Birsalmasajt
várható kiszállítás: 2024-12-04, szerda
A rózsafélék családjába tartozik, ritkábban birskörtének is nevezik.
- +4235
Termék leírása
Tartalmaz:
A, B1, B2, B3, B6, C, E és P vitamin, kalcium, kálium, magnézium, réz, vas, foszfor.
Miért jó?
A birsalma azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amelyet nem igazán fogyasztunk nyersen. Kemény, kissé kövecses húsa miatt nyersen szinte élvezhetetlen, ezért inkább főzve vagy sütve élvezhetjük kivételes édes, fanyarkás ízét.
Rengeteg jótékony hatása van.
P-vitamin tartalma, egyedülállóan magas, gátolja az öregedési folyamatokat, megelőzheti, vagy segítheti a vérzékenység gyógyulását, és elősegíti az amúgy is magas C-vitamin hatásának kifejtését.
Kifejezetten magas a pektintartalma, az összes gyümölcs közül a birsnek a legmagasabb. Ebből kifolyólag a birsalma kiváló méregtelenítő, ugyanis a pektin a bél nyálkahártyáján kialakít egyfajta védőréteget, ami megköti a káros anyagokat. A pektin gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, és mivel egy vízben oldódó rostról van szó (és rost tartalma igen magas), az emésztésre, és az anyagcserére is nagyon jó hatással van.
Magas vitamin és ásványi anyagtartalma miatt kiválóan erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre, antocián tartalma miatt pedig nagyon jó a baktériumölő hatású.
Felhasználása:
Mivel a pektin tartalma magas, ezért természetes pektin előállítására is felhasználják, és ezért lehet belőle birsalmasajtot is készíteni.
Kiváló ízesítője a gyümölcskenyereknek, püspökkenyereknek éppúgy, mint a joghurtoknak, müzliknek. (Használhatjuk kandírozott gyümölcsök mellett is, vagy akár helyettük is) Tölthetünk vele omlós vagy leveles tésztából készült táskákat is, kelt tésztából készült buktát, vagy kevert tésztákat, akár bejglit, piskótákat is gazdagíthatunk vele. Finomra aprítva, vagy vékonyra szelve aprósütemények tetejére díszítésnek is jól működik. Desszertekhez is felhasználhatjuk, apróra daraboljuk, kevés víz hozzáadásával turmixolással könnyen „krémesíthető”, csak a fantázia szab határt, hogy mennyei pohárkrémeket készítsünk a hozzáadásával.
Érdekes, hogy a birsalmasajt érett sajtokkal és vékonyra szelt sonkával mennyire jól passzol, milyen izgalmas ízkombinációt alkotnak együtt.
Akár vendégváró falatkákat is készíthetünk a többféle sajt, dió és birsalmasajt kombinálásával.
Az ínyencek pedig mindenképp próbálják ki a ruccolát birsalmasajttal és ementáli sajttal, vagy juhsajttal.
Sült húsok tetejére mázként is fenséges, vörösborban, narancshéjjal, fahéjjal fűszerezve felfőzzük, és kenegetjük húsokra.
Érdekesség:
A népi gyógyászat szerint a birsalma egész magvai, pontosabban a magból (áztatással vagy főzéssel) készült vizes nyálkakivonata rendkívül magas gyógyértékkel bír.
Kiváló ellenszere a bélproblémáknak, száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, köhögéscsillapítóként és enyhe hashajtóként is alkalmazható. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában pedig kiváló kenőcsalapanyag.