FB pixel
Kategóriák

Csicseriborsó receptek az egészségért

 

A zseniális csicseriborsó!

Ez a hüvelyes növény bár nem olyan rég robbant be a magyar konyhákba, de már most óriási szerepet kapott a gasztronómiában, és sokat tehetünk fogyasztásával az egészségünkért is. Megítélése az utóbbi pár évben nagyot változott, már-már superfood jelzőkkel illetik, és nem véletlenül!

Csicseriborsó főzelék az asztalon 2 tányérban

Miért olyan egészséges a csicseriborsó?

Azt mindenki jól tudja, hogy a tojás, vagy a hús magas fehérjetartalommal rendelkezik.

De azt tudtad, hogy a növények közül a csicseriborsóban kiemelkedő a fehérje mennyisége? Ez nemcsak a vegánoknak és a vegáknak jó hír, hanem mindenkinek. Hiszen ha pár húsmentes étkezést tervezel, akkor sem fog hiányt szenvedni a szervezeted, ha csicseriborsót fogyasztasz. Az sem elhanyagolható tény, hogy használatával igen változatossá teheted az étkezéseidet.

Mivel növényről beszélünk már előre gyanítani lehet, hogy van benne rost is, pontosabban az élelmi rost tartalma kiemelkedő. Sokat halljuk persze, hogy mennyire fontos a rostban gazdag táplálkozás az egészség szempontjából, és már szinte kötelező frázisként mi is mantrázzuk. És milyen jól tesszük, márpedig a következő tények miatt:

  • az élelmi rost fogyasztás segít megőrizni a szív egészségét
  • segítheti a súlycsökkenést, ha valakinek ilyen céljai vannak
  • szabályozza a vércukorszint és az inzulin ingadozást is
  • immunerősítő hatás van
  • a rostban gazdag táplálkozás jó hatással van az emésztésre

Ha rendszeresen fogyasztod, akkor a csontjaid egészségéért is sokat teszel, a benne található magas magnézium, kalcium, cink és vasnak köszönhetően. Meg sokkal felüdítőbb így is vitaminokat fogyasztani, mint kapszula formában :)

És azt tudtad, hogy gyulladáscsökkentő hatása is van? Bizony - bizony, mert a csicseriborsó tartalmaz szelént is! A szelén pedig erős gyulladáscsökkentő hatású ásványi anyag, és a májat is támogatja abban, hogy megszabaduljon a rákkeltő méreganyagoktól.

Csicseriborsó, az alternatív szénhidrátforrás

Sokan különböző okból a megszokott és jól ismert kenyér-tészta-krumpli-rizs négyesén túl is keresgélnek szénhidrátforrásokat. Valaki azért, mert gluténérzékeny, más mert diétázik, és persze van olyan is, akik egyszerűen a gasztronómiai repertoárját szeretné még színesebbé tenni. Ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelel, ha a csicseriborsót választod.

Gluténmentes, gyorsan és könnyen felhasználható úgynevezett lassú felszívódású szénhidrát, alacsony glikémiás indexel, fogyasztása hosszantartó jóllakottság érzetet ad, ami mondjuk egy diéta alatt elég jól tud jönni :)

száraz csicseriborsó

Hogyan főzzünk csicseriborsót?

száraz csicseriborsó főzése kapcsán azt érdemes tudni, hogy hasonlóan kell elkészíteni, mint például a babot: beáztatjuk éjszakára. Persze, most lehet felkapod a fejed, mert pár sorral feljebb az ígértük, hogy könnyen és gyorsan felhasználható, akkor kinek van ideje áztatgatni? Hát neked! Ugyanis ez csupán néhány plusz mozdulatot jelent, és a végeredmény a friss és intenzív ízélmény!

Tehát előző éjszaka beáztatjuk. Érdemes mindezt nagyobb tálba és bő vízben megtenni, mert a duplájára fog növekedni. Másnap szintén bő vízben kell megfőzni, kábé másfél-két óra alatt. A főzési idő itt attól is függ, mire szeretnéd felhasználni. Ha saláta, főzelék vagy leves készül belőle, akkor kevesebb idő is elég lehet. De például ha hummuszt szeretnél készíteni belőle, nyugodtan főzd tovább.

Tipp: ha már csicseriborsót főzöl, érdemes nagyobb adagot készíteni, mert le tudod fagyasztani, és legközelebb csak előkapod a konyhakész verziót!

Ha pedig mégsem lenne kéznél a száraz verzió, vagy nem szeretnél vele bajlódni, akkor használj nyugodtan csicseriborsó konzervet. Nyilvánvaló előnye, hogy konyhakész, és pont olyan jól és széleskörűen alkalmazható, mint a száraz változata. (Amit még metehetsz vele, hogy felhasználása előtt kicsit átmosod, és egy kicsit átmorzsolgatod, így az esetleges héjakat ki tudod szedegetni belőle.)

csicseriborsó konzerv

Csicseriborsó receptek

Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez, persze lehet te kapásból már ide, a cikk végére tekertél :) Tehát milyen recepteket lehet csicseriborsóból készíteni? A lista elég széles, hosszú és változatos!

Süthetjük, főzhetjük és piríthatjuk, lehet belőle köret is, és főétel. Talán itthon a legismertebb felhasználási módja, ha hummuszt készítünk belőle. Az itthoni hummuszőrületnek köszönhetően már nagyon sok boltban találkozhatunk kész verziókkal, de mégis az igazi a házilag készült verzió, és ehhez szívből ajánljuk kedvenc gasztrobloggerünk hummusz receptjét!

(Egyébként te hogy ismered? Hummusz? Vagy humusz? Mindkét féleképpen használják, mi hummuszként használjuk.)

Csicseriborsóból készülhet liszt is (ez a csicseriborsó liszt), aminek a legismertebb felhasználási módja, ha cecina vagy socca készül belőle, ami palacsintaszerű sült tésztaféle, csak annál vastagabb.

Isteni csicseriborsó krémlevest is készíthetünk, ha esetleg kilépnél a hagyományos bablevesek árnyékából. Egytálételként is megállja a helyét, például a Csicseriborsó curry röpke fél óra alatt készen van és egy izgalmas és teljes értékű fogás, amivel szintén színesítheted a konyhádat.

És persze a személyes kedvencünket sem hagyhatjuk ki, a vega csicseriborsó burger! Nemcsak vegánoknak, vagy vegetáriánusoknak ajánljuk, hanem mindenkinek, mert itt derült ki igazán, hogy mennyire erős alapanyag a csicseriborsó. Ha elkészíted, számodra is egyértelműen kiderül, hogy egy hambi lehet hogy húspogácsával az igazi, de mással is jó!

Tudtad, hogy a csicseriborsóból sós pörkölt változatot is készíthetünk? Bizony-bizony! Persze ízesíthetjük is, lehet barbecue-val, chilivel vagy bármilyen más fűszerezéssel) és nasinak is milyen isteni finom! De használhatod salátára és levesbetétnek is.

Főzhetünk még belőle klasszikusan főzeléket, jól passzol salátákba, de a jól ismert csicseriborsó fasírtot (falafel) is érdemes otthon is elkészíteni.

Extra tipp: a vegán étrend térhódításával a csicseriborsóról az is kiderült, hogy a főzőleve (vagyis amiben főzöd) vagy a kész csicseriborsó konzerv leve, olyan tulajdonságokkal bír, mint a tojásfehérje. Azaz, egy az egyben helyettesíthető vele. Egyszóval, ha esetleg tojásallergiád van, vagy vegán étrendet követsz, akkor bármihez, amihez tojásfehérje kellene, elkészíthető a csicseriborsó levével is! És ezzel azt hiszem feltettük erre a kiváló hüvelyes növényre a koronát!

Csicseriborsó curry

csicseriborsó hamburger