- Termékek
- DÍSZDOBOZOK
- Aszalt gyümölcsök
- Olajos magvak
- Száraz áruk
- Tészták
- Olajok
- Italok
Mandulás pite, rumos - fűszeres aszalt gyümölcsös töltelékkel
Előkészítés: 45 perc
Sütés: 50 perc
Hozzávalók 12 személyre: 
A tésztához:
- 225 gr liszt és egy kevés a munkalapra
- 100 gr vaj felkockázva
- 50 gr aranybarna nádcukor
- 1 nagy tojás
A mandulás töltelékhez:
- 175 gr vaj
- 175 gr aranybarna nádcukor
- 4 nagy tojás
- 175 gr őrölt mandula
- 400 gr jó minőségű mincemeat (rumos, fűszeres aszalt gyümölcsösös töltelék)
A mázhoz:
- 75 gr porcukor
- fél citrom leve
- 50 gr mandulapehely
A mandulás pite elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt (villany: 190 fok, légkeveréses: 170 fok, gáz: 5-ös fokozat), és tegyünk be egy nagy tepsit, hogy felforrósodjon.
Először a tésztát készítsük el.
Kézzel morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, vagy késes betétű konyhai robotgépben dolgozzuk morzsásra. Adjuk hozzá a cukrot, gyorsan keverjük össze, aztán a tojást 1 evőkanál vízzel együtt. Keverjük addig, míg a tészta összeáll.
2. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 28 cm-es, kivehető aljú piteformát. A tészta ehhez bőven elég lesz. A tészta alját szurkáljuk meg villával.
3. Ezután a tölteléket készítsük el (a robotgép keverőtálját nem szükséges elmosni közben). Keverjük habosra a vajat a cukorral, aztán adjuk hozzá a tojásokat, majd az őrölt mandulát.
4. Először a mincemeat-et kenjük vékony rétegben a tésztára, majd kanalazzuk rá a mandulás krémet. Tegyük az előmelegített tepsire a piteformát, és süssük 40-50 percen át, míg a tészta ropogósra és aranybarnára sül.
5. Végül készítsük el a mázat.
Keverjük össze a porcukrot és a citromlevet, adjunk hozzá annyi vizet, hogy folyós legyen. Kenjük szét a sütemény tetején, és szórjuk rá a mandulapelyhet. Tegyük vissza a sütőbe körülbelül 5 percre. Hagyjuk kihűlni, mielőtt kivesszük a formából.