FB pixel
Kategóriák

Dióvajas almás pite

Elkészítési idő: 90 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Sütő forma: 6 darab 8 cm átmérőjű mini piteforma vagy egy 22 cm-es forma  

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek lapul a családi szakácskönyvben egy jól bevált almás pite recept. Nálunk is van ilyen, de azért alkalmanként igyekszem valami kis aprósággal feldobni a hagyományos ízeket. Ez az időszak mindig az illatos és melengető fűszerek ideje, így most a klasszikus fahéj helyett egy kevés csillagánizs, és gyömbér került az almához, illetve a darált dió helyett dióvajat kanalaztam a töltelék alá. Így sokkal selymesebb, krémesebb lett.

… és nagyanyáink bizony nagyon jól tudták, hogy az igazi, omlós tészta titka nem más, mint a zsír. Természetesen vajjal is elkészíthető, de a végeredmény nem lesz ugyanolyan.

A töltelékhez az alábbi házi dióvaj vagy diókrémet ajánljuk:

Elkészítés:

  1. Előbb a tölteléket készítsd el, hogy teljesen ki tudjon hűlni: Az almát vágd fel kb. 1 cm-es kockákra, add hozzá a fűszereket és a cukrot, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi. Főzd puhára, végül sűrítsd be a vízben feloldott kukoricakeményítővel. Tedd félre.
  2. A tészta hozzávalóiból gyúrj tésztát. Én az egészet belemérem az aprítóba, és kb. 20 mp alatt tésztává keverem. Mivel ez egy elég lágy tészta, érdemes becsomagolva a hűtőbe tenni egy időre.
  3. Felezd el a tésztát, az egyik fél mehet vissza a hűtőbe, a másikat oszd 6 egyenlő részre, és béleld ki vele a formákat (vagy az egy nagyot).
  4. 180°C-os légkeveréses sütőben süsd 5 percet. Majd tegyél egy-egy evőkanál dióvajat a tésztára, kanalazd tele töltelékkel, és a tészta másik feléből készítsd el a rácsozást a tetejére. Kend le tojással, és told vissza a sütőbe további 20-25 percre. Tálalás előtt hagyd langyosra hűlni.

Tippek és trükkök

Ha nincs otthon ilyen mini piteformád, természetesen egyben is tökéletes lesz, ha pedig mégis inkább hasonló, egyszemélyes darabokat szeretnél, használhatod a muffin sütő formát is.

Amikor a rácsozást készíted a pite tetejére, a legkönnyebb 2 réteg sütőpapír között kinyújtani, és könnyebb vele dolgozni, ha egy kicsit visszateszed a hűtőbe, hogy keményebb legyen. Ha nem szeretnél a rácsozással vacakolni, akkor csak simán borítsd be tésztával a tölteléket, szurkáld meg, kend le tojással, és mehet is a sütőbe. Vagy akár szaggass ki valamilyen kedved szerint formát, és azzal takard be az almát.

A tojást - ami a tésztába kerül – mikor felütöd, verd fel, és tegyél el belőle egy evőkanállal. Ezzel le tudod kenni a végén a tészta tetejét sütés előtt, nem kell egy másikat használni. Ez a mennyiség nem fog hiányozni a tésztából. Szívem szakad meg, mikor felütök egy tojást erre, amiből kb. ezt az 1 evőkanállal használok el. Ha pedig épp nincs mibe tenni, csak napokig rakosgatom…

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

 

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
Egész fahéj 20 g Részletek
Készlethiány
0 Ft / db
380Ft
Bezár
0 Ft / kg
18800Ft
18800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
18800Ft
18800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
880Ft
880 Ft/db
Egységár: 1760 Ft/kg
db
- +