Apró szemű zabpehely
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
Tartalmaz: B, E vitamin, cink, kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, szelén. Miért jó? A zabpehely rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatással van az egészségünk megőrzésére, érdemes beépíteni a mindennapi használatba. Tehetjük ezt nagy és apró szemű zabpehelyként, de zabpehelylisztként is, kiválóan alkalmasak a kevésbé egészséges ételösszetevők kiváltás...
- +4235
Termék leírása
Zabpehely apró
Tartalmaz:
B, E vitamin, cink, kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, szelén.
Miért jó?
A zabpehely rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatással van az egészségünk megőrzésére, érdemes beépíteni a mindennapi használatba. Tehetjük ezt nagy és apró szemű zabpehelyként, de zabpehelylisztként is, kiválóan alkalmasak a kevésbé egészséges ételösszetevők kiváltására, helyettesítésére.
Nagyon sok ásványi anyagot, vitamint továbbá antioxidánsokat tartalmaz, sőt kiváló vasforrásnak is számít. Emellett fehérje tartalma is kiemelkedőnek számít, ha növényi viszonylatban nézzük.
A testsúly kordában tartása nem elhanyagolható szempont a zabpehely fogyasztása során, glikémiás indexe alacsony, felszívódása lassan történik, így nem emeli meg jelentősen a vércukorszintünket. Olyan víz oldékony rostanyagok is megtalálhatók benne, amelyek jelentős mennyiségű vizet tudnak megkötni, ennek , és magas rosttartalmának is köszönhetően emésztést serkentő hatással bír, továbbá a teltségérzet kialakulása is hamarabb jön el , és jóval tovább is tart, mint sok más étel esetében.
Alacsony GI-je miatt cukorbetegek számára is ajánlott, különösen jól stabilizálja a vércukorszintet. A főtt zabpehely még alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a korábban is említett vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glükóz csak lassan jusson a véráramba.
A zabpehely rendszeres fogyasztása -különösen alacsony zsírtartalmú étrenddel kombinálva- rendkívül jó hatással van a koleszterinszintre, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenheti.
A rák megelőzését is elősegíti, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak
toxicitását, és méreganyagoktól szabadítják meg a szervezetet.
Fogyasztása jó hatással van még a hajra és a bőrre, javítja a csontok általános állapotát is. Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert , segít a kimerültség és fokozott stressz esetén is. Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket, természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni.
Felhasználása:
A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy zabpehellyel helyettesíthetünk/kiválthatunk kevésbé egészséges ételösszetevőket, ettől rostdúsabb, táplálóbb, egészségesebb élelmet kapunk.
Készíthetünk fasírtot: egy kicsit tejbe áztatva, kinyomkodva helyettesíthetjük vele a zsemlét.
Panírozhatunk vele, és még ropogósabb is lesz tőle a hús és a zöldségek bundája.
Sűríthetünk vele leveseket és főzelékeket, ha a hagyományos rántás, de még a habarás helyett is adunk az ételekhez két-három evőkanállal, ezzel még a rosttartalmat is növeljük.
Sok fajta süteménynél is jól helyettesíthetjük vele a lisztet, sokat teszünk vele az egészségünkért.
Ha friss, lédúsabb gyümölccsel készítünk édességet, süteményt, érdemes szintén pár kanállal hozzátenni az előírt alapanyagokhoz, mert a zabpehely nagyon jól magába szívja a gyümölcs nedvességet, ezáltal jobb lesz az állag.
A zabpehely szétválasztó tulajdonággal is bír, nem engedi, hogy leégjen, letapadjon az étel. Szinte bármilyen fogáshoz, akár még a reggeli tojásrántottánkhoz is hozzácsaphatunk egy-két evőkanállal.
A zabpehelyből készült lisztet is bármilyen típusú liszt helyett használhatjuk, sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet.
Készíthetünk belőle olyan innivalót, amit laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.
A zabpelyhet külsőleg is használhatjuk: borogatásként enyhíti a viszketést, pakolásként gyógyítja és szépíti az arcbőrt.
Fontos:
Az apró szemű zabpehely előnye a vékonyabb, kisebb pehelyméret, aminek köszönhetően elég csak áztatással is elkészíteni. Kevesen tudják, hogy amíg az apró szemű zabpelyhet áztatással is nyugodtan elkészíthetjük, a normál méretű zabpelyhet inkább főzéssel ajánlott elkészíteni. A csak áztatással elkészített normálméretű zabpelyhet sokkal kevésbé tudja a szervezet lebontani és hasznosítani főzött változatával szemben. Ez egyébként bármilyen normál méretű gabonapehely esetében igaz.
Jó tudni:
A zabpehely nagyon jó diéta alapanyag, de zabpehely alapú diéta elkezdésekor figyeljünk oda, hogy csak fokozatosan emeljük a napi bevitt mennyiségét, ugyanis vannak olyan emberek, akiket nagyon felpuffaszt a hirtelen magas (bármilyen) rostbevitel.
Végül egy jó tanács:
Legyünk óvatosak a boltokban kapható müzlikkel, gabonapelyhekkel, olvassuk el az összetevőket, mert sok esetben mindenféle tartósítószerekkel, komoly cukortartalommal, ízfokozó és térfogatnövelő összetevőkkel dúsítva kerülnek forgalomba a reggeliző pelyhek, müzliszeletek és más zabpelyhes készítmények. A zabpehely nagyon egészséges, készítsük inkább otthon az előbb felsorolt összetevők nélkül, egészségesebben.
Ajánljuk figyelmetekbe a házi készítésű cukor és minden adalékanyagmentes mézzel pirított zabpelyhünket és a belőle készült müzlijeinket.
Érdekesség:
Tudjátok hogyan készül a zabpehely?
Az egész szemű zabot megtisztítják külső héjától, majd malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítják elő.