De mi az a magkrém? Mégis mi fán terem?

Tehetjük fel jogosan a kérdést. Nos, sok magkrém alapanyaga tényleg fán terem, néhányuk bokron, és egyéb növényeken. De talán fontosabb az, amiért beszélni kell ezekről a kencékről!

Röviden: magas tápérték és kulináris élvezet az üvegben!

Mi a magkrém?

A magkrémek az olajos magvak tiszta esszenciáját tartalmazzák, tele vannak nélkülözhetetlen, értékes tápanyagokkal, mindenféle jósággal, ami igazán egészségessé teszi őket. Bár ezentúl vagy ezenfelül nem elhanyagolható tény az sem, hogy ezek a kencék zseniálisan és ellenállhatatlanul finomak! A mogyoró krém, a pisztácia krém, a gesztenyekrém, a diókrém, a földimogyoróvaj vagy földimogyorókrém, a mandulakrém, a kesudiókrém, szezámkrém, napraforgókrém! Mind csak szuperlatívuszi jelzőkkel illethető! Selymesek, krémesek, lágyak, kenhetőek, kanalazhatóak, süthetőek, szóval fenomenálisak!

De ideje pontosítani! A magkrém nem más, mint a teljes mag krémes állagú változata, amit a saját olajtartalmának köszönhet. Ez a magkrém készülhet 100%-ban csak magból, vagy adható hozzá plusz olaj, ha egy mag esetleg nem rendelkezik kellő mennyiségűvel. Egy csipet sót is tartalmazhat, ami még inkább elősegíti a krémes állag elérést. Valamelyik magkrém teljesen sima, krémes állagú, de léteznek darabos verziók is, például a földimogyorókrém földimogyoró darabokkal.

Milyen magkrémek vannak?

Üveges magkrémek

Mogyorókrém és földimogyorókrém (földimogyoróvaj)

Kis túlzással mondhatjuk: ahány mag, annyi magkrém. De tényleg, ami mag, abból készülhet krém is. Ha népszerűségi sorrendet akarnánk felállítani, akkor valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a nutellát, azaz a mogyorókrémet! Most mi az igazi, valódi mogyorókrémről beszélünk, ami törökmogyoróból készül! Mogyorókrém készülhet földimogyoróból is, ezt nevezzük földimogyorókrémnek, vagy földimogyoróvajnak. Bevalljuk nálunk ez a krém a kiskanállal eszegetős kategória. Ha nem vagy ilyen hardcore felhasználó felhasználó, akkor kis túlzással állíthatjuk, hogy szinte mindenhez és mindenbe passzol: turmixokba, sütikbe, kávéba, kekszre és kenyérre kenve... de nem is soroljuk, a legjobb ha te magad kipróbálod!

Dió krém

Talán mondhatjuk, hogy a dió a magyar sütik elsődleges olyan alapanyaga, ami magból van. Jól ismerjük, szeretjük, elképzelhetetlen nélküle a karácsony vagy a húsvét, illetve nálunk egy egyszerű hétköznap sem! Ahogy már diókrém nélkül sem palacsinta a palacsinta! Ezt az extra krémes, pazar és lágy ízű krémet kenheted szendvicsre, adhatod sütikhez, teheted shakbe, de akár húsokhoz és tésztákhoz is jól passzol!

Mandulakrém

Nagy népszerűségnek örvend ez a krém, mert bármibe is rakod, feldobja azt! Mehet a palacsintába, a müzlibe, kalácsra, vagy az ujjadra!:)  Csalódásmentes élmény bármikor!

Kesudiókrém (kesudióvaj, kesuvaj)

A kesudiót sem kell senkinek bemutatni és pár éve igen kedvelt itthon is a belőle készült kesudiókrém vagy kesudióvaj. Az elnevezés ugyanazt takarja, és a vegánok között nagy favorit, mert készülhet belőle mint említettük vaj, tejföl, vagy akár majonéz is! Magában is működik, de sütéshez, ízesítéshez, vagy csak simán kenyérre kenve is isteni.

Tökmagkrém

A tökmagot is jól ismerjük, bár mindenkinek valószínű az az élmény van meg, hogy jóízűen bontogatod, meg ropogtatod! Ha krémnek van elkészítve, akkor tökéletes szendvicskrémet kapsz belőle, de “feketeöves” pestorajongóknak is kötelező elem a kipróbálása!

Szezámkrém, azaz a tahini

A szezámmaggal kenyéren, kiflin, tésztán találkozik a magyar felhasználó, vagy pogácsán! De sokan már a humusz alapanyagaként is megszerették, így egyre jobban begyűrűzik a felhasználása. A szezámkrém inkább a sós ételek elkészítésénél kap szerepet, de ott ha alkalom van rá, ki ne hagyjuk! Például egy kis joghurttal lazítva, citromlével elkeverve olyan öntetet készíthetsz salálákra, hogy fennáll a veszélye, hogy teljesen a rabja leszel!

Pisztácia krém

A pisztáciából készült krém valami csodás, egy kis mascarponéval kikeverve tökéletes tortakrém, de kalácsra kenve önmagában is szuperjóóóó! Ezzel is egy baj van: nagyon hamar elfogy! Persze mi a gofrira, vagy a palacsintára is ezt kenjük, vagy fagyit készítünk belőle. Nemhiába: mi feketeöves felhasználók vagyunk!

Napraforgókrém

A belőle készült olajban sütjük az olyan ellenállhatatlan dolgokat, mint a rántott hús! És a focidrukkerek is jól ismerik a szotyit, bár ez részünkről erős sztereotípia, de valahogy mindig a lelátokon feszülten szurkoló és szotyizó drukkerek jutnak eszünkbe a napraforgó magról. Azért mindenki életében volt olyan, hogy egy zacskó szotyit addig rágcsált, míg a só kicsípte a száját! Talán az egyik legegészségesebb verzió, ami készülhet belőle: a napraforgókrém. Nagy kedvenccé válhat, mert sokoldalúan felhasználható: szendvicsre, levesekhez jól passzol, tésztára szószként is nagyon finom, a sülteket és a párolt zöldségeket is feldobja!

Gesztenye krém

Ez a magkrém sem szorul különösebb magyarázatra, hiszen itthon is már nagyon régóta alap süteménykrém. Ha csak a gesztenyetortára gondolunk, vagy a gesztenyés bejglire, egyből meg is van az az íz, és illat!

Melyik magkrémnek milyen hatása van a szervezetre?

Poharas magkrém

Jó kérdés, ugye? De valószínű már sejted, hogy nem véletlenül mutattuk be neked őket. Na és akkor jöjjön a jó hír: gyakorlatilag a magkrémek szuperélelmiszerek! Azaz tápanyag-összetételük révén több egészségügyi előnyt jelent a fogyasztásuk, mint sok más terméknek. De ez nem jelenti azt, hogy a fentebb emlegetett kiskanalat cseréld nagyra! A magkrémek fogyasztásánál is nagyon fontos szempont a mérték. 

Laktóz és gluténmentesek. Nevükkel ellentétben a magkrémek vagy magvajak nem tartalmaznak tejet vagy tejszármazékot, hanem teljesen növényi eredetűek. Ezért ilyen szempontból kiemelkedően fontos termékekről beszélünk, ha vegán, vegetáriánus vagy, vagy ha tejfehérje-allergiában és laktózintoleranciában szenvedsz, mert ezeket a krémeket  te is bátran fogyaszthatod.

Nagyszerű fehérje és rostforrások, ásványi anyag és vitamintartalmuk is kiemelkedő, és persze van bennük zsír! Na most nehogy megijedj! Ez neked nagyon jó, hiszen ezek esszenciális zsírsavak! Azaz, ezek a zsírok elengedhetetlenül kellenek és szükségesek, mert nagyon jó hatásúak! Ezeket a zsírsavakat a testünk nem képes előállítani, ezért nagyon egyszerűen fogalmazva: meg kell enni őket. Esszenciálisnak pedig azért nevezzük őket, mert nélkülözhetetlenek a sejtjeink számára, és fontos szerepet játszanak az immun-, az ér- és az idegrendszer működésében. És hát ne felejtsük el, hogy energiát adnak! Az olajos magvak illetve a belőlük készült magrémek pontosan ezt adják meg neked. Tökéletes választás ilyen szempontból a tökmag, a földimogyoró, a szezámmag, a mandula, a mogyoró és természetesen a belőlük készült magkrémek is.

Van a magkrémekben rost? Hiszen ezek nem is zöldségek és saláták? Igen, bizony, van bennük, tehát érdemes a rostfogyasztást ilyen szempontból is kibővíteni, mert sokak számára egy finom földimogyorókrém sokkal vonzóbb, mint egy saláta.

Az olajos magvakról még egy fontos tényt érdemes tudni: tele vannak magnéziummal. Lehet most megvonod a vállad, mert a reklámokban is agyon szajkózzák: vigyél be magnéziumot a szervezetedbe! Na most, hogy a reklámoktól, vagy a szomszédtól, a főnöködtől, vagy a dugotól ne legyél ideges, ezért van tényleg szükséged a magnéziumra! Mert oldja a stresszt és az izomgörcsöket, csökkenti a vérnyomást, fokozza a fizikai teljesítőképességet. És magok vagy magkrémek formájában meg még különös élvezet is a magnézium utánpótlás.

Természetesen minden mag, vagy a belőle készült magkrém külön rá jellemző szupererővel rendelkezik, de összességében elmondhatjuk: fogyasztásuk - tudod, a mérték mindig érték - színesíti, rostban gazdagabbá teszi, vitalizálja, védi és erősíti a szervezetünket. Az élvezeti faktorról pedig csak nagy, óriási és hatalmas jelzőkkel tudunk beszélni!

Hogy mire használd a magkrémeket? 

Mondhatnánk, hogy felhasználásuknak csak a képzelet szab határt, de nem fogjuk, mert nem szeretjük az ilyen mondatokat. Hiszen te sem véletlenül olvasol minket, tippeket szeretnél. Nos a legelső tippünk: bármilyen magkrém is akadna a kezedbe, mindenekelőtt, ragadj egy kiskanalat, és kóstold meg! Nem vagyunk egyformák, szóval lehet neked nem jön az be, ami másnak. Szóval élvezd az ízét magában. Már lehet itt nyert ügyed lesz, és elkanalazgatod az üvegcse magkrémet, így ki is pipálhatjuk a felhasználását :)

Néhány magkrém tökéletes élményt ad önmagában, de néhány magkrém még jobb lesz, ha valamivel együtt eszed. Egy kis mézzel, lekvárral, kakaóval, friss gyümölccsel, vagy más összetevővel elképesztőek, és tényleg csak pislog az ember: eddig miért is nem ettem még ilyet?!

Ha megállsz és nem falod fel az egész üveggel, nos akkor általában elmondható ezekről a krémekről, hogy bármilyen napszakba, étkezésbe és étel típusba beilleszthetőek, és ez igaz az italokra is.

magkrémek

Nézzük a reggeliket. Tedd bele a turmixodba vagy a smoothieba a magkrémet. Kiváló energiaforrások, és krémesebbé teszi őket. Mehetnek zabkásába, müzlibe, mert egyrészt a gasztronómiai faktort nagyban emelni fogja, másrészt a magkrémeket összetett szénhidrátok alkotják, így tartalmasabbá teszik az étkezéseket. És persze a legegyszerűbb és leggyorsabb felhasználásuk, ha szendvicskrémként fogyasztod őket.

Uzsira, tízóraira, magadnak, vagy a gyereknek. Ha többször azon morfondírozol, milyen egészséges alternatívát tudnál a gyerkőcnek pakolni, hogy ne a büfében kössön ki a párizsis zsemle mellett, akkor te a markémeket keresed! Csak szeletelj fel pár almát, kend meg egy kis mandulakrémmel, vagy földimogyorókrémmel, mehet rá egy kis fahéj, ha szeretitek, és garantáltan meg lesz oldva az értékes energiabevitel a következő étkezésig. 

Ugyan ilyen suli vagy munkahelybarát fogás például a magkrémes wrap. Kell hozzá egy tortilla, egy banán és valamilyen magkrém: kesudiókrém, mandulakrém, mogyorókrém. A tortillát megkened a magkrémmel, a meghámozott banánt beletekerjük, feltekerjük, és a desszert itánti igényünk is egy csapásra ki van elégítve. 

A következő, amibe tegyél magkrémet, az a krémlevesek! Nem csak a sűrítésükre, és az ízetsítésükre alkalmasak a magkrémek, hanem egy zöldséglevesnek tovább növelik a tápanyagtartalmát.

A magkrémek használatával a vendégvárás témakörét is kipipálhatod. Abbahagyhatatlan dipeket és mártogatósakat kreállhatsz belőlük. Ezzel ki is tágíthatod a mártogatósok világát a tepertő, padlizsán és körözött háromszögön túlra. Tegyél az asztalra humuszt, tökmagkrémet, vagy napraforgókrémet, és friss zöldségeket.

Aztán jöhetnek a saláták. Látszólag ez egy könnyű kategória, már elkészítését tekintve, de aki már próbálkozott vele, az jól tudja: nem elég bizonyos zöldségeket összeborítani. Kell még valami, amitől bumm: összeáll és igazán élvezhetővé válik. Itt a bummot elérheted a magkrémek felhasználásával. A magkrémek teljesen új horizontot nyitnak meg ezen a téren, mert nem csak a klasszikus saliknál tudod őket felhasználni, hanem jók a gyümölcssaliknál, és a meleg salátáknál is. Mogyorókrém felhasználásával például készíthetsz egy krémes-juharszirupos salátaöntet! És innen már csak egy lépés, hogy tésztaszószokat készíts. 

A tészta egyébként is egy nyerő étel, gyorsan megvan, kicsik és nagyok egyaránt szeretik. Kapóra jönnek ilyenkor a magkrémek, ha nem paradicsomos vagy pestós tésztát készítenél. Ázsiai ízvilágú tésztáknál használj kesudiókrémet vagy földimogyorót. Zseniális mogyorókrémes pestót lehet készíteni pillanatok alatt. A mogyorókrémhez adj reszelt parmezánt, egy kis zöldfűszert (petrezselyem, bazsalikom), olívaolajat, fokhagymát, citromlét, sót és borsot. Keverd össze, tedd a tésztára, és voálá!

A végére hagytuk a nagyágyúkat. Sütik, torták, desszertek, és fagyik magkrémekkel! Ennél a bekezdésnél komolyan vissza kellett fogni magunkat. Csak írtunk, és írtunk. Majd töröltünk és húztunk. Megpróbáljuk röviden összeszedni, milyen édességekhez használj magkrémet. Lényegében bámilyenhez! Egyszerűen nem fogsz tudni rontani. Kezdésnek mondjuk készítsd el ezt a sütés nélküli mogyorós energiagolyó receptet törökmogyorókrémmel!

Felmerülő kérdések a magkrémek kapcsán

Igen-igen, látjuk “látjuk” az arcodat, ahogy olvasod a cikket és a szemöldököd fel le jár, a kérdések csak úgy sorjáznak a fejedben, és már-már felcsapnád a google-t hogy segítségül hívd, de mielőtt megtennéd, megpróbáljuk megválaszolni a szerintünk fontos kérdéseidet!

  • Diéta alatt fogyaszthatok magkrémeket?

Attól függ! Annyi diéta létezik már, benne annyi irányelv, és megközelítés, hogy erre nincsen egyértelmű válasz. Például, ha fehérjediétán vagy, ott kevéssé megengedett a zsírok fogyasztása, ellenben a low carb vagy keto diétával szemben, ami meg magas zsírtartalmú ételekkel operál. Általánosan azt tudjuk neked mondani, hogy a magok, illetve a belőlük készült magkrémek kiemelkedő tápanyagokkal, így tápértékkel rendelkeznek, magas rost, vitamin, fehérje tartalommal és jóféle zsírokban is gazdagogok

  • Vegyem meg boltban a magkrémet vagy készítsem el házilag?

Nagyon jó kérdés! Egyfelől a készen kapható magkrémek között kiváló minőségű, és csak 100% magot tartalmazó termékek is vannak, de rengeteg magkrém már ízesített verzióban is kapható, így vásárlás előtt mindig érdemes megnézni az összetevők listáját. A magosboltban kapható magkrémek 100%-ban csak magvakat tartalmaznak! Ezek a krémek ízletesek, lágyak, krémesek, selymesek, egyszóval valami fenomenálisan finomak! Ja, és persze csak ki kell nyitni az üveget és máris tiéd a mennyei manna magkrém formájában. Azonban elkészítheted otthon is, hiszen annak is megvan a maga varázsa! Azonban ahhoz, hogy nagyon krémes állagot szeretnél kapni fel kell vértezned magad egy-két jó eszközzel! Ami ilyenkor a legfontosabb, hogy legyen egy erős darálód, vagy erős aprító géped, erős késekkel. És türelmed! Ugyanis ha nincs olyan géped, ami rendelkezik ipari teljesítménnyel, akkor csak szakaszosan tudod a magvakat darálni, krémesíteni. Figyelned kell a gépre, hogy ne melegedjen túl, időként pihentetned kell. Bizonyos magvakból gyorsabban tudsz krémet készíteni, bizonyos magokhoz viszont hosszabb időre van szükség, míg eléred a kívánt allagot. Illetve még egy dologra figyelj: a magkrémek 99%-a pörkölt magvakból készülnek. Tehát vagy eleve pörkölt magvakat vegyél, vagy magad pörköld, pirítsd meg őket.

  • Meddig állnak el a magkrémek? Hogyan tároljam őket?

Ha készen vásárolsz magkrémet, akkor az üvegen mindig látod a lejárati dátumot, és a javaslatot a tárolásra, ami általában hűvös és száraz hely, és lehetőleg napfénytől védett. Egyéb tárolási javaslatként szokott még szerepelni az üvegen, hogy felbontás után tárold hűtőben. Ami nagyon jó, hiszen így jobban elállnak! Viszont azt is tudni kell, hogy jobban tudsz velük “dolgozni”, ha szobahőmérsékletűek.

  • Hány éves kortól adható a gyerekeknek?

A magkrémek úgy adhatóak gyerekek számára, mint a magok. A kicsik valószínűleg nagy örömmel fogják fogyasztani ezeket a kenhető kencéket, és persze összemaszatloni az egész kis pofijukat velük! Természetesen, ha bármilyen dió, mogyoró és egyéb allergia vagy érzékenység fennáll, akkor az adott magkrémet szigorúan kerülni kell!

RECEPTEK

Mogyoróvajas pite

Nutellás pite

Dióvajas almás pite

almáspite

Nos kedves olvasó, nem marad más hátra, mint saját tapasztalatokat szerezni, és beépíteni az étrendedbe ezeket a krémeket. Bátran kísérletezz és próbálj ki többféle magkrémet, mert meghálálják: fogyasztásuk élmény az ízlelőbimbóknak, ha mértékkel használod őket, akkor értékes tápanyagokat rejtenek, ami pedig odafigyelést jelent a testedre!

Copyright 2023 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez