FB pixel
Kategóriák
Basmati rizs

Basmati rizs

kg
- +
dkg
- +
1880Ft / kg
Kosárba teszem!
0 Ft / kg
1880Ft
helyszíni átvétel: 2024-07-29, hétfő, 12 órától
várható kiszállítás: 2024-07-30, kedd
Az illatos és hosszúszemű basmati rizs hazánkban is egyre elterjedtebb, egyre többen szeretik és fogyasztják. A rizsek közül az egyik legegészségesebb fajtának tartják, jótékony hatásai miatt nagyon népszerű a diétázók és a cukorbetegek körében is. Akkor is jó választás, ha tudatosan szeretnénk étkezni, és akkor is, ha csak színesítenénk az otthoni “étlapot”.🙂

Termék leírása

A basmati rizs népszerűsége nem véletlen, hiszen kellemes az íze, szemei hosszúkásak és ebből a fajtából lehet a legkönnyebben a legfinomabb pergős rizst varázsolni a tányérra. Ráadásul egy jól sikerült fogás nagyon mutatós és guszta tud lenni belőle. A karcsú szemeknek köszönhető az is, hogy a főzési ideje rövidebb, és kevesebb vizet is vesz fel, ez az oka annak, hogy nem ragadnak össze könnyen a szemek.

További - mondhatni - szuperképessége a basmati rizsnek, hogy könnyen kiemeli a fűszerek ízét, nem véletlenül használja az indiai konyha is előszeretettel. Ezért remek választás fűszeres ételek mellé, például a curryhez, de bármilyen más ételt is készíthetünk belőle, azaz használhatjuk a hagyományos fehér rizs alternatívájaként.

Bár a basmati rizsből lehet a legpergősebb rizst főzni, ha mégis kicsit ragadósabb változatot szeretnénk belőle az is megoldható: egyszerűen egy kicsit több víz hozzáadásával tovább kell főzni.

Fehér és barna változatban is létezik, utóbbi jóval több rostot, és B-vitamint tartalmaz, mint fehér társai. A rizsszemek hosszát tekintve pedig az egészen kisméretűtől az igazán hosszúszemű basmati rizsig több típussal is találkozhatunk.

A basmati rizs egészségügyi előnyei

  • A basmati rizs tápértéke hasonló a többi fehér rizséhez, azonban magasabb rosttartalmának köszönhetően lassabban felszívódó szénhidrátnak számít. Tehát, mint lassabban felszívódó szénhidrát, a fogyasztása kedvezően befolyásolja a koleszterin- és a vércukorszintet.
  • Glikémiás indexe 50-58 között mozog, ami a fehér rizshez képest jóval alacsonyabb. Ezért ajánlják a basmati rizst cukorbetegek és diétázók számára is.
  • Fontos B-vitaminok találhatóak benne, mint például a tiamin, ami segít az agy egészségének megőrzésében.
  • A basmati rizs is gluténmentes gabona, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Hogyan főzzünk basmati rizst?

Ha a rizs főzése bárhol és bármikor szóba kerül, gyorsan kiderül, hogy ahány ház, annyi szokás. Van, aki azt szereti, ha ragadósabb, van aki azt, ha pergősebb. Természetesen az sem mindegy, mihez főzünk rizst, és főleg az nem, hogy milyen típusút főzünk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mindig ugyanazt a márkát választjuk-e, vagy épp ugyanazon a helyen szerezzük-e be, hiszen basmati rizs és basmati rizs között is lehet különbség, ami befolyásolhatja a végeredményt - még akkor is, ha teljesen ugyanúgy főzzük, ahogyan szoktuk.

A basmati rizst is többféleképpen el lehet készíteni, így mi most megosztjuk veled az eddigi tapasztalatainkat valamint a vevői visszajelzéseinket a basmati rizs főzésével kapcsolatban.

Basmati rizs főzése áztatással
Mérj ki 20 dkg basmati rizst, és egy edényben mosd át jó hideg vízben. Addig kell mosni, amíg a víz a rizs alatt szép átlátszó nem lesz, ekkor ugyanis sikerült teljesen eltávolítanod a felületén lévő keményítőt. Ezután áztasd be a rizst fél órára egy edénybe úgy, hogy ellepje a víz. A hagyományos indiai konyha szakácsai is ezt teszik, egyrészt utána könnyebben megpuhulnak a szemek, másrészt a rizs emésztése is könnyebbé válik.

Az áztatási idő lejárta után kb. 4 deci vizet tegyél fel forrni. A rizsről öntsd le az áztatólevet, és ha már lobog a főzővíz, tedd bele a rizst. Ha szeretnéd valamivel ízesíteni (attól függ mihez készíted), most tedd bele a fűszereket.

Addig főzd a rizst nagy fokozaton, amíg ismét el nem kezd forrni, utána vedd le a hőmérsékletet a legkisebb fokozatra, tegyél rá fedőt, és így főzd kb. 10 percig. Ennyi idő alatt a rizs magába szívja az összes vizet. Közben ne kevergesd, és ne emelgesd a fedőt! Ha letelt az idő, húzd le a lángról, és hagyd még 5 percet állni. Miután elkészült a rizs villával kicsit átforgathatod, sózhatod, és tálalhatod is.

Basmati rizs főzése előpirítással
Van egy másik főzési technika is: miután leöblíted a rizst, egy edényt felhevítesz, zsiradékot teszel az aljára (jellemzően olívaolajat, de lehet vajat vagy akár zsírt is), beleszórod a lecsepegtettett rizst, és kis hőfokon finoman átpirítod - így lesz extra pergős a rizsköret. (Van, aki a pirítást mosás nélkül szárazon teszi, érdemes kipróbálni, lehet neked úgy jobban fog ízleni.) Utána felöntöd kb. 40 ml vízzel, de ebben az esetben hideg vizet használj, majd a rizzsel együtt forrald fel. A többi a fentebb leírt módon zajlik tovább.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy a főtt rizs finom, puha és mégis pergős legyen, csak a főzés legvégén sózd meg. Ha az elején a főzés előtt sózod a rizst, amíg az még száraz/ kemény, - igaz, ez a rizstől is függ, de van rá esély, hogy - nem fog tökéletesen megpuhulni.

Mit készíthetünk basmati rizsből?

A válasz egyszerű és rövid: bármit, amit a hagyományos fehér rizsből is készítenél! Tökéletes köretnek, tölteléknek és rakott ételekbe, grillezett zöldségekkel szintén isteni, de sokan használják levesbetétnek is. Nagyon jól áll neki a hagyma minden formában és remekül passzolnak hozzá a friss zöldfűszerek. A klasszikus keleti ételek a basmati rizzsel igazán ízletesek, tehát ha indiai, ázsiai, vagy thai ételt készítesz, akkor mindenképpen ezzel a rizsfajtával tálald. Ha szeretnél, akár édes rizses finomságokat is csinálhatsz belőle - de ebben az esetben kicsit jobban meg kell főznöd, hiszen az ilyen fogásokhoz inkább az illik, ha kicsit puhább, ragacsosabb a rizs.

A rizs fajtái és szerepei

A rizs egy valódi multifunkcionális táplálék az emberiség számára - a búza után a világ második legfontosabb gabonafajtája. Persze nem véletlenül vált alapélelmiszerré, hiszen rendkívül gyors növekedésű, termése akár évente több alkalommal is betakarítható.

A másik nagy előnye még, hogy - nem csupán laktató és tápláló -, gluténmentes is, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják, például a belőle készült rizsliszt jó alternatívája tud lenni a hagyományos, gabona alapú liszteknek. Sőt, mára a könnyű, édes és gluténmentes rizsital is meghódította a világot.

Minden fajta rizsnek más az íze és a textúrája, ráadásul a legtöbbet különbözőféleképpen kell elkészíteni. Osztályozni lehet formája szerint (kerek vagy hosszúszemű), hossza szerint (tört, rövid szemű, hosszú szemű rizs), textúrája szerint (ragadós, pergős), hántolási módszer szerint (fényezett vagy fényezetlen), és természetesen fajta szerint is.

Próbálj ki te is minél több rizsfajtát és találd meg a saját kedvencedet!

Összetevők és allergén információk

Basmati rizs.

A termék származási helye

Pakisztán

Tápanyagtartalom 100g termékben

Energia:
354 kcal
1410 kJ
Zsír:
0,5 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,15 g
Szénhidrát:
82,5 g
Fehérje:
7,1 g
Só:
0,015 g

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
1780Ft
1780 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
980Ft
980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1280Ft
1280 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1980Ft
1980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +