Barna rizs
várható kiszállítás: 2023-12-06, szerda
- +4060
Termék leírása
Tartalmaz:
B1, B3, B6,vitamin, vas, mangán, szelén, magnézium.
Mi a barna rizs?
Szinte mindenki tudja, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér társa, de nem mindenki tudja mi is a különbség. A barna és a fehér rizs ugyanannak a növénynek különbözőképpen feldolgozott változatai. Aratást követően a rizsszemeket csépeléssel szedik ki a kalászból, majd tisztítják és szárítják. A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és annak függvényében távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről.
Miért jó?
Rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének, mégis több mint puszta rostforrás. Segíti az emésztést, méregtelenít, segít megelőzni a vastagbél rosszindulatú elváltozásait és az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető.
Bőven tartalmaz csontépítő magnéziumot, immunrendszert erősítő antioxidáns szelént, valamint mangánt, mely a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásához szükséges.
Rendszeres fogyasztása szerepet játszhat koleszterinszint, a szívbetegség, a stroke és a rák kockázatának csökkentésében.
Bár a barna rizs fogyasztása után is bekövetkezik vércukorszint emelkedés, de kedvezőbb, egyenletesebb emelkedést eredményez, ezért fogyasztása a normális vércukorszint fenntartásához nagyon jó választás. (Lehetőleg ne válasszunk soha gyors rizst, ezek a félig megfőzött, majd kiszárított rizsek jóval magasabb glikémiás terhelésűek.)
Felhasználása:
A hagyományos barna rizs főzési ideje kb. 30-40 perc, ha 25-30 percre hideg vízben áztatjuk, főzési idejét 5-10 perccel csökkenthetjük. Még egy jó tanács: ha sózzuk, csak a főzés legvégén tegyük, így még gyorsabban fő, és puhábbak is lesznek a rizsszemek.
A barna rizsből tulajdonképpen mindent elkészíthetünk amit amit a fehér változataiból is el lehet: salátákat, köreteket, egytálételeket, rakott ételeket, rizottókat, sőt levesbetéteknek és édességekhez is ugyanúgy használhatjuk.
Létezik belőle már liszt változat is, kísérletezgessünk vele bátran.
Érdekességek:
Dobj a sótartóba pár szem rizst, ha szeretnéd hogy a só mindig száraz maradjon. A rizsszemek magukba szívják a párát, és a só nem fog összeállni, így mindig jól fog szóródni.