FB pixel
Kategóriák

Aszalt gyümölcsös kuglóf naranccsal, fehércsoki mázzal

Elkészítési idő: 30 perc  
Sütési idő: 40 perc
Sütő forma: 20 centi átmérőjű  

Ha gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütit keresel az ünnepekre, akkor ez a kuglóf a te barátod. Kb. 15 perc munka van vele, a többit a sütő el is végzi helyetted. Emellett az is hatalmas előnye, hogy nem kell hűteni, hanem vidáman elvan az asztalon is. Bár igaz, hogy így potenciális veszélyforrás, mert simán csipegethetsz belőle, akárhányszor elmész mellette…

A kuglóf hagyományosan kétféle módon készül: kelt, vagy sütőporos változatban. Ez most az utóbbi fajta, amibe csupa melengető fűszer és méz került. És persze tetemes mennyiségű aszalt gyümölcs, és némi dió, hogy néhány roppanós falat is legyen minden szeletben. A tészta nagyon szaftos, enyhén ragacsos, semmiképpen nem a könnyű, és levegős szerkezetű. A narancs leve remekül kiegészíti a bogyós gyümölcsöket, és nem csak ízével, de illatával is ünnepivé varázsolja a kuglófunkat.

Ha teheted használj szilikon formát. Ha csak hagyományos van otthon, akkor figyelj rá, hogy mindenhol alaposan kivajazd, és vékonyan lisztezd, mert nincs annál bosszantóbb, mint mikor darabokban jön ki a tészta a formából. Mivel ez egy kevert tészta, ha nincs kuglóf formád, akkor tedd egyszerűen tepsibe, vagy akár muffin formába. Az utóbbi esetben a sütési idő kb. 13-15 perc, de a tűpróbát itt se mulaszd el.

Mivel kb végtelen típusú kuglóf forma kapható a piacon, így nehéz a sütőforma méretét megadni. Akkorát válassz, hogy a nyers tészta maximum a ¾ részéig érjen. Így kitölti majd a rendelkezésre álló helyet, de még nem fog önálló életet élve kimászni a formából. Én egy 20 centi átmérőjű, de elég magas darabot használtam.

aszalt gyümölcsös fehércsokis kuglóf

Elkészítés:

  1. A sárgabarackot és a diót darabold fel, keverd el az áfonyával és a meggyel és tedd félre.
  2. A lisztet szitáld tálba, mérd hozzá a szárazanyagokat: fahéjat, szegfűszeget, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, és szintén tedd félre.
  3. A vajat kézi robotgéppel keverd habosra, egyenként add hozzá a tojásokat (így nem csapódik majd ki), majd a mézet, a reszelt narancshéjat, és a vaníliát is. Folyamatos keverés közben kanalazd bele a lisztes keverék 1/3 részét, majd a narancslé felét.
  4. Jöhet ismét 1/3 liszt, a narancslé másik fele, és végül a maradék liszt is. Már csak az aszalt gyümölcsöket és a diót kell beleforgatnod, és mehet is a kuglóf formába. Ha hagyományos formát használsz, vajazd ki, és vékonyan szórd meg liszttel.
  5. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben süsd kb. 40 percet. Tűpróbával ellenőrizd, hogy középen is átsült-e. A formában hagyd langyosra hűlni, majd borítsd rácsra.
  6. A fehércsokit vízgőz fölött olvaszd fel, add hozzá a forró tejszínt, és keverd simára. Csurgasd a teljesen kihűlt kuglóf tetejére, végül szórd meg az aszalt narancskockával, és durvára aprított dióval.

aszalt gyümölcsös fehércsokis kuglóf

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
7800Ft
7800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
8800Ft
8800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
8400Ft
8400 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
4480Ft
4480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
1680Ft
1680 Ft/db
Egységár: 6720 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
880Ft
880 Ft/db
 
db
- +