FB pixel
Kategóriák
Bulgur

Bulgur

kg
- +
dkg
- +
980Ft / kg
Kosárba teszem!
0 Ft / kg
980Ft
helyszíni átvétel: 2024-05-22, szerda, 12 órától
várható kiszállítás: 2024-05-23, csütörtök
A bulgur egy könnyen és gyorsan elkészíthető, sokféleképpen fűszerezhető közkedvelt és nagyon egészséges alapanyag. Köretként a legnépszerűbb, de egytálételekhez, töltött és rakott fogásokhoz, sőt desszertekhez is bevethetjük a keleti konyha egyik legnépszerűbb alapanyagát.

Termék leírása

Sok más ízletes és kiváló ételhez és alapanyaghoz hasonlóan, a bulgur is a Közel-Keletről származik. Elsősorban a török gasztronómiában tölt be fontos szerepet, talán ezért is nevezik több helyen török rizsnek - holott valójában a bulgurnak semmi köze a rizshez, annál inkább a búzához, hiszen durumbúzából készül.

A bulgur - vagy más néven a tört búza - készülhet érett vagy éretlen búzaszemekből is. Az előállítása egyszerű, hiszen a betakarított szemeket tisztítják, majd megpárolják, utána megszárítják, végül a kívánt méretre aprítják. Mivel a búzaszemek már elő vannak gőzölve, így a bulgur nagyon gyorsan elkészíthető, sőt, köszönhetően annak, hogy a szárítás alatt a gőzöléssel lekopik a szemekről a keményítő, a végeredmény mindig pergős lesz.

A bulgur fajtáit tekintve létezik kisebb és nagyobb szemű típus is, de szín alapján szintén találkozhatunk két változattal: a hagyományos világos bulgurral és az aromásabb ízű barna bulgurrall. A Magosboltban nagy méretű, hántolt és tisztított búzaszemekből készült világos bulgur kapható.

Miért érdemes bulgurt fogyasztani?

A bulgurral változatosabbá és színesebbé tehetjük az étkezéseinket, ráadásul jó alternatívája lehet a hagyományos rizs vagy krumpli köretnek. Élettani hatásai is nagyon kedvezőek, így ezek is amellett szólnak, hogy fogyasszunk minél gyakrabban bulgurt.

A bulgur:

  • rostban gazdag, így gyorsítja az anyagcserét és támogatja az emésztést
  • magas az E-vitamin tartalma, valamint B1-,B2- és B6-vitamin is található benne
  • gazdag magnéziumban, vasban, foszforban, káliumban és folsavban
  • kalóriatartalma hasonló a rizshez, ám glikémiás indexe jóval alacsonyabb, így fogyasztása kevésbé emeli meg a vércukorszintet
  • jól variálható, ezért fogyókúrás étrendekbe és diétákba is könnyen beépíthető

Többféleképpen is készíthetjük a bulgurt!

A bulgur elkészítése nagyon egyszerű feladat, ennek ellenére érdemes odafigyelni néhány részletre, hogy igazán ízletes és pergős legyen a végeredmény.

  1. Főzés nélkül is elkészíthetjük a bulgurt, elég ha csak forró vízzel felöntjük, fűszerezzük, letakarjuk, és hagyjuk állni, nagyjából 10-20 percig. Ezután, ha szeretnénk, akkor elkeverhetünk benne egy kis vajat, vagy extra szűz olívaolajat, és máris fogyaszthatjuk. El lehet készíteni hasonló módon hús- vagy zöldségalaplében is, úgy még ízletesebb lesz.
  2. Ha mégis inkább főzéssel készítenénk el a bulgurt, előtte mossuk át bőséges vízben, majd szűrjük le, tegyük edénybe, fűszerezzük, ahogy szeretnénk, öntsük fel kb. kétszeres mennyiségű vízzel, és kezdjük el forralni. Ha felforrt a víz, tegyünk rá fedőt, és alacsony hőfokon pároljuk, amíg meg nem puhul. Ez az idő a bulgur méretétől függően körülbelül 10 és 20 perc közé esik - kb. ennyi idő alatt párolog el a főzővíz, és puhul meg a bulgur. Érdemes főzés közben is kóstolni.

Tipp: ha azt szeretnénk, hogy a megfőtt bulgur jó pergős legyen, akkor mosás nélkül egy száraz edényben, vagy mosás és alapos lecsepegtetés után valamilyen zsiradékon (ez lehet olívaolaj vagy vaj) pirítsuk meg, és utána kezdjük elkészíteni a fent leírt változat egyikében.

A bulgur felhasználása a konyhában

A bulgur egy zseniális alapanyag a konyhánkban! Kifejezetten egészséges, ráadásul kissé semleges íze miatt változatosan fűszerezhető, így igazán sokféle fogást alkothatunk belőle. Elkészítésekor érdemes bevetni a klasszikus fűszereket, ahogy a zöldfűszereket, vagy a keleti konyha markánsabb és aromásabb ízesítőit is, amelyek által a bulgur megmutathatja, hogy valódi ezerarcú alapanyaga a konyhánknak.

Szinte mindenhez használhatjuk, amihez rizst is használnánk, legyen az rakott, töltött vagy egytálétel, de kifejezetten jól állnak neki a szaftosabb raguk is - lecsóhoz és pörkölt mellé is ajánljuk. Édes finomságok készítéséhez is kipróbálhatjuk, idénygyümölcsökkel, mazsolával ízesítve, de “tejberizsként” is jól működik. Saláták és levesbetétek szuper hozzávalója, ha pedig összekeverjük párolt zöldségekkel igazán tartalmas, laktató de mégis könnyű fogást kapunk.

Összetevők és allergén információk

Bulgur.

A termék származási helye

Törökország

Tápanyagtartalom 100g termékben

Energia:
350 kcal
Zsír:
1,5 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,27 g
Szénhidrát:
69,8 g
- amelyből cukrok:
0,8 g
Fehérje:
12,5 g
Só:
0,009 g

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
1880Ft
1880 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
980Ft
980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
680Ft
680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +