FB pixel
Kategóriák

Lencse újévkor - tényleg szerencsét hoz?

Lencse - szerencse? Ha újév napján lencsét eszek, tényleg szerencsét hoz? Az újév első napján lencsét kell enni! Na jó, nem kell, inkább csak egy szokássá vált hagyomány miatt teszünk így.

De mi is ez a hagyomány?

Azt mondják, hogy a lencse a lapos formája miatt a pénzre hasonlít. A babona azt tartja, hogyha sok pénzt szeretnénk, akkor az újév első napján fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsénket és gazdagok leszünk.

De nem csak a szerencse miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egészséges: kiemelkedő fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, magas rosttartalma nagyon jó hatással van az anyagcserére, és bővelkedik antioxidánsban is, ami meg a bőrödnek, és ezáltal a szépségednek tesz jót.

Milyen fűszerek illenek a lencséhez?

A lencséhez jól passzolnak a kiegészítő ízek és fűszerek:

  • hagyományos receptekhez: hagyma, fokhagyma, pirospaprika (csípős is), babérlevél, tejföl
  • a füstös alaplét, húst tartalmazó ételekhez jól passzolnak a citrusok, vagy az ecet
  • a zöld fűszerek közül jól illik hozzá: petrezselyemzöld, majoranna, rozmaring, kakukkfű, zsálya, koriander
  • az indiai és közel-keleti receptek kedvenc fűszerei: curry, rómaikömény, kurkuma, gyömbér, garam masala.

Összegezve: a lencse széppé, gazdaggá és egészségessé tesz! Mindezt úgy, hogy az ízlelőbimbóidat is elvarázsolja, ráadásul változatosan. Nálunk négy féle lencséből is válogathatsz, sőt recepteket is hoztunk hozzájuk! Malacosat is :), ami ugye ugyancsak erősíti a szerencsét.

lencse fajták

Hagyományos lencse

Itthon ez a legelterjedtebb és a legkedvezőbb áron beszerezhető lencse. Krémes és sűrű, karakteres ízű. Bármit készíthetünk belőle: levest, főzeléket, köretet, salátát. Ja és hát a sólet, az ebből a lencséből a legjobb!

Beáztathatod egy éjszakára hideg vízbe, sokkal gyorsabban és egyenletesebben fő meg, és nem fő olyan könnyen szét. Így kb. 15-20 perc alatt kész van. Fontos, hogy ilyenkor hideg vízbe tedd fel főni a lencsét. Ha lecseréled az áztató levét, akkor a végeredmény az arra érzékenyeknek kevésbé okoz puffadást, (szél)görcsöket. Sőt, akár az áztató levébe, akár a főzőlevébe tehetsz egy kis szódabikarbonát, ez is sokat segít ezen a problémán.

Állagra krémes és sűrű, ízre ez a legkarakteresebb lencsefajta.

Bármit készíthetünk belőle: levest, főzeléket, köretet, salátát. Ja és hát a sólet, az ebből a lencséből a legfinomabb!

hagyományos lencse

Puy lencse

Nevét a francia Le-Puy-en-Velay városáról kapta, és igazán különleges lencsefajta. Vékony a héja, ezért áztatás nélkül is kb. annyi idő alatt készül el, mint a hagyományos változat áztatással, de mégsem fő szét. Íze karakteres, de mégis selymesebb a hagyományoshoz képest. Enyhén fűszeres, és kissé borsós íze miatt nagyon finomak belőle az ételek, bármit készíthetsz belőle, amit a hagyományos lencséből is készítenél.

Ha esetleg mégis áztatni szeretnéd, 2-3 órás áztatással is célba érsz, és nem is fő könnyen szét. (Persze minden lencsét szét lehet főzni :-) ) A puy lencse vékonyabb héja miatt azért is előnyösebb, könnyebben emészthető.

puy lencse

Vörös lencse

A vörös lencse főzése teljesen más, mint az előző kettőé. Mivel kifejezetten vékony a héja, ezért szigorúan áztatás nélkül kell főzni, és ha nem akarod hogy szétfőjön, figyelni kell rá, hogy amikor már félkészre (roppanósra) főtt, le kell venni a tűzhelyről. Utána még pont annyit puhul magában, hogy teljesen jó is lesz. Persze, a vöröslencse népszerű krémleves készítésére is, ebben az esetben ilyen szempontból nem kell rá figyelni, hisz minél jobban szétfő, annál könnyebben készül el a krémleves, és annál krémesebb is lesz. :-)

Ízében a vöröslencse eltér az előző két lencsétől, kevésbé karakteres, mint a hagyományos, vagy a puy lencse, jóval selymesebb, lágyabb (semlegesebb) ízű. Élénk vörös színét sajnos a főzés során elveszíti, de mivel nagyon vékony a héja, nagy előnye, hogy áztatás nélkül is 10-15 perc alatt megfő, és könnyen emészthető.

Szereti a keleti fűszereket, mennyei főzeléket vagy krémlevest készíthetsz belőle, de az indiai ételekhez is a legjobb lencsefajta.

vörös lencse

Beluga lencse

Nevét a Beluga kaviárról kapta, mert főzés után is nagyon szép fényes és fekete színű marad.
Sok mindenben hasonlít a vörös lencséhez, de picit karakteresebb és enyhén diós, egyedi íze van, és neki is nagy előnye, hogy áztatás nélkül is gyorsan fő meg, de mégsem esik könnyen szét mint a vörös változata. Főleg köretként és salátaként használjuk, de bármit készíthetünk belőle, egyedi íze miatt minden fogás különleges lesz belőle. Nem igényel intenzív fűszerezést, és leginkább a halakhoz illik.

beluga lencse

Lencsés receptek

Lencsés sreceptek

Bőségre, szépségre és egészségre fel, jöjjenek a lencsés receptek! Hoztunk több verziót is, laktatót és könnyebb változatot is, de még újév napi macskajajra valót is! Reméljük találsz a kedvedre valót, vagy éppen az alkalomhoz illőt! 

Boldog Új évet kíván a Magosbolt csapat!