Ft / kg
1880Ft
1880 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
3800Ft
3800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +