Sütőtökkrémleves
Számomra az ősz egyik legkedvesebb ajándéka a sütőtök. Az egyik kedvenc zöldségem, amit bármilyen formában szívesen készítek. Lehet édes, sós, kerülhet péksüteménybe, fahéjas csigában, vagy legyen csak egyszerűen megsütve… imádom!
De mégis, minden szezon elején a sütőtökkrémleves az első, ami az asztalra kerül.
A sütőtök leves hagyományosan sült sütőtök püréből és alapléből (húslevessel) készül leves, de mostanra már számtalan változata létezik. Készülhet hagymával, egzotikusabb és hagyományos fűszerekkel, naranccsal, vagy akár sárgarépával is. A lehetőségek száma igazán széles, és ha hasonlóan vagy a sütőtökkel, mint és, akkor biztosan megtalálod közte azt, amelyik a szívednek és ízlésednek legkedvesebb.
Számtalan változatot kipróbáltam már, készítettem itthon, vagy ettem máshol, de a nagy részével az volt a bajom, hogy a fűszerek, vagy a további zöldség és gyümölcs elnyomta a sütőtök ízét. Ezért az én örök kedvencem - amit anno édesanyám gyerekkoromban is készített - ez a végtelenül egyszerű változat, amit egy különleges tökmagolaj és a ropogós, szárazon pirított tökmag tesz teljessé. Tökmag helyett választhatsz akár pirított bacon kockákat, és reszelt parmezánt is. Egy szelet grillezett, sajtos pirítóssal igazi laktató fogás lesz belőle.
A megadott mennyiségek inkább csak tájékoztató jellegűek, érdemes ezt a kb 2/3 – 1/3 arányt tartani, de nem kell patikamérleggel méricskélni.
Elkészítés:
- A sütőtököt és a burgonyát darabold kisebb kockákra. Öntsd fel az alaplével úgy, hogy ellepje. Sózd meg, és főzd puhára.
- Botmixerrel pürésítsd, borsozd, és ha szükséges sózd még meg, ízlésed szerint.
- Öntsd fel a tejszínnel. Nem kell sok, csak, hogy kicsit lágyabb legyen. Forralj rajta még egyet, és már kész is vagy.
- Csurgass rá tökmagolajat, szórd meg pirított tökmaggal, és már tálalhatod is.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 70 dkg sütőtök
- 40 dkg burgonya
- annyi zöldségalaplé, amennyi éppen ellepi
- fehérbors
- só
- kb. 1 dl tejszín
- A tetejére:
- tökmagolaj vagy reszelt sajt (érettet válassz, pl. parmezán, cheddar, vagy kéksajt)
- pirított tökmag, snidling, sonka, stb.