FB pixel
Kategóriák

Nagyon magvas gluténmentes kenyér

Elkészítési idő: 30 perc  
Sütési idő: 50 perc
Nehézségi szint: Könnyű  
Sütő forma: 25 x 10-es sütőforma  

Talán nem is helyénvaló kenyérnek nevezni ezt a csupa mag darabot, hiszen sem lisztet, sem élesztőt vagy kovászt nem tartalmaz.

Az íze aromás és izgalmas a rengeteg féle magnak köszönhetően. Sűrű állagú, és tele van antioxidánssal és ásványi anyagokkal. No, meg zsírral, vagyis azért ne legyenek illúzióid, nem egy könnyű darab. Viszont nagyon laktató, így 1-2 szelet elég is lesz belőle.

Ez a kenyérfajta eredetileg egy koppenhágai étteremből származik, ami azóta már több helyen is elérhető, többféle változatban. Teljes egészében csak magokból és tojásból készül, vagyis gluténmentes. Könnyen variálható, így saját ízlésedre szabhatod, illetve az éppen rendelkezésre álló alapanyagok szerint módosíthatod.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy ahhoz, hogy a kenyér „egyben maradjon” kellenek az apró magvak, a szezám, vagy a napraforgó, amik mindig legalább dupla mennyiségben szerepeljenek, mint a diófélék, illetve az őrölt lenmagra is szükség van. Így könnyen szeletelhető lesz, és nem fog majd morzsálódni.

A diót, mandulát – vagyis a nagyobb darabokat nem kell összetörni, jól belesimulnak majd az apróságok közé, és csodásan néznek ki a szeletekben.

Az elkészítése egyszerű, csak keverj össze mindent, és süsd meg. Egyetlen dolog, amivel el tudod rontani az az, ha túlsütöd, mert akkor a magok megégnek és megkeserednek.

Ha nem fogy el 4-5 nap alatt, szeleteld fel, csomagold be, és fagyaszd le akár adagonként. Amikor szükség van rá, csak olvassz fel néhány szeletet, és pirítsd meg – és igen, nagy felismerés, hogy szerintem pirítva a legfinomabb, egy kis krémsajttal és friss zöldségekkel a tetején.

Nagyon magvas gluténmentes kenyér

Elkészítés:

  1. A magokat és a lenmaglisztet mérd össze, és tedd félre.
  2. A tojást verd fel a sóval, és add a száraz hozzávalókhoz. Alaposan keverd össze, ne maradjanak benne száraz részek. Hagyd állni néhány percet, hogy a lenmag kicsit megszívja magát.
  3. Közben egy kb. 25 x 10-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral, még egyszer keverd át az egész „tésztát” és borítsd a tepsibe.
  4. A tetejét simítsd el, és tedd a 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe. 50 perc alatt süsd készre, majd tedd át rácsra és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt szeleteled.

nagyon magvas gluténmentes kenyér

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
Darált lenmag Részletek
Akciós
0 Ft / kg
880Ft
880 Ft/kg
1100 Ft /kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
5800Ft
5800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2280Ft
2280 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
3400Ft
3400 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
6400Ft
6400 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1560Ft
1560 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
13800Ft
13800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
4480Ft
4480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
760Ft