Lencse - szerencse? Ha újév napján lencsét eszek, tényleg szerencsét hoz?


Az újév első napján lencsét kell enni! Na jó, nem kell, inkább csak egy szokássá vált hagyomány miatt teszünk így. :) 

De mi is ez a hagyomány? 

Azt mondják, hogy a lencse a lapos formája miatt a pénzre hasonlít. A babona azt tartja, hogyha sok pénzt szeretnénk, akkor az újév első napján fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsénket és gazdagok leszünk.

De nem csak a szerencse miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egészséges: kiemelkedő fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, magas rosttartalma nagyon jó hatással van az anyagcserére, és bővelkedik antioxidánsban is, ami meg a bőrödnek, és ezáltal a szépségednek tesz jót.

Milyen fűszerek illenek a lencséhez?

A lencséhez jól passzolnak a kiegészítő ízek és fűszerek:

  • hagyományos receptekhez: hagyma, fokhagyma, pirospaprika (csípős is), babérlevél, tejföl
  • a füstös alaplét, húst tartalmazó ételekhez jól passzolnak a citrusok, vagy az ecet
  • a zöld fűszerek közül jól illik hozzá: petrezselyemzöld, majoranna, rozmaring, kakukkfű, zsálya, koriander
  • az indiai és közel-keleti receptek kedvenc fűszerei: curry, rómaikömény, kurkuma, gyömbér, garam masala.

Összegezve: a lencse széppé, gazdaggá és egészségessé tesz! Mindezt úgy, hogy az ízlelőbimbóidat is elvarázsolja, ráadásul változatosan. Nálunk négy féle lencséből is válogathatsz, sőt recepteket is hoztunk hozzájuk! Malacosat is :), ami ugye ugyancsak erősíti a szerencsét. 

 

lencse fajták

Hagyományos lencse

Itthon ez a legelterjedtebb és a legkedvezőbb áron beszerezhető lencse. Krémes és sűrű, karakteres ízű. Bármit készíthetünk belőle: levest, főzeléket, köretet, salátát. Ja és hát a  sólet, az ebből a lencséből a legjobb!

Beáztathatod egy éjszakára hideg vízbe, sokkal gyorsabban és egyenletesebben fő meg, és nem fő olyan könnyen szét. Így kb. 15-20 perc alatt kész van. Fontos, hogy ilyenkor hideg vízbe tedd fel főni a lencsét. Ha lecseréled az áztató levét, akkor a végeredmény az arra érzékenyeknek kevésbé okoz puffadást, (szél)görcsöket. Sőt, akár az áztató levébe, akár a főzőlevébe tehetsz egy kis szódabikarbonát, ez is sokat segít ezen a problémán.

Állagra krémes és sűrű, ízre ez a legkarakteresebb lencsefajta.

Bármit készíthetünk belőle: levest, főzeléket, köretet, salátát. Ja és hát a sólet, az ebből a lencséből a legfinomabb!

hagyományos lencse

Puy lencse

Nevét a francia Le-Puy-en-Velay városáról kapta, és igazán különleges lencsefajta. Vékony a héja, ezért áztatás nélkül is kb. annyi idő alatt készül el, mint a hagyományos változat áztatással, de mégsem fő szét. Íze karakteres, de mégis selymesebb a hagyományoshoz képest. Enyhén fűszeres, és kissé borsós íze miatt nagyon finomak belőle az ételek, bármit készíthetsz belőle, amit a hagyományos lencséből is készítenél.

Ha esetleg mégis áztatni szeretnéd, 2-3 órás áztatással is célba érsz, és nem is fő könnyen szét. (Persze minden lencsét szét lehet főzni :-) ) A puy lencse vékonyabb héja miatt azért is előnyösebb, könnyebben emészthető.

puy lencse

 

Vörös lencse

A vörös lencse főzése teljesen más, mint az előző kettőé. Mivel kifejezetten vékony a héja, ezért szigorúan áztatás nélkül kell főzni, és ha nem akarod hogy szétfőjön, figyelni kell rá, hogy amikor már félkészre (roppanósra) főtt, le kell venni a tűzhelyről. Utána még pont annyit puhul magában, hogy teljesen jó is lesz. Persze, a vöröslencse népszerű krémleves készítésére is, ebben az esetben ilyen szempontból nem kell rá figyelni, hisz minél jobban szétfő, annál könnyebben készül el a krémleves, és annál krémesebb is lesz. :-)

Ízében a vöröslencse eltér az előző két lencsétől, kevésbé karakteres, mint a hagyományos, vagy a puy lencse, jóval selymesebb, lágyabb (semlegesebb) ízű. Élénk vörös színét sajnos a főzés során elveszíti, de mivel nagyon vékony a héja, nagy előnye, hogy áztatás nélkül is 10-15 perc alatt megfő, és könnyen emészthető.

Szereti a keleti fűszereket, mennyei főzeléket vagy krémlevest készíthetsz belőle, de az indiai ételekhez is a legjobb lencsefajta.

vörös lencse

 

Beluga lencse

Nevét a Beluga kaviárról kapta, mert főzés után is nagyon szép fényes és fekete színű marad.
Sok mindenben hasonlít a vörös lencséhez, de picit karakteresebb és enyhén diós, egyedi íze van, és neki is nagy előnye, hogy áztatás nélkül is gyorsan fő meg, de mégsem esik könnyen szét mint a vörös változata.  Főleg köretként és salátaként használjuk, de bármit készíthetünk belőle, egyedi íze miatt minden fogás különleges lesz belőle. Nem igényel intenzív fűszerezést, és leginkább a halakhoz illik.

beluga lencse

 

Lencsés receptek

Lencsés sreceptek

Bőségre, szépségre és egészségre fel, jöjjenek a lencsés receptek! Hoztunk több verziót is, laktatót és könnyebb változatot is, de még újév napi macskajajra valót is! Reméljük találsz a kedvedre valót, vagy éppen az alkalomhoz illőt! 

Boldog Új évet kíván a Magosbolt csapat!

 

Copyright 2023 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez