Mikor jön a Mikulás?


Te tudod pontosan, hogy mikor jön a Mikulás?

A kedves és ősz szakállas szánon repkedő Mikulás igazi titokzatos figura. Érkezésének időpontja örökös kérdés, és akadnak a témában egymásnak ellentmondó állítások.

Hazánkban is több időpontban várják a Mikulás érkezését, de most akkor hivatalosan december 5-én jön, vagy 6-án pottyan be a kéményen? Mikorra legyenek azok a csizmák szép fényesre suvickolva?

Gyermekkorunk egyik kedvenc ünnepe a karácsony mellett a Mikulás érkezése volt. Talán azért, mert már itt érezhető volt az ünnepi készülődés, és ki-ki örülhetett az apró ajándékoknak, a csizmába rejtett Mikulás-csomagnak, amiből persze néha egy-két virgács is kikandikált! :)

A Mikulás lakóhelye is kérdéses… Abban megegyeznek a legendák, hogy ott él, ahol hideg van és sokat esik a hó, de a legtöbb mendemonda pontosabban meg is határozza, hogy ez a hely Lappföld. Viszont van, aki az Északi-sarkot tudja lakhelyéül. Bárhonnan is jön, azt tudjuk, hogy messziről jön, és azt is tudjuk, hogy a kicsik és a nagyok is egyaránt nagyon várják! :)

Mikor jön a Mikulás?

Pontosan mikor jön a Mikulás? December 5-én? - vagy 6-án?

Abban biztosak lehetünk, hogy az ünnep közeledtével az ovisok és kisiskolások kedves kis versekkel, mondókákkal, énekekkel készülődnek. Sőt, ugye cipőpucolással is!

Hivatalosan ugyanis a Mikulás december 5-én este-éjszaka érkezik, így akár már aznap este, de legkésőbb másnap reggel lehet örülni a nagy szakállas piros kabátos jövevény ajándékainak.

Máshol ezzel ellentétben csak december 6-án este fut be a várva várt Mikulás. Tehát pontos hivatalos érkezési idő nincs, így mindenki megteremtheti a saját hagyományát ezzel a kedves ünneppel kapcsolatban.

Mikulás vagy Télapó? 

Az elnevezésben is van egy kis kavarodás, ami a különböző hagyományok és kultúrák összemosódásából fakad, de a Télapó nem egyenlő a Mikulással! A Mikulás alakját Szent Miklós püspök ihlette, aki titokban és álruhában segített a szegényeken, nem fedve fel a valódi kilétét. Ezzel szemben a Télapó (Santa Claus) valójában az angolszász világban népszerű, a nyugati kereszténységhez köthető ajándékot osztó alak. A különbség még az is, hogy míg a Mikulás december elején érkezik, addig az angolszász országokban a Télapó hozza az ajándékokat, csakhogy karácsonykor.

Te mivel készülsz Mikulásra? 

Mikulás csomagok

A kis cipőkbe, csizmákba pedig ilyenkor hagyományosan játékokat, mindenféle édességet, földimogyorót és sok más finomságot szoktak rejteni. Természetesen a magosboltos Mikulás-csomagokkal is nagy sikereket lehet aratni. :) Azt pedig csak zárójelben tesszük hozzá, hogy titokban a felnőttek is rásandítanak cipőikre, mert ilyenkor mindenkiben előbújik a csodát váró kisgyerek! 

Copyright 2023 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez