FB pixel
Kategóriák

Birsalmasajtos püspökkenyér

Elkészítési idő: 30 perc  
Sütési idő: 40 perc
Nehézségi szint: Könnyű  
Sütő forma: legnagyobb őzgerincforma  

A klasszikus püspökkenyér gyerekkorom karácsonyainak elmaradhatatlan darabja volt, amit, ha jól számolom, 25 éve ettem utoljára, így ez most igazi időutazás a számomra.

A receptet a nagymamámtól örökölt régi-régi süteményes könyvben találtam, és készítettem el, változtatás nélkül. Ezért a tésztában nincs semmilyen tömegnövelő, a lazaságát és a pici buborékokat a tojás varázsolja. Bár puha, mégsem olyan szaftos a tésztája, mint a sütőporral készülő változatoké. Cserébe viszont sokkal tovább marad friss - persze, csak ha marad belőle... :)

Engem ez is leginkább a nagyi lekváros tekercsének textúrájára emlékeztet.

Nagy, ropogós diódarabokkal, lágy birsalmasajttal, és egy-egy meglepetés falat csokival. Nagyon szerettük, nem csak az íze, de nosztalgikus hangulata miatt is.

Ebből a 6 tojásból elég nagy adag lesz, és a legnagyobb méretű őzgerinc formát használtam hozzá. Ha kisebb forma van otthon, érdemes a mennyiséget felezni, mert nem fog beleférni, már a közepes méretbe sem. A legnagyobb méretű formák is különböző méretűek, de a lényeg, hogy legyen legalább 30 centi hosszú, és 10-12 centi magas.

birsalmasajtos püspökkenyér

Elkésztés:

  1. A diót törd félbe, a birsalmasajtot vágd apró kockákra, a csokit vékony szeletekre, és tedd félre.
  2. A tojásfehérjét, a csipet sóval verd kemény habbá. Tovább keverve egyenként add hozzá a tojássárgáját és a porcukrot is. Folyamatos keverés közben szitáld hozzá a lisztet is. Végül egy spatulával, óvatosan forgasd bele a dió, birsalmasajt, és a csokidarabokat is.
  3. Simítsd vajjal kikent őzgerinc formába, és 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd kb. 40 percet. Tűpróbával ellenőrizd, hogy középen is átsült-e. Ha még ragad, további 2-3 percet adj neki. Elég könnyen barnult a teteje, érdemes félidőben rápillantani, és egy alufóliával letakarni, nehogy megégjen.
  4. Hagyd, hogy a formában hűljön langyosra, majd borítsd rácsra.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
980Ft
Bezár
0 Ft / kg
4480Ft
4480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
6800Ft
6800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
10800Ft
10800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +