Citromkrémes, mákos farsangi fánk



Ha farsang, akkor fánk!

A citromkrém és az egész szemű mák teszi igazán különlegessé, ínyenceknek kötelező kipróbálni! 


 
Hozzávalók:



A tésztához:                                   

• 50 dkg finomliszt
• 3 ek. cukor
• 1 tk. só
• 1 citrom reszelt héja
• 1 tojás
• 1 tojás sárgája
• 6 dkg vaj
• kb. 2,5 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 3 ek. szemes mák

A citromkrémhez:

• 3 citrom leve
• 1 citrom héja
• 10 dkg cukor
• 2 tojás
• 4 tojás sárgája
• 10 dkg hideg vaj

(Reform változatban is készíthetjük. A finomlisztnél ajánljuk a tönköly változatot, cukor helyett xilitet, és akár a tej helyett is lehet kókusztejet (vagy más növényi tejet) használni. A krémnél a kezeletlen citrom használata lenne a legjobb, épp most van szezonja a meyer citromnak, ami általában kezeletlen.)



Elkészítés:

1 dl langyos tejbe beleszórunk 1 tk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük. A tetejét meghintjük 1 evőkanál liszttel és 15 percre félretesszük.
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a citrom reszelt héját, a többi cukrot és alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a közben felfutott élesztőt, a maradék tejet valamint a tojást és a tojás sárgáját. Elkezdjük dagasztani, amikor összeáll a tésztánk, több részletben beledolgozzuk a puha vajat is. Sima, fényes felületű, közepesen kemény tésztát dagasztunk. A legvégén hozzáadjuk a mákot, és rövid idő alatt a tésztába dolgozzuk.
Ezután a tésztát egy kivajazott kelesztő tálba tesszük, letakarjuk és kb. 1 órán keresztül kelni hagyjuk. Miután megkelt, finoman lisztezett deszkára borítjuk. Akkora darabokra vágjuk, hogy gömbölyítve kb. pingpong labda méretű legyen, ezután kis cipókat formázunk belőlük. Amikor az összes tésztagombócot elkészítettük egy fóliával letakarjuk és kb. 20-30 percen keresztül ismét kelni hagyjuk.

Amíg a tészta kel, készítsük el a citromkrémet. A citromok levét és héját lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a tojások sárgáját. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett puding sűrűségűre főzzük. Ezután a vajat apró kockára vágva, több részletben a krémbe keverjük. A kész krémet kihűtjük.

Mi után a fánkok megkeltek, egy lábasban kb. 3-4 ujjnyi magasan olajat melegítünk. A megkelt tésztából annyit teszünk egyszerre a közepesen forró olajba, amennyi kényelmesen elfér. Oldalanként 2-3 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha megfelelő a kelesztés, a gombócok maguktól megfordulnak.

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük, majd porcukorban meghempergetjük. Kihűtjük.
A kihűlt fánkokba egy kiskanál nyelével lyukat fúrunk, majd habzsákból beletöltjük a krémet.

Jó étvágyat! 

Forrás: Limara Péksége

 http://www.limarapeksege.hu/2016/01/citromkremes-makos-fank.html



Copyright 2017 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva Áraink az áfát tartalmazzák!
Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (www.magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!
Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.