FB pixel
Kategóriák

Mandulatorta mandulakrémmel

Elkészítési idő: 60 perc  
Sütési idő: 30 perc (170 fok)
Nehézségi szint: Közepes  
Sütő forma: 18 cm átmérőjű kapcsos forma, vagy ugyanekkora tortakarika  

Puha, és könnyű mandulás piskótarétegek között lágy, tejszínes, mandulás krém... hogy hangzik? Ez a nagyon mandulás torta akár ünnepi asztalon is megállja a helyét, és biztos vagyok benne, hogy bárkit leveszel vele a lábáról.

Bár az elkészítése nem túl komplikált, de némi időt igénybe vesz, vagyis semmiképpen nem a “gyorsan összedobom” változat. Sok munka nincs vele, csak több fázisból áll.

Ahogy mondtam, a krém nagyon könnyű, lágy, így semmiképpen nem jöhetett szóba egy nehéz, vajas piskóta. Helyette egy klasszikusabb változatot választottam, sok tojással, egészen kevés vajjal, és darált mandulával.

A tésztába darált mandula került, a krémbe mandulavaj. Ha szeretnéd hogy a krém szép fehér legyen, olyan mandulakrémet válassz, ami tisztított mandulából készűl. (Ez a mandulavaj pl. ilyen.) A tetején karamelles mázba forgatott, isteni finom ropogós mandula szemeket találsz.

Nem igazán szeretem a vajas krémeket - na jó, egyáltalán nem szeretem, sosem készítem. Helyette inkább a tejszínes, mascarponés változatokat részesítem előnyben. Persze ezek sokkal kevésbé tartják meg a formájuk, mint egy hagyományos vajas krém, vagyis kicsit trükközni kell vele. A titkos fegyverem pedig nem más, mint a zselatin. Hihetetlenül jó állagot kölcsönöz a krémnek, anélkül, hogy elnehezítené azt. Gyönyörű habot lehet vele kinyomni, és egy ilyen típusú piskótánál a töltéshez is remekül megfelel. Az egyetlen nehezített pálya, hogy előző nap el kell készíteni a krémet, hogy a tejszín teljesen kihűljön, és a zselatin is tehesse a dolgát. De másnap már nincs is vele más dolgod, mint kihabosítani, és már használhatod is.

A piskótánál mindenképpen figyelj arra, hogy jó keményre verd fel a tojáshabot, és óvatosan forgasd bele a száraz hozzávalókat, mert, ha nem elég kemény, vagy kikevered a levegőt, a piskóta közepe könnyen beeshet. Szintén fontos, hogy sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, szintén a tészta önmagába omlását elkerülendő. Ha elkészült, meg néhány percet hagyd a résnyire nyitott sütőben akklimatizálódni, majd fejjel lefelé fordítva, rácson hagyd kihűlni.

Mandulatorta mandulakrémmel

Elkészítés:

  1. A lisztet és a mandulát szitáld össze, add hozzá a sütőport is és tedd félre.
  2. A vajat és a tejet mérd össze és forrósítsd fel, amíg a vaj el nem olvad. Tedd félre.
  3. A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét kezdd el felverni a csipet sóval, és ha már kezd habosodni, kanalanként mérd hozzá a cukrot. Ha a hab már kemény, mehet bele a sárgája is. Verd kifehéredésig.
  4. Egy spatulával forgasd bele a mandulás keveréket. A meleg tejes-vajas részhez adj 2 evőkanál tésztát, és keverd csomómentesre. Ezzel elhűtöd, és nem esik össze a hab. Végül keverd hozzá a tésztához, és simítsd sütőpapírral bélelt tortaformába. Néhányszor ejtsd a pultra, hogy megszabadulj a bubiktól, és mehet is a 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe, 30 percre. Ne nyitogasd az ajtót, tök jól elvan magában 😉
  5. Ha megsült, kapcsold ki a sütőt, egy kb. 10 cm-re nyisd ki az ajtót. Így adj neki további 10 percet, majd óvatosan vedd ki a formából, - fejjel lefelé - fordítsd rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
  6. A zselatint oldd fel 3 ek vízben és hagyd állni 5 percet. A tejszín felét melegítsd fel, add hozzá a zselatint, és addig kevergesd, amíg fel nem oldódik. Ne forrald! Ha kész, mérd hozzá a maradék tejszínt, a porcukrot, a mascarponét és a mandulakrémet is. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még porcukrot. Keverd csomómentesre, és letakarva tedd a hűtőbe 10-12 órára. Másnap egy robotgéppel verd fel kemény habbá.
  7. A piskótát vágd 3 lapra. A krém felével töltsd meg a tortát, a maradékkal pedig borítsd be kívülről. 2-3 evőkanállal tarts meg belőle a díszítéshez, amit dekorcsővel nyomj ki. Dekoráld karamelles mandulával, szárított narancsszeletekkel, fahéjrúddal, csillagánizzsal.
  8. A legjobb, ha felvágás előtt még egy éjszakát pihen a hűtőben.

Jó étvágyat!


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók a tortához:
  • 4 db tojás L-es méret
  • 150 g cukor
  • 120 g liszt
  • 60 g darált mandula
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 30 g vaj
  • 40 g tej (igen, gramm)
  • 1 db narancs héja
  • A krémhez:
  • 300 g mascarpone
  • 300 ml habtejszín
  • 200 g mandulakrém
  • 100 g porcukor – ízlés szerint
  • 5 g zselatin + 3 ek víz

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
560Ft
Bezár
0 Ft / kg
6400Ft
6400 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
760Ft