Mákos-fehércsokis babka recept


 

Vigyázat, kalácsvarázs! Készülj fel egy igazán ütős és ízekben gazdag kelt tésztás kalácsra, töltve isteni mákos és csokis krémmel. Az elkészítése sem bonyolult, maximum azt nehéz kivárni, mikor készül el!

Elkészítés idő: kb. 2 óra + 30 perc sütés
Sütőforma mérete: kb. 32 cm-es kenyérforma
Sütési hőfok: 200 fok

Hozzávalók a mákos-fehércsokis babka tészájához:

  • 30 dkg tönköly fehérliszt + 1 evőkanál
  • 80 ml tej
  • 70 g cukor
  • 2 tojás “L” méret
  • 50 g vaj
  • 20 g friss élesztő
  • csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 200 ml tej
  • 150 g mák
  • 1 narancs héja
  • 60 g cukor
  • 100 g fehér csoki
  • 50 g mazsola (kihagyható, ha nem szereted)

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1/2 db narancs leve
  • ugyanannyi viz, mint narancslé
  • 3 evőkanál cukor

A mákos-fehércsokis babka elkészítése

  1. A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral futtasd fel tejben. Szitáld át a lisztet egy tálba, add hozzá a cukrot és a sót. Keverd el, majd jöhet hozzá az olvasztott vaj, a tojás és az élesztős keverék. Gyúrd össze az hozzávalókat, és addig dagaszd, míg sima nem lesz a tészta. Ha esetleg nagyon ragad, vagy nedves a tészta, egy kis lisztet tegyél még hozzá. Másfél órára, letakarva, meleg helyen hagyd megkelni, míg a duplájára nem nő.
  2. Amíg a tészta kel, készítsd el a krémet hozzá. A tejet a cukorral és a narancs héjával forrald fel, zárd el alatta a lángot, majd keverd bele a mákot, és hagyd kihűlni.
  3. Amikor megkelt a tészta, akkor szükséged lesz egy kis kézügyességre, elsőre lehet bonyolultnak tűnik, de nem az!
  4. Tehát a tésztát egy enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki kábé olyan 5 mm vastagságúra, és próbálj belőle téglalapot formálni, hogy egyszerűbb legyen majd feltekerni. Ha ez megvan, akkor kend meg a mákos krémmel, majd jöhetnek a csokicseppek, vagy csokikockák. A krémet és a csokit is próbáld meg egyenletesen eloszlatni a tésztán.
  5. A megkent tésztát úgy tekerd fel, mint a rétest, tehát a hosszabb oldal mentén, és tedd egy sütőpapírra. Azért tedd már most a sütőpapírra, mert ha kettévágod a babkát, már elég nehéz a mozgatása, és garantáltan minden csupa krém lesz :)
  6. Szóval amikor az elkészült tésztát a sütőpapírra helyezted, hosszában vágd ketté, kicsit fordítsd ki az oldalakat, és tekerd vagy fondd össze őket. Most a sütőpapírral együtt tedd a formába az elkészült babkát. Itt is még hagyd 30 percet kelni.
  7. Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra, és 30 perc alatt süsd készre a tésztát. Félidőben, ha nagyon barnul a teteje, akkor érdemes letakarni. Tovább ne süsd, mert a pihe-puha babka ki fog száradni!
  8. Amíg a babka sül, addig készítsd el hozzá a mázat. Minden hozzávalót tegyél egy lábosba, és magas lángon forrald őket kábé 5 percig. Ha megsült a babka, akkor még a formában, amíg forró kend meg a tetejét a mázzal. Hagyd a formában még 20 percet hűlni, majd amikor kiszeded, akkor is hagyd, míg langyosra nem hűl a babka.

Ezek után nincs más hátra, mint élvezni az ízeket, és bezsebelni a bókokat. Jó étvágyat!

 

Copyright 2022 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez