Lencse zöld (puy)

1980 Ft / kg
1980 Ft / kg
+    Kosárba    -

Lencse zöld (puy)


 

Mi is az a zöld/puy lencse?

A zöld lencsét azért nevezik puy lencsének is, mert a dél-franciaországi "Le Puy en Velay" környékén termesztették először. A franciák ma is nemes egyszerűséggel a szegény ember kaviárjaként emlegetik.

Színe fakó, a sötétzöldtől a barnás-sárgás-zöldig terjed. Apró méretéből következően aromája erőteljes, de íze hasonlít a hagyományos lencsére. Kicsit édesebb, enyhén „földes” ízű. Kisebb és gömbölyűbb szemű, és a héja is lágyabb.

 

Jótékony hatásai:

A lencse, (mint általában minden babféle) kiemelkedően gazdag nyomelemekben. Főként magnéziumban gazdag, ami nagyon fontos a teljes értékű szív- és idegrendszeri működéséhez. Magas továbbá a vas, cink, kálium, kalcium és foszfor tartalma is.

Rengeteg vitamint is rejt magában, többek között A-, B1-, B6-, B9-, B11 és E-vitaminokat.

Magas a folsav tartalma is. A folsav bevitele a szervezetbe terhesség esetén kiemelten fontos, komoly szinten támogatja a magzat fejlődését.

Fontos bioaktív anyagokat is tartalmaz, mint pl. a szaponin, a flavonoid és a fenolsav. Ezek segítenek csökkenteni az egyes rákfajták kialakulásának a rizikóját, illetve a koleszterinszintet is csökkentik.

A hüvelyeseknek köztudottan magas a rosttartalmuk, közülük viszont legkönnyebben a lencsét emészti meg a szervezetünk. Ezáltal javítja is az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is.

Keményítőben szegény. Ez is, és magas fehérjetartalma is ugyancsak segíti az emésztést. Hihetetlen, de a lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban. (Persze, nem lehet a növényi eredetű fehérjét összehasonlítani az állati eredetűvel, ezért mindenki fogyassza saját meggyőződése szerint. Az viszont fontos tény, hogy a növényi eredetű fehérje könnyebben emészthető a szervezet számára, mint az állati eredetű)

A sok jótékony tulajdonsága mellett ne hagyjuk figyelmen kívűl a lencse „puffasztó” hatását sem. Ezt általában a lencse vastag héja okozza.

Több megoldás is létezik a probléma kezelésére:

- a legegyszerűbb, a „minél kisebb, annál jobb” megoldás :) Komolyra fordítva a szót, a puy lencse (és még ide sorolhatjuk a beluga és vörös lencséket is), jóval kisebb méretű a hagyományos változatánál, ezáltal kisebb a héja is. És így kevésbé puffaszt!

De hasznos még, ha:

- előáztatjuk, főleg ha kiöntjük az áztatóvizet, és friss vízben főzzük a lencsét

- főzés közben nem használunk fedőt, vagy legalább csak „félig fedjük le” (de az is segít, ha főzés közben letöröljük többször a fedő alját)

-  de segítségül hívhatjuk a „régi népi okosságokat” is, pl. adhatunk hozzá szélhajtó fűszereket, (babérlevelet vagy köménymagot), de akár az áztató levébe, akár a főző levébe tehetünk egy kevés szódabikarbonát.

- a már puhára főtt lencse pürésítve és szitán átpasszírozva is szintén segíti a könnyebb emésztést, mivel ezáltal is megszabadulunk a probléma okozójától, a lencse héjától.

 

Felhasználása:

Jó hír: áztatás nélkül is megpuhul, kb. 25 perc alatt. Nem fő szét, ezért kiváló salátának is. Nagyon jól illik hozzá a friss kakukkfű.

A lencse legtöbbször a hagyományos újévi lencseételek elkészítésekor kerül elő.

Levesnek ragunak, de akár felfújtként is megállja a helyét, nagyon izgalmas saláta és főzelék variációkat is lehet vele alkotni.

A zöldségekkel párolt lencse például kiváló körete lehet egy grillezett, füstös sertés fleckennek, vagy akár a bárányborda mellé is jól passzol. De bármilyen hússzelet, csülök, füstölt hús vagy újévi sültmalac, de még halételek méltó körete is lehet.

Az újévi lencsehagyományok tökéletes alkalmat kínálnak a lencsefogyasztáshoz, de ne csak újévkor, hanem egész évben fogyasszuk a lencsét!

 

Érdekesség

Az egyiptomiak és a régi rómaiak a lencsével újévkor nem csak a saját gazdagságukat, bőségüket és jólétüket szimbolizálták, de tettek a halottak mellé útravalónak is, így kívántak nekik is további minden jót.


Tápanyagtartalom 100g. termékben:

Energiaérték (kJ/ kcal) - 540/129
Zsír (g) - 1,6
- amelyből telített zsírsav (g) - 0,2
Szénhidrát (g) - 19,9
- ebből cukor (g) - 1
Fehérje (g) - 8,9
Só (g) - <0,01


Összetevők (allergének kiemelve):

Zöld lencse.


Származási hely:

Kanada


 

Copyright 2023 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez