FB pixel
Kategóriák

A májkrémen túl - Népszerű egészséges növényi pástétomok és krémek

Próbáld ki te is a növényi alapú házi krémeket!

A különféle krémek és pástétomok már évszázadok óta szerves részét alkotják a gasztronómiai kultúrának. A hagyományos verziók főleg olyan állati eredetű összetevőkből készültek, mint a húsok, a máj, a tejtermékek vagy a tojás. Napjainkban azonban egyre népszerűbbé válnak a növényi alapú alternatívák is, amelyek sok esetben egészségesebbek, tápanyagdúsabbak és környezettudatosabbak is, mint klasszikus társaik. 

A különféle szendvicskrémeket, mártogatókat mindenki szereti, hiszen nem csupán finomak, de nagyon sokféleképpen felhasználhatóak, például simán, két szelet kenyér közé kenve remek iskolai tízórai készíthető belőlük, a “bárszendvics/étterem szendvics” vonalon is isteni falatokat kreálhatunk velük, a kerti sütögetésen szuper ízesítők a húsok/ zöldségek mellé, de egy baráti összejövetelen szintén megállják a helyüket mint mártogatók. 

A hagyományos és a növényi krémek összetevői

A hagyományos, bolti pástétomok leginkább állati eredetű összetevőkből készülnek, mint például a máj, a húsok, a húskivonatok vagy a tojás. Ezek a krémek általában sok telített zsírt és koleszterint tartalmaznak, ráadásul mivel nem frissen készülnek, így adalékanyagok, tartósítószerek, a megfelelő textúra és megjelenés érdekében pedig színezékek és állagjavítók is lehetnek bennük.

A növényi krémek és pástétomok különböző növényi alapanyagokból készülnek, amelyek között éppen úgy megtálhatóak a hüvelyesek, mint például a gabonafélék. Emellett előfordul, hogy különféle csonthéjasokból is készítenek édes vagy sós krémeket, amelyek kifejezetten gazdagok egészséges zsírokban és fehérjékben. Ám ez még nem minden, mert a növényi krémek és pástétomok sok esetben tartalmaznak az alap összetevők mellett további zöldségeket, fűszereket és gyógynövényeket, amelyek még változatosabbá és ízgazdagabbá varázsolják a növényi kencéket.

 

Növényi krémek

 

A növényi krémek előnyei

A különféle növényi krémek és pástétomok számos olyan pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek miatt érdemes lehet bevezetni ezeket az alternatívákat az étrendünkbe.

✔️ Egészségesek és tápanyagdúsak

A növényi krémek - főleg a házi készítésűek - általában alacsonyabb zsír-, só- és koleszterintartalommal, valamint magasabb rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, mint hagyományos társaik. 

A klasszikus krémekben és pástétomokban gyakran megtalálható telített zsírok és koleszterin hosszú távon nem hat kedvezően a szervezetre, míg a növényi krémekben lévő jó zsírok, rostok és tápanyagok jobban hozzájárulhatnak az egészség fenntartásához.

✔️ Környezettudatosak és állatbarátok

A növényi krémek és pástétomok készítése során nem szükséges állati eredetű összetevőket használni, ennek következtében pedig csökkenthetőek az állattenyésztés - mind a környezetre, mind az állatokra gyakorolt - negatív hatásait. Az állati termékek helyett a növényi alapú alternatívák fogyasztása lehetőséget ad arra, hogy támogassuk a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést és csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

✔️ Allergénmentesek

A növényi krémek és pástétomok ideálisak azoknak, akik ételallergiában vagy intoleranciában szenvednek, mivel a húsfélék mellett általában nem tartalmaznak tejtermékeket, tojást, sőt sok esetben glutént sem. Ha pedig mi magunk készítjük el saját növényi alapú kencénket, csak olyan összetevők kerülnek bele, amelyekre biztosan nem vagyunk intoleránsak.

✔️ Vegán

A növényi pástétomok és krémek kiváló és ízletes alternatívát jelentenek a vegánok, a vegetáriánusok, valamint a növényi alapú étrendet folytatók számára is. Kompromisszummentes, ízletes és tartalmas finomságok, amelyek amellett, hogy egészségesek, sokkal változatosabbá tudják tenni az ő étkezéseiket is. 

alapanyagok növényi krémhez

Az otthon készített növényi krémek előnyei

A különféle növényi krémek, pástétomok manapság már széles választékban megtalálhatóak bizonyos boltok polcain, ám az otthon elkészített változatok számos olyan előnnyel rendelkeznek, amelyek miatt érdemes kipróbálni ezt a típust. 

✔️ Költséghatékony

A saját magunk által készített növényi krémek és pástétomok általában költséghatékonyabban előállíthatóak, mintha boltban vásárolnánk meg őket. Ennek egyik oka, hogy mi magunk választhatjuk ki a pénztárcánknak megfelelő alapanyagokat - vagy ami éppen jó áron beszerezhető -, illetve nagyobb mennyiségeket készíthetünk, így hosszabb távon is gazdaságos lehet ez a megoldás.

✔️ Transzparens

Kicsit fura lehet a transzparens szó a gasztronómia területén, de tény és való, hogy ha otthon készítjük el a házi pástétomunkat, akkor teljes mértékben átláthatóvá válik - azaz transzparens lesz -, hogy mi kerül bele. Nem kell aggódnunk az adalékanyagok, színezékek, aromák vagy tartósítószerek miatt, mert biztosak lehetünk abban, hogy csak friss és minőségi alapanyagokat tartalmaz.

✔️ Személyre szabott

Az otthoni növényi krémeket könnyedén személyre szabhatjuk a saját vagy a család kívánalmainak megfelelően. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel, hogy egyedi ízvilágot hozzunk létre, de a textúrák területén is kalandozásba kezdhetünk, hiszen egészen más élményt ad egy darabosabb mártogató, mint egy teljesen homogén krém. 

Miből készíthetünk növényi krémeket és pástétomokat?

A növényi krémek és pástétomok elkészítéséhez számos alapanyag áll rendelkezésünkre, attól függően, hogy pontosan mit is szeretnénk az asztalon látni. Édeset vagy sósat? Simát vagy darabosat? Roppanósat vagy puhát? Kenyérre kennénk vagy salsa lenne belőle? Lássuk, mikből (is) válogathatunk!

  • Hüvelyesek: Ide tartozik például a bab, a lencse, a csicseriborsó vagy a szója - ezek mind fehérjékben és rostokban igen gazdagok, és krémes, selymes textúrát kölcsönöznek a pástétomoknak.
  • Gabonafélék: Igen, gabonából, például rizsből, kölesből, árpából vagy quinoából is lehet krémeket készíteni. A gabonafélék tökéletes alapjai lehetnek a pástétomoknak, és különféle ízeket és textúrákat hozhatunk létre általuk.
  • Diófélék: Mandulából, kesudióból, dióból, mogyoróból is készíthetünk édes vagy sós növényi krémeket. A diófélék gazdagok egészséges zsírokban és összetéveszthetetlen, aromás ízt kölcsönöznek a kencéknek.
  • Zöldségek és fűszernövények: Spenót, sárgarépa, cékla, petrezselyem, bazsalikom, rozmaring… csak a képzeletünk szabhat határt a zöldségekből és fűszernövényekből készített krémeknek. A friss vagy párolt zöldségekből remek alapot csinálhatunk, a fűszernövények hozzáadásával pedig igazán különleges ízű pástétomokat tudunk létrehozni.

A növényi krémek és pástétomok izgalmas alternatívái a hagyományos kencéknek, ráadásul egészségesek, tápanyagdúsak, környezettudatosak, állatbarátok és allergénmentesek is lehetnek. Ráadásul, ha otthon készítjük el ezeket a finomságokat, akkor személyre szabott ízeket és textúrákat hozhatunk létre, költséghatékonyan, arról nem is szólva, hogy biztosak lehetünk abban, hogy csak friss, minőségi és nekünk megfelelő összetevők kerülnek bele.

Próbáld ki te is a növényi krémeket, pástétomokat és fedezz fel általuk egy teljesen új, változatos ízvilágot, valamint az egészségesebb étkezés örömét!

Receptek növényi pástétomhoz és krémhez

Ugye téged is felcsigáztak a fenti sorok? Szívesen ki is próbálnál valamilyen házi kencét? Akkor jó helyen jársz, mert van néhány isteni, tápláló és egészséges növényi krém, pástétom receptünk.

Hummusz

Egy igazi klasszikus, amelyet mindenki szeret, és amely bizony a baráti összejövetelek és filmnézős esték elengedhetetlen szereplője. Ráadásul nemcsak finom, de a benne található csicseriborsónak, olívaolajnak és szezámmagnak köszönhetően kifejezetten egészséges is.

Recept: Hummusz recept, aszalt paradicsomos és kapribogyós változatban is

hummusz
Hummusz egy tálban

Lencsekrém

Bizony, lencsét nem csupán újévkor érdemes fogyasztani és nem csupán főzelék formájában! A lencse sokoldalú és nagyon ízletes, ha tudjuk hogyan, milyen fűszerekkel készítsük el…Például remek reggeli lehet belőle, ha lencsekrémként kerül az asztalra.

Recept: Lencsés pástétom recept

Lencsekrém

Feketebab-krém

A vegán konyha egyik kedvenc alapanyaga a fekete bab, amely tele van vitaminokkal és igen magas az antioxidáns, fehérje,- valamint rosttartalma, itthon mégis kicsit olyan, mint egy mostohagyerek. Pedig micsoda babkrém készíthető belőle!

Recept: Feketebab krém recept

Feketebab krém

Kendermagkrém

Neked mi jut eszedbe a kendermagról? Egy tyúkudvar? :) Holott a kendermagból formabontó, izgalmas, egyszóval nem mindennapi pástétom is készülhet, ami éppen úgy lehet kissé darabos, mint teljesen homogén - ahogy szeretnéd. Ugye szeretnéd? 

Recept: Kendermagos pástétom recept

Kendermagos krém