Mákos guba recept
A mákos guba egy tipikusan magyar desszert, amit őseink hagyományosan karácsonykor készítettek.
Anno úgy hitték, hogy a mákszemek a szerencsét, az új évben eljövő gazdagságot szimbolizálják, így nem maradhatott el az ünnepi asztalról.
Lelkes mákimádóként természetesen nem korlátozom ezt csak az ünnepekre, és az év bármelyik napján jöhet a mákos guba.. Hiszen lássuk be, nincs is jobb helye a szikkadt kiflinek, mint egy hatalmas adag krémes mák társaságában.
De, hogy mégis kicsit ünnepibb köntösbe bújtassuk ezt az amúgy nagyon egyszerű desszertet, kis, egyszemélyes adagokban enyhén ropogósra sütöttem, és a szokásos vanília sodó helyett édes, és vaníliás tojáslikőrrel öntöttem le 😋.
Elkészítés:
- A tejet, tojássárgákat, citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait összekeverjük, ízlés szerint cukrozzuk és felforraljuk.
- Majd hozzáadjuk a kiflik felét (azért nem az összeset, mert gyorsan eláznak), és ha egy picit megszívták magukat, a kivajazott edénybe tesszük.
- Rászórjuk a darált mák felét, szórunk rá cukrot, és ha szereted, ide szórhatsz még mazsolát vagy vörösáfonyát
- Utána ugyanezt megcsináljuk még egyszer (azaz rétegezzük). A maradék kiflit ugyanúgy gyorsan beáztatjuk, rászórjuk a mák másik felét, szórunk rá cukrot és mazsolát, vagy áfonyát.
- Végül a maradék tejjel nyakonöntjük, és rögtön betoljuk az előmelegített sütőbe, hogy ne ázzanak el az alján a kiflik.
- 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Addig kell sütni, amíg a teteje kissé megpirul, de vigyázz, ne süljön túl, mert könnyen kiszárad.
- És akkor jöhet rá egy kis extra: vaníliasodó helyett most dobd fel egy kis tojáslikőrrel, ízlés szerint locsold meg a tetejét 🙂. A házi tojáslikőr receptet itt találod.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 6 db szikkadt kifli felkarikázva
- 4 dl tej
- 10-15 dkg cukor vagy édesítőszer (ízlés szerint)
- 1 db vanília rúd kikapart belseje
- 3 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 dkg darált mák
- + opció: 1 marék mazsola vagy aszalt vörösáfonya