A zseniális csicseriborsó!
Hoztunk neked jó pár isteni csicseriborsós receptet, de előbb olvasd el miért is érdemes rendszeresen fogyasztanod.
A csicseriborsó egy sokoldalún felhasználható hüvelyes alapanyag a konyhában. Bár nem olyan rég robbant be a magyar köztudatba, de már most óriási szerepet kapott a gasztronómia terén - nem csupán azért, mert isteni ételek készíthetőek belőle, hanem azért is, mert fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért is. Nem véletlenül változott meg a megítélése az utóbbi pár évben és mondják rá manapság, hogy már-már superfood kategória.
Miért olyan egészséges a csicseriborsó?
Azt mindenki jól tudja, hogy a tojás, vagy a hús magas fehérjetartalommal rendelkezik.
De azt tudtad, hogy a növények között a csicseriborsóban kiemelkedően sok fehérje található? Ez nemcsak a vegánoknak és a vegáknak jó hír, hanem mindenkinek. Hiszen ha teljesen hús nélkül étkezel, vagy csak azt tervezed, hogy beiktatsz pár húsmentes napot, a szervezeted hálás lesz a csicseriborsót fogyasztásával bevitt jó minőségű növényi fehérjéért. És lássuk be, az sem elhanyagolható tény, hogy sokkal változatosabbá teheted az étkezéseidet, ha megismerkedsz néhány új, csicseriborsós recepttel.
Ám nem csak ezért jó, ha rendszeresen fogyasztasz csicseriborsót. Mivel növényről beszélünk már előre gyanítani lehet, hogy található benne sok rost is. Sőt, ha pontosabbak akarunk lenni, kiemelkedő az élelmi rost tartalma. Azt pedig mindenki jól tudja, hogy mennyire fontos a rostban gazdag táplálkozás az egészség szempontjából - már szinte kötelező frázisként, mi is mantrázzuk. És milyen jól tesszük, mégpedig a következő tények miatt:
- az élelmi rost fogyasztása segít megőrizni a szív egészségét
- gyorsítja a súlytcsökkenést, ha valakinek ilyen céljai vannak
- szabályozza a vércukorszintet és mérsékli az inzuliningadozást
- a rostban gazdag táplálkozás jó hatással van az emésztésre
Ráadásul a csicseriborsó rendszeres fogyasztásával a csontjaid egészségéért is sokat tehetsz, a benne található magnéziumnak, kalciumnak, cinknek és vasnak köszönhetően.
És azt tudtad, hogy gyulladáscsökkentő hatása van? Bizony, mert a csicseriborsó tartalmaz szelént is! A szelén pedig erős gyulladáscsökkentő hatású ásványi anyag, sőt a májat is támogatja abban, hogy megszabaduljon a rákkeltő méreganyagoktól.
Már ezért a rengeteg egészségvédő tulajdonságért is érdemes csicseriborsót fogyasztani, hiszen mennyivel élvezetesebb a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat étkezéssel bevinni a szervezetünkbe, mint táplálékkiegészítők formájában. Főleg ha ezek az étkezések, illetve a csicseriborsóból készült ételek rendkívül finomak is.
Csicseriborsó, az alternatív szénhidrátforrás
Sokan, különböző okból, a megszokott és jól ismert kenyér-tészta-krumpli-rizs négyesén túl is keresgélnek további szénhidrátforrásokat. Valaki azért, mert gluténérzékeny, más azért, mert diétázik, és persze van olyan is, aki egyszerűen a gasztronómiai repertoárját szeretné még színesebbé tenni. Ezeknek a feltételeknek is tökéletesen megfelel a csicseriborsó.
Gluténmentes, gyorsan és könnyen felhasználható, úgynevezett lassú felszívódású szénhidrát, alacsony glikémiás indexszel, fogyasztása hosszan tartó jóllakottság érzetet ad, ami mondjuk egy diéta alatt elég jól tud jönni. 🙂
Hogyan főzzünk csicseriborsót?
A száraz csicseriborsó főzése kapcsán azt érdemes tudni, hogy hasonlóan kell elkészíteni, mint például a babot: beáztatjuk éjszakára. Persze, most lehet felkapod a fejed, mert pár sorral feljebb az ígértük, hogy könnyen és gyorsan felhasználható, akkor kinek van ideje áztatgatni? Hát neked! Ugyanis ez csupán néhány plusz mozdulatot jelent - és amúgy sincs dolgod vele amíg ázik -, a végeredmény azonban friss és intenzív ízélmény lesz!
Tehát előző éjszaka beáztatjuk. Érdemes mindezt nagyobb tálba és bő vízben megtenni, mert a duplájára fog növekedni. Másnap szintén bő, friss vízben kell megfőzni, nagyjából másfél-két óra alatt. A főzési idő attól is függ, mire szeretnéd felhasználni a kész csicseriborsót. Ha saláta, főzelék vagy leves készül belőle, akkor kevesebb idő is elég lehet. De például, ha hummuszt szeretnél csinálni, nyugodtan főzd tovább.
Tipp: Ha már csicseriborsót főzöl, érdemes nagyobb adagot készíteni, mert le tudod fagyasztani, és legközelebb csak előkapod a konyhakész verziót!
Ha pedig mégsem lenne kéznél a száraz fajta, vagy nem szeretnél vele bajlódni, akkor használj nyugodtancsicseriborsó konzervet. Nyilvánvaló előnye, hogy konyhakész, és pont olyan jól és széleskörűen alkalmazható, mint a száraz változata. (Amit még megtehetsz, hogy felhasználása előtt kicsit átmosod és átmorzsolgatod, így a vékony hártyácskáit is ki tudod szedegetni belőle, amennyiben zavar. Ha nem zavar, nem szükséges kiszedned.)
Csicseriborsó receptek
Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez, persze lehet te kapásból már ide, a cikk végére tekertél. 🙂 Milyen ételeket lehet csicseriborsóból készíteni? A lista elég hosszú és változatos!
Süthetjük, főzhetjük, piríthatjuk és lehet belőle köret, de akár főétel is. Talán itthon a legismertebb felhasználási módja, ha hummuszt készítünk belőle. A hummuszrajongóknak köszönhetően már nagyon sok boltban találkozhatunk kész verziókkal, de mégis, a házilag készült változat az igazi, amihez szívből ajánljuk kedvenc gasztrobloggerünk, Bea hummusz receptjét - rögtön 2 változatban is!
(Egyébként te hogy ismered? Hummusz vagy humusz? Mindkét kifejezés helyes, és használják.)
A hummuszon túl a csicseriborsóból isteni csicseriborsó krémlevest is csinálhatunk, ami egy szuper, testet-lelket melengető, tartalmas leves. Ráadásul ha minden ízében csicseriborsóssá tennéd, akkor szórhatsz bele pörkölt csicseriborsót is, levesbetétként. Nem, nem a boltban kapható kész változatra gondolunk, hanem arra, amit te magad is elkészíthetsz otthon, akár barrbecue-val, chilivel vagy bármilyen más fűszerezéssel ízesítve. Hidd el, a pörköléssel feldobott roppanós textúrájú pirított csicseriborsó tökéletesen egészíti ki a leves krémes állagát és selymes ízét. Sőt, salátára szórva vagy egészséges nasinak is kiváló, főleg ha különböző fűszerkeverékekkel bolondítod meg.
Egytálételként is megállja a helyét, például aCsicseriborsó curry röpke fél óra alatt elkészülő izgalmas és teljes értékű fogás, amivel szintén színesítheted a mindennapok étkezéseit.
A személyes kedvencünket sem hagyhatjuk ki, a vega csicseriborsó burgert! Nemcsak vegánoknak, vagy vegetáriánusoknak ajánljuk, hanem mindenkinek - hidd el, ha elkészíted, számodra is egyértelműen kiderül, hogy egy hambi lehet, hogy húspogácsával az igazi, de csicseriborsóval szintén isteni finom!
Persze itt még mindig nem értünk a lista végére, mert csicseriborsóból főzhetünk klasszikusan főzeléket, jól passzol salátákba, például sült karfiol rukkolával és bulgurral, de a mindenki által ismert csicseriborsó fasírtot (falafel) is érdemes otthon kipróbálni belőle.
Végül, de nem utolsósorban a csicseriborsóból liszt is készülhet, illetve különféle száraztészták, amelyek kiváló alternatívái a hagyományos liszteknek, tésztáknak, ha valaki gluténmentesen étkezik.
Extra tipp: A vegán étrend térhódításával a csicseriborsóról az is kiderült, hogy a csicseriborsó főzőleve (amiben megfőzöd) vagy a kész csicseriborsó konzerv leve, olyan tulajdonságokkal bír, mint a tojásfehérje. Azaz, egy az egyben a helyettesíthetője lehet. Egyszóval, ha esetleg tojásallergiád van, vagy vegán étrendet követsz, akkor bármihez, amihez tojásfehérje kellene, elkészíthető a csicseriborsó levével is! És ezzel azt hiszem feltettük az i-re a pontot! ☺️
Próbáld ki te is ezt a sokoldalúan felhasználható, finom és egészséges alapanyagot! Hidd el, imádni fogod!