FB pixel
Kategóriák

Töltött fánk

Elkészítési idő: 120 perc  
Nehézségi szint: Közepes  

Fánkot bármikor süthetünk, mert a frissen sült fánk semmihez sem hasonlíthatóan finom, mégis leginkább a farsangi szezon elengedhetetlen süteményeként tartjuk számon. Legtöbbünknek a gyerekkori jelmezes összejövetelek és persze a nagyi szalagos fánkja jut róla az eszünkbe. Mégis, manapság egyre kevesebben sütik meg ezt a hagyományos édességet, holott a fánksütés nem túl bonyolult mutatvány - igaz, ha valóban olyannak szeretnénk, mint ahogyan a “nagykönyvben” meg van írva, pár apróságra azért érdemes odafigyelni:

  • Adj elég időt a tésztának, hogy rendesen megkeljen, különben a tészta ragacsos és túl sűrű lesz 
  • Sütésnél nagyon fontos, hogy bő olajba tedd a tésztát, ahogyan az is, hogy megfelelő mennyiségű, és hőfokú olajat használj! Utóbbi azt jelenti, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert ebben az esetben a tészta kívül megég, belül azonban nyers marad. 
  • Ha nem akarsz sok olajat használni, válassz kisebb edényt, ám ilyenkor is figyelj oda, hogy ettől még bő olajban süljenek a fánkok - így nem fognak leragadni a lábas aljára.
  •  A fánk sütési ideje oldalanként kb. 1-1 perc.

Fánkból sokféle létezik. Az egyik nagy kedvenc a töltött változat, egy ilyen receptet hoztunk most neked! Miben különbözik ez a fajta a sima szalagostól? Nos, egy picit tömörebb a tésztája (de ha betartod a fentebb írtakat, ez is laza, és könnyű lesz, csak nem annyira, mint a klasszikus fajta), így könnyebb megtölteni. 

Amit még érdemes tudni, hogy a fánk, bármilyen is legyen, mindig frissen sütve a legfinomabb. Persze azért másnap is finom, ezt bizonyítja, hogy nálunk másnap is mindenki rájár, ám harmadnapra már… mondjuk úgy, hogy nem az igazi.

A receptben megadott hozzávalókból kb. 26-28 nagyobb fánkot tudsz készíteni. Ha úgy érzed, hogy ez a mennyiség nem fog elfogyni két nap alatt, vagy ajándékozz belőle valakinek (biztosan feldobod vele a napját 😊 ), vagy inkább felezd meg a mennyiséget, hogy az utolsó darab elfogyasztása után azt érezd, érdemes lesz egy újabb adagot sütnöd belőle. 🙂

farsangi fánk

A töltelékhez az alábbi termékeket illetve termék kategóriákat ajánljuk jó szívvel:

Elkészítés:

  1. A tejet és a vajat langyosítsd meg és tedd egy tálba. Ne forrósítsd fel őket, mert akkor az élesztő nem fog működni! 
  2. A lisztet tedd egy másik tálba átszitálva, add hozzá a cukrot, az élesztőt, a tojást és egy csipet sót. Majd jöhet bele a tejes-vajas keverék is. Dagassz belőle egy sima és fényes tésztát, majd hagyd egy órán keresztül kelni, amíg a duplájára nem nő.
  3. A megkelt tésztát borítsd egy lisztezett felületre, és nyújtsd előbb kézzel, majd sodrófával kb. 1.5 cm vékonyra.
  4. Most jöhet a szaggatás! Választhatsz kisebb vagy nagyobb méretű szaggatót, ez már ízlés kérdése, mekkora fánkokat szeretnél sütni. Tehát szaggasd ki a tésztát, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Egy fóliával takard le őket, és megint hagyd fél órát kelni a tésztát.
  5. Forrósítsd fel az olajat, és süsd ki a fánkokat.
  6. Ha tölteni szeretnéd őket, akkor egy keskeny késsel vágj az oldalukba lyukat, majd habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat. A töltelék bármi lehet, amit szeretnél. Hagyományos lekvár, nutella, mogyoróvaj, vagy ezeknek a keveréke is. Ha nem szeretnéd tölteni a fánkokat, lehet csokiba is mártani, (étcsokiba, tejcsokiba, fehércsokiba, vagy akár cukormentes csokiba is), megszórhatod csokidarával (étcsokissal, vagy színessel), vagy egyszerűen csak szórd meg őket porcukorral.

csokiba mártott fánkJó étvágyat!


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók 25-26 darab fánkhoz:
  • 500 g liszt
  • 1 csipet
  • 7 g szárított élesztő (1 csomag )
  • 80 g cukor
  • 250 ml tej
  • 60 g vaj
  • 2 db tojás
  • A töltelékhez
  • magkrémek
  • lekvárok
  • házi nutella

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
980Ft
Bezár
0 Ft / db
880Ft
Bezár
0 Ft / db
890Ft
890 Ft/db
Egységár: 1780 Ft/kg
db
- +