FB pixel
Kategóriák

Mákos guba recept

Elkészítési idő: 40 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 2  

A mákos guba egy tipikusan magyar desszert, amit őseink hagyományosan karácsonykor készítettek.
Anno úgy hitték, hogy a mákszemek a szerencsét, az új évben eljövő gazdagságot szimbolizálják, így nem maradhatott el az ünnepi asztalról.

Lelkes mákimádóként természetesen nem korlátozom ezt csak az ünnepekre, és az év bármelyik napján jöhet a mákos guba.. Hiszen lássuk be, nincs is jobb helye a szikkadt kiflinek, mint egy hatalmas adag krémes mák társaságában.

De, hogy mégis kicsit ünnepibb köntösbe bújtassuk ezt az amúgy nagyon egyszerű desszertet, kis, egyszemélyes adagokban enyhén ropogósra sütöttem, és a szokásos vanília sodó helyett édes, és vaníliás tojáslikőrrel öntöttem le 😋.mákos guba tojáslikőrrel

Elkészítés:

  1. A tejet, tojássárgákat, citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait összekeverjük, ízlés szerint cukrozzuk és felforraljuk.
  2. Majd hozzáadjuk a kiflik felét (azért nem az összeset, mert gyorsan eláznak), és ha egy picit megszívták magukat, a kivajazott edénybe tesszük.
  3. Rászórjuk a darált mák felét, szórunk rá cukrot, és ha szereted, ide szórhatsz még mazsolát vagy vörösáfonyát
  4. Utána ugyanezt megcsináljuk még egyszer (azaz rétegezzük). A maradék kiflit ugyanúgy gyorsan beáztatjuk, rászórjuk a mák másik felét, szórunk rá cukrot és mazsolát, vagy áfonyát.
  5. Végül a maradék tejjel nyakonöntjük, és rögtön betoljuk az előmelegített sütőbe, hogy ne ázzanak el az alján a kiflik.
  6. 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Addig kell sütni, amíg a teteje kissé megpirul, de vigyázz, ne süljön túl, mert könnyen kiszárad.
  7. És akkor jöhet rá egy kis extra: vaníliasodó helyett most dobd fel egy kis tojáslikőrrel, ízlés szerint locsold meg a tetejét 🙂. A házi tojáslikőr receptet itt találod.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
880Ft
880 Ft/db
 
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
1680Ft
1680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
7800Ft
7800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
3000Ft
3000 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +