Amaránt
várható kiszállítás: 2025-06-03, kedd
Az amaránt az inkák és aztékok ősi kincse, a Föld egyik legrégebbi kultúrnövénye. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol a helyi lakosok a kukoricához és babhoz hasonlóan ma is alapvető táplálékként fogyasztják.
- +4987
Termék leírása
Mi az amaránt?
Az amaránt az inkák és aztékok ősi kincse, a Föld egyik legrégebbi kultúrnövénye. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol a helyi lakosok a kukoricához és babhoz hasonlóan ma is alapvető táplálékként fogyasztják,
Tápanyagtartalma
Gazdag B2 és B6 vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, cinkben és vasban.
Miért jó?
Az amaránt bár nem a gabonafélék tagja, hasonló tápanyagtartalmuk és felhasználási módjuk miatt mégis rendszerint ezekkel együtt kerül említésre, ezért "álgabonának” is hívják.
Egyedülállóan komplex beltartalommal rendelkezik, számos jótékony hatása miatt kiemelkedően egészséges táplálék.
Gluténmentes, rosttartalma mégis jóval magasabb mint a legtöbb gluténmentes alapanyagnak. Fogyasztása ezért segíti a vércukorszint szabályozását, a szív és érrendszer egészségét és csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- Gluténmentes, rostban gazdag: Segíti a vércukorszint szabályozását, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, és csökkenti a koleszterinszintet.
- Javítja az emésztést: Megelőzi a bélbetegségeket, hozzájárul a bőr, haj és körmök egészségéhez.
- Kiváló fehérjeforrás: Fehérjetartalma egyedülállóan magas (75%), így különösen ajánlott vegetáriánusoknak. Segíti az izomzat fejlődését és regenerálódását, valamint természetes megoldást kínál a vérszegénységre.
- Magas vastartalmú: Fontos szerepet játszik a vasbevitelben, amely különösen vegetáriánusok számára kiemelkedő.
- Gazdag kalciumban és magnéziumban: Segít megelőzni a csontritkulást és fenntartani az egészséges csontozatot. Magas magnéziumtartalma támogatja az anyagcserét, a szív egészségét és az elme frissességét.
- Segít a fogyásban: Alacsony szénhidráttartalma miatt könnyen hasznosul a szervezetben, miközben hosszú időre eltelít.
Felhasználása
Semleges íze miatt sokféle ételben alkalmazható, legyen az édes vagy sós.
- Kásaként, köretként, rizshez hasonlóan készíthető.
- Keverhető gabonafélékkel, rizzsel, babbal, kukoricával vagy zöldségekkel.
- Húsos ételekhez is kiváló, akár "hamis kaviár" is készíthető belőle.
- Létezik pattogatott változata, amely még szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé.
Érdekességek:
Egy azték forrás szerint Montezuma birodalmában az amarántnak különleges szerepe volt. Vallási ünnepeiken az őrölt amarántmagot embervérrel keverve fogyasztották szakrális szertartások során. Az európai hódítók, akik a nagy földrajzi felfedezések nyomán törtek az ősi birodalmakra, betiltották ezeket a rituálékat, és magát az amaránt termesztését is korlátozták, hogy ne szolgáljon vallási szertartások eszközéül. Ennek következtében az amaránt hosszú időre feledésbe merült, és fogyasztása visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba.