FB pixel
Kategóriák

Sütőtökkrémleves

Elkészítési idő: 40 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 4  

Számomra az ősz egyik legkedvesebb ajándéka a sütőtök. Az egyik kedvenc zöldségem, amit bármilyen formában szívesen készítek. Lehet édes, sós, kerülhet péksüteménybe, fahéjas csigában, vagy legyen csak egyszerűen megsütve… imádom!

De mégis, minden szezon elején a sütőtökkrémleves az első, ami az asztalra kerül.

A sütőtök leves hagyományosan sült sütőtök püréből és alapléből (húslevessel) készül leves, de mostanra már számtalan változata létezik. Készülhet hagymával, egzotikusabb és hagyományos fűszerekkel, naranccsal, vagy akár sárgarépával is. A lehetőségek száma igazán széles, és ha hasonlóan vagy a sütőtökkel, mint és, akkor biztosan megtalálod közte azt, amelyik a szívednek és ízlésednek legkedvesebb.

Számtalan változatot kipróbáltam már, készítettem itthon, vagy ettem máshol, de a nagy részével az volt a bajom, hogy a fűszerek, vagy a további zöldség és gyümölcs elnyomta a sütőtök ízét. Ezért az én örök kedvencem - amit anno édesanyám gyerekkoromban is készített - ez a végtelenül egyszerű változat, amit egy különleges tökmagolaj és a ropogós, szárazon pirított tökmag tesz teljessé. Tökmag helyett választhatsz akár pirított bacon kockákat, és reszelt parmezánt is. Egy szelet grillezett, sajtos pirítóssal igazi laktató fogás lesz belőle.

A megadott mennyiségek inkább csak tájékoztató jellegűek, érdemes ezt a kb 2/3 – 1/3 arányt tartani, de nem kell patikamérleggel méricskélni.

sütötökkrémleves pirított tökmaggal

Elkészítés:

  1. A sütőtököt és a burgonyát darabold kisebb kockákra. Öntsd fel az alaplével úgy, hogy ellepje. Sózd meg, és főzd puhára.
  2. Botmixerrel pürésítsd, borsozd, és ha szükséges sózd még meg, ízlésed szerint.
  3. Öntsd fel a tejszínnel. Nem kell sok, csak, hogy kicsit lágyabb legyen. Forralj rajta még egyet, és már kész is vagy.
  4. Csurgass rá tökmagolajat, szórd meg pirított tökmaggal, és már tálalhatod is.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók
  • 70 dkg sütőtök
  • 40 dkg burgonya
  • annyi zöldségalaplé, amennyi éppen ellepi
  • fehérbors
  • kb. 1 dl tejszín
  • A tetejére:
  • tökmagolaj vagy reszelt sajt (érettet válassz, pl. parmezán, cheddar, vagy kéksajt)
  • pirított tökmag, snidling, sonka, stb.

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
2980Ft
2980 Ft/db
Egységár: 29800 Ft/liter
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
4800Ft