- Termékek
- DÍSZDOBOZOK
- Aszalt gyümölcsök
- Olajos magvak
- Száraz áruk
- Tészták
- Olajok
- Italok
Sárgarépás, mézes gyümölcskenyér
Ez egy igazán különleges gyümölcskenyér!
Sőt, olyannyira különleges, hogy nem sok köze van a klasszikus gyümölcskenyérhez!
Hogy miért?
A sárgarépától, ami a tésztájában van. Mert ettől lesz isteni szaftos, és légiesen könnyű. És meg fogsz lepődni, még sincs sárgarépa íze, hiszen ott van még mellette a sok finom aszalt gyümölcs, a ropogós magvak, a méz, és a belga csoki. És nem utolsó sorban a karamelles ízű kókuszvirágcukor, na meg a fahéj és a mézeskalács fűszerkeverék.
Ha te is gyümölcskenyér rajongó vagy, ezt ki kell próbálnod!
Elkészítés: kb. 1 óra
Adag: kb. 12-15 személyre
Sütési hőfok: 165 fok
Kis forma: 19×9-es, 6 centi magas forma
Nagy forma: kb. 25 centis kenyérforma
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 100 g vegyes virágméz
- 100 g vaj
- 50g lágy barna nádcukor
- 350 g sárgarépa
- 200 g tönköly fehérliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 tk fahéj
- 100 g mandula
- 100 g dió
- 100 g aszalt sárgabarack
- 100 g aszalt szilva
- 50 g aszalt áfonya
Elkészítés:
- Az aszalt szilvát, mandulát, diót és sárgabarackot darabold kicsit össze, de ne túl apróra. A megtisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn reszeld le és tedd félre. A tojásokat válaszd szét, a fehérjéből verj kemény habot.
- A tojások sárgáját a cukorral és a mézzel keverd el habosra, majd add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és ezzel is keverd még egy percig, amíg egynemű nem lesz. Ehhez add hozzá a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát, az aszalt gyümölcsökket és magvakat, majd ezzel is keverd össze. Nagyon sűrű tésztát fogsz kapni, de ne aggódj, pont így jó!
- Jöhet bele a reszelt répa, ezt is keverd alaposan bele. Majd következik a felvert tojásfehérje, amit fokozatosan, óvatosan adagolj hozzá. Ha kész vagy és egyszerre sütöd meg az egészet, akkor mehet a vajjal kikent formába a massza. Ez lehet kenyérforma vagy gyümölcskenyér forma is. Ha kisebb adagokban sütöd, akkor osztd szét a tésztát.
- Ha 4 kisebb formába tetted a tésztát, akkor 165 fokon, légkeveréssel 28 percig kell sütni a gyümölcskenyereket. Ha egy nagy formában készíted, akkor szintén 165 fokon süsd olyan 45-50 percig. A nagyobbat majd hagyd a formában kihűlni, ezután vedd ki.
Jó étvágyat!
--
Recept és fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu