FB pixel
Kategóriák

Karácsonyi linzer recept

Elkészítési idő: 30 perc (plusz hűtés)  
Sütési idő: 7 perc
Nehézségi szint: Könnyű  

Tudtad, hogy a Linzer, ez a kis omlós csoda, hamisítatlan magyar édesség? A nevét az őt megalkotó Müller Antal adta, aki egy 1848-as főhadnagyról, Linzer Rudolfról nevezte el.

A linzer népszerűsége azóta is töretlen, igazi klasszikus darab, ami a karácsonyi asztalról sem maradhat el. Nem is csoda, hiszen a könnyű és omlós tészta, gyorsan és egyszerűen elkészül, a töltelékkel, ami legyen lekvár, vagy krém, mind-mind egy falat tökéletesség.

A hagyományos linzerhez képest most diós változatban készült, vagyis a liszt egy részét dióra cseréltük, és egy kis reszelt narancshéj is került bele, ami egyrészt visszafogott frissességet varázsol, másrészt remekül kiegészíti a két réteg közötti enyhén fanyar narancslekvárt.

Ha kellőképpen kalandvágyó vagy, a hagyományos kerek forma mellett (helyett) készíts csillag alakú sütiket. Nem fogok hazudni, sokkal, de sokkal egyszerűbb a kis korongokat kiszúrni, viszont a csillagos végeredmény sokkal izgalmasabb. Ha azonban karácsonykor inkább a nyugalomra szavaznál, és hagynád a fenébe a kalandokat, a hagyományos korong alakú tészta közepét ne kerek, hanem valamilyen karácsonyi motívummal szúrd ki. Így máris ünnepibbé varázsoltad az egyszerű linzereket.

Linzer sütemény

Elkészítés:

  1. A hideg vajat morzsold a lisztbe, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrj tésztát. Csomagold be légmentesen, és néhány órára tedd hűtőbe.
  2. Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vékonyra, és szaggasd ki a választott formákat. Figyelj, hogy végül mindenkinek legyen párja. A megadott mennyiségből 40-45 darab linzer lesz.
  3. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend le tojásfehérjével, és szórd meg dióval. 180°C-os, légkeveréses sütőben, 6-7 perc alatt süsd készre. Ha az oldala barnul, már kész is van.
  4. Rácson hagyd kihűlni, majd töltsd meg a választott lekvárral. Végül ha szereted, szórd meg porcukorral. 

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
4480Ft
4480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Bezár
0 Ft / kg
4480Ft
4480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
780Ft