FB pixel
Kategóriák

Az aszalt gyümölcsök a tél igazi jolly jokerei!

Az aszalt gyümölcsök igazi jolly jokerek télen (is) – több lehetőség van bennük, mint hinnéd!

Számtalan okot tudunk, hogy miért érdemes aszalt gyümölcsöt fogyasztani! Aszalt gyümölcsöket évezredek óta fogyaszt az emberiség, hiszen maga az aszalás egy remek tartósítási forma, amelynek során a gyümölcsök víztartalma jelentősen csökken, ugyanakkor vitamin- és ásványi anyag tartalmuk megmarad, ráadásul az ízük is sokkal koncentráltabbá és teltebbé válik.

Már önmagában ez is izgalmasan hangzik, ám ha tovább olvasol, még ennél is érdekesebb dolgokat árulunk el az aszalt gyümölcsökről.

aszaltgyümölcsök

Miért jó nekünk az aszalt gyümölcs?

Az aszalt gyümölcsöknek rengeteg előnyös tulajdonságuk van, nem véletlen, hogy népszerűségük évezredek óta töretlen, hiszen az aszalványok minden olyan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, mint friss társaik, sőt sok esetben még annál többel is. Nézzük is a legfontosabbakat!

Az aszalt gyümölcs mint gyors, egészséges energiaforrás

A téli hónapokban mindenkire rátör néha a fáradtság és a szinte megmagyarázhatatlan kimerültség. Ilyenkor a legtöbben egy kis csokiért nyúlnak vagy megisznak egy bögre kávét. Nem állítjuk, hogy néha nem jön jól egy-egy kocka csokoládé, sőt mi is szeretjük a kávét, de ha valaki alternatív és igazán egészséges energiaforrást keres, annak szívből ajánljuk az aszalt gyümölcsöket, amelyek finomak és semmi perc alatt képesek növelni az energiaszintünket.

aszaltgyümölcsök tálkákban
Az aszalt gyümölcs remek vitaminpótlás téli időszakban

Amellett azonban, hogy az aszalványok egészséges energiaforrások, még vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkednek, hiszen egy aszalt gyümölcs pont annyi vitamint tartalmaz, mint friss társa, köszönhetően annak, hogy az aszalás során csupán a gyümölcs víztartalma csökken.

Az aszalt gyümölcs nagyon praktikus

Te is jártál már úgy, hogy bedobtál a táskádba néhány szem szilvát, hogy jó lesz majd uzsonnára, ám amikor megetted volna, már hűlt helye volt a friss gyümölcsnek, helyette valami lekvárrá préselődött masszát találtál? (reméljük bezacskózva tetted el 🙂) Nos, ilyesmi az aszalt gyümölcsökkel nem fordulhat elő! Vigyél magaddal egy marék mazsolát, aszalt szilvát, almakarikát vagy mangót, mert az aszalványok állaga, minősége akkor sem változik, ha egész nap magaddal hurcolod őket.

Az aszalt gyümölcs kompakt

Hogyan lehet az aszalt gyümölcs kompakt? Úgy, hogy ha egy hosszú és fárasztó napra szeretnénk magunkkal vinni egy friss almát, egy mangót és egy marék meggyet, akkor a fentebb már leírt probléma mellett azzal is számolnunk kell, hogy ennyi gyümölcs nem kis helyet foglal a táskánkban, ráadásul, hol és mivel fogjuk megpucolni a mangót és hova fogjuk tenni a meggymagot vagy az almacsutkát? Aszalt formában azonban ugyanezek a gyümölcsök alig foglalnak helyet, nem maszatolnak, nincs felesleges hulladék, miután megettük őket, így bárhol és bármikor csipegethetünk belőlük.

bogyós aszaltgyümölcsök
Az aszalt gyümölcs ütős nasi

Biztosan te is ismered a “Megőrülök valami édességért!” érzést. Ez mindenkivel előfordul, ilyenkor pedig könnyen nyúlunk a csokik és cukrok után. Az aszalt gyümölcs azonban erre is megoldás, azaz egészséges alternatíva lehet, amely nem jár semmilyen lemondással. Az aszalványok telt, koncentrált és persze édes ízük miatt remekül csillapítják az édesség utáni sóvárgást - ráadásul finomított cukor helyett gyümölcscukrot tartalmaznak, így nem csupán finomak, de egészségesebbek is, mint a hagyományos nassolnivalók.

Az aszalt gyümölcs segít, hogy változatosabban étkezzünk

Mindenki tegye a szívére a kezét és vallja meg, hogy a heti bevásárlás alkalmával hányféle gyümölcsöt szokott vásárolni? Kétfélét? Esetleg háromfélét? Ez teljesen érthető, hiszen hiába is szeretne valaki ötfélét hazavinni, a józan ész azt diktálja, ne tegye, mert a végén még ráromlik - mert hát mikor lenne ideje megenni mindet? Az aszalt gyümölcsöknél azonban nincs ilyen dilemma! Egyetlen vásárlás alkalmával beszerezhetünk akár tízféle gyümölcsöt is, hiszen az aszalványok sokáig elállnak, így nem kell attól félni, hogy ha nem esszük gyorsan meg őket, akkor tönkremennek. Ez pedig nagyban elősegíti azt, hogy sokféle gyümölcsünk legyen otthon és így változatosabban étkezzünk.

Az aszalt gyümölcsöt mindenki szereti

Bár annak hangzik, ez az állítás egyáltalán nem túlzás! Egyrészt, mert az aszalt gyümölcsök kínálata hatalmas, így biztosak vagyunk benne, hogy mindenki talál az ízlésének megfelelőt (például kóstoltad már az aszalt mangót, az aszalt ananászt vagy az aszalt áfonyát?).

Másrészt pedig nincs olyan életkor vagy élethelyzet, amelyben ne jönne jól egy kis aszalt nasi. Például imádják a nevelők és a gyerekek is az óvodában gyümölcsnapokon, kiváló alternatív tízórai vagy uzsonna sulisok számára, remek egészséges rágcsa a munkahelyen, de edzés előtt vagy utána is jó választás lehet, hiszen gyorsan telít és energetizál, anélkül, hogy elnehezítené a gyomrot.

trópusi aszltgyümölcsök

Az aszalt gyümölcs sokféleképpen felhasználható

Végül, de nem utolsósorban az aszalt gyümölcsök felhasználási köre olyan színes, akár egy szivárvány.
Ehetjük őket magában, keverhetjük a reggeli granolába vagy zabkásába, készíthetünk belőlük mártást, tölteléket vagy hideg / meleg italokat, kínálhatjuk húsok mellé, de a házi müzliszeletnek is elengedhetetlen eleme. De készíthetünk belőle energiabomba aszaltgyümölcsös szeletet is.

És persze a süteményekről se feledkezzünk meg! Az tiszta sor, hogy a gyümölcskenyér elengedhetetlen alkotóelemei az aszalt gyümölcsök, de a kuglóf, a muffin és a piskóta is sokkal rafináltabbá válik tőlük. A reformsüti-vonalon pedig egyenesen elengedhetetlen a használatuk, ugyanis édes ízük miatt akár teljesen ki is válthatják az egyéb szirupokat, cukrokat vagy a mézet. Használjuk egészben, aprítva, turmixolva, sütve, főzve, áztatva - legyünk kreatívak és bátrak!

Nézz körül te is webshopunkban és fedezd fel az aszalt gyümölcsök izgalmas világát!