FB pixel
Kategóriák

Magvakat a csomagba!

Magvakat a csomagba! - Azaz mit érdemes enni túrázás közben? Sokunknál központi kérdés, ha hosszabb kinti programot tervezünk: na jó, de mit fogunk enni?! Valami kéne, hogy kéznél legyen, mert hosszú az út, az erdőben meg nincs bolt, a bringára meg nem pakolhatok fel egy hűtőtáskát! Pláne jó kérdés ez így tavasszal, amikor megszólít a melegedő levegő és a tavaszillat, és túrákat, kirándulásokat tervezünk.

Ilyenkor a legjobb útitársak a magvak!

vigyél magvakat a kirándulásra

Egyrészt kompakt kis csomagokat lehet a magvakból készíteni, mert nem kell sok belőlük, mégis energiatartalmuk miatt a lehető legjobb megoldást adják egy-egy kirándulás, túrázás vagy bármilyen szabadtéri program alkalmából.

Bátran lehet a magokat vegyíteni, nyugodtan egybe is csomagolhatod a diót, a mogyorót, mandulát, pisztáciát, jól megférnek együtt. Sőt. Nem fog kifolyni semmi a táskádba sem. Akkor sem, ha csak egy kis zacsiba dobod a magvakat, vagy alufóliába tekered őket, vagy dobozba zárva viszed magaddal. Még a zsebedbe is tehetsz belőlük! Ilyen szempontból azt kell, hogy mondjuk, abszolút gyerekbiztos megoldások, bármilyen magvat is csomagolnál az útra. Egyrészt az apróságok is örömmel fogják őket majszolni, másrészt sem magukat, sem a ruhájukat nem kenik össze. Előnyös, nem?

 

Ezen kívül szemet és ízlelőbimbót gyönyörködtetően sokféle változattal számolhatsz egy-egy kirándulás alkalmával! Több, mint 10 féle natúr magból válogathatsz, és mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet. De ha még több ízre vágysz, akkor ott vannak a sósfűszeres és ízesített változatok is.

Az olajos magok energiatartalma

vigyél magvakat túrázásra

A legjobbat még nem is mondtuk! A magvakban óriási energia van! Túrázás vagy sport közben az egyik legjobb opció, ha őket fogyasztod. Tele vannak értékes tápanyagokkal, és vitaminokkal! Teljesen természetesek, nem tartalmaznak tartósítószert sem. És telítetlen zsírokkal!

És hogy miért kell a túrázáshoz vagy a sporthoz telítetlen zsír? Nagyon egyszerű: mert energiát ad! Innen fakad a magvak energiatartalma. Egy szabadban eltöltött naphoz pedig ez elengedhetetlen. Ráadásul tudjátok ezek a jóféle zsírok, amiknek nagyon kedvező élettani hatásai vannak. Például csökkentik a koleszterin szintet és a magas vérnyomást, erősítik az immunrendszert. De szerepük van abban is, hogy a bőröd ne száradjon ki! Sőt a sejtek membránjának egyik építőanyaga is ez, ami azért elég fontos. Azonban az emberi szervezet nem tudja magától előállítani őket, így az egyik legjobb módszer, ha megeszed őket, mondjuk dió, pisztácia, kesudió vagy földimogyoró formájába.

A magvakban van rost is?!

Még egy dolgot meg kell említeni az olajos magvaknál: az pedig a rosttartalmuk! Azt jól tudjuk, hogy a rostbevitel létfontosságú, hiszen az jó emésztés egyik alapköve. De ezen kívül a rostok méregtelenítenek, szabályozzák a cukrok felszívódását, segítenek az ideális testsúly fenntartásában, erősítik az immunrendszert, és erősen csökkentik az éhségérzetet! Így nem azzal fogsz foglalkozni egy varázslatos helyen, hogy mikor mentek már haza, hanem valóban élvezni fogod, hogy végre kiszabadultál otthonról. Szóval bekapsz néhány szem mandulát - ami az egyik legrostdúsabb olajos magok egyike - és élvezed a napot!

Magnéziummal minden könnyebb!

Ráadásul az olajos magvak a legjobb természetes forrásai a magnéziumnak, ami, mint tudjuk oldja a stresszt és az izomgörcsöket, csökkenti a vérnyomást, fokozza a fizikai teljesítőképességet! Ami lássuk be, elég jól jön egy komolyabb emelkedő után!

Általánosan elmondhatjuk, hogy a szabadban töltött elfoglaltságokhoz tökéletesen passzolnak a magvak, egészséges energiaforrások, értékes zsírokkal, esszenciális olajokkal. Bővelkednek ásványi anyagokban, vitaminokban, van bennük fehérje, mindezt kis helyen és kompakt formában tudják biztosítani a számunkra.

Zseniálisak, nem?

Azt még hozzá kell tennünk, hogy a fentiek alapján érdemes a magvakkal tervezned nem csak kirándulások, vagy túrázások alkalmával, hanem hosszan elnyúló értekezletek alatt, edzés után, különórákra, uzsinak, és egészséges nasinak is!

Na és a vándor!

a vándor szelet egy jó utitáérs

Majd elfelejtettük megmutatni nektek a Vándorszeletet, pedig ott a helye a csomagodban! Bár a Vándorszelet nem csak magokat tartalmaz, de mégis egy kimondottan gyors energiával feltöltő egészséges csemege, ami aszalt gyümölcsök és olajos magvak keverékéből áll darálva/zúzva, préselve és szeletelve. Semmilyen más hozzáadott összetevőt nem tartalmaz. Csak vágd zsebre, dobd a táskába, vagy add a gyerek kezébe! Ennyire egyszerű!