ÚJ

Mustármag


980 Ft / kg






Mustármag


 

Tartalmaz:

szelén, kalcium, magnézium, vas, foszfor és réz.

 

 

Miért jó?

A mustármag tele van hasznos tápanyagokkal, egészségügyi hatása is igen sokrétű.

Fogyasztása nagyon hasznos a reumás és ízületi fájdalmak esetén, véd a rákos sejtek növekedésével szemben, és antioxidánsként is működik.

Jótékony hatással van a légzési problémákra, és az asztmások számára is segítséget jelent.

Jó hír a gyakori fejfájósoknak, migréneseknek hogy a mustármag rendszeres fogyasztásával nagy eséllyel csökkennek vagy akár el is tűnnek ezek a panaszok.

Kitűnő emésztésjavító hatással rendelkezik, gazdag rost és fehérje tartalma, valamint magas tápanyagtartalma kiválóan segítik az emésztést, fokozzák a nyál és emésztőnedvek termelését,  gyorsítják az anyagcserét.  Hatásos székrekedés és puffadás ellen is, vizelethajtó hatású, húgyúti fertőzések és hólyaghurut esetén is hatásos.

Csökkenti a magas vérnyomást, a véralvadást, a vérrögképződést, a vérzsírt és a vércukor szintet is, tisztítja az érrendszert  és serkenti a  vérkeringést.

A mustármag remek méregtelenítő, hatékonyan lehet vele tisztítani a szervezetet.

Napi 3x1 kávéskanállal kell bevenni főétkezések előtt, szétrágás nélkül egészben lenyelni 3dcl vízzel. Egy kúra időtartama 6-8 hétig tarthat, utána pihentetni kell a szervezetet. Leghasznosabb tavasszal elvégezni, de akár évente kétszer, háromszor is javasolt megismételni.

Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak és a bennük lévő anyagok a belekben lerakódott, bélfalra tapadt bélsártól megtisztítják a szervezetet. A bélrendszer salaktalanításán és fertőtlenítésén túl olyan jótékony hatásai vannak még a mustármagkúrának, mint a vértisztítás, a bőrpanaszok (pattanások, ekcéma, viszketés), a hajhullás és a köröm töredezettség panaszainak enyhítése vagy akár megszüntetése, az asztmás rohamok gyakoriságának csökkentése, valamint az érelmeszesedésben szenvedő betegekre is jótékony hatással van.

 

Felhasználása:

Leginkább a méregtelenítésre használják, de van még egy két jó tippünk:

- használhatjuk natúr vagy enyhén pirított változatban,

- egészben tehetjük salátába, mártásokba. Jól illik a húsokhoz is (leginkább a halas ételekhez használják), de kolbászok fűszerezésére is használják. Összezúzva még jobban kijön az íze.

- darálhatjuk is, így hozzá keverhetjük hús pácokhoz, mártásokhoz, öntetekhez, nagyon jól kijön az íze,

- ízben nagyon jól harmonizál chilivel, borssal, citrommal, bogyós gyümölcsökkel, pezsgővel vagy cherryvel,

- ne feledkezzünk meg a savanyított termékekről sem, a legtöbb elkészítéséhez  tesznek mustármagot.

És hát persze, a mustár. Két alapvető fajtája van, a sima és amelyikben a mustármagokat egészben és/vagy törve is használják. Ezen belül is van édesebb, csípősebb, és vannak a különböző képpen ízesített fajták is. Lehet ízesíteni tormával, ecettel, (csípős) paprikával, tárkonnyal, fehérborral és még nagyon sok mindennel.

 

Készítsetek otthon dijoni mustárt!

 Hozzávalók:

-100gr. mustármag,

- 100ml fehérborecet

- 100ml extra szűz olívaolaj,

- 100ml víz,

- 2-3 gerezd fokhagyma összenyomva,

- só, bors ízlés szerint,

- fűszerek ízlés szerint (ha van, akkor a friss változat jobb bele, de lehet tenni szárítottat is): tárkony (ebből arányában lehet több mint a többi), bazsalikom, oregánó, kakukkfű,

- gyömbér ízlés szerint,

-1-2 kávéskanál méz, aki édesebben szereti a mustárt, az tehet többet.

 

Elkészítése:

-finomra daráljuk a mustármagot, (lehet hagyni belőle egy keveset  egészben, vagy össze is lehet zúzni), és az egészet össze kell turmixolni. Az egészet és/vagy zúzottat ezután tesszük hozzá. Megkóstoljuk, ha túl csípős lett, hagyjuk állni egy kicsit, amíg összeérnek az ízek, ha még utána is túl erős, kis-közepes lángon kevergetve melegítéssel veszít a csípősségéből. Minél többet melegítjük, annál jobban elmegy az ereje. 

Érdemes kipróbálni! :-)



Copyright 2017 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva Áraink az áfát tartalmazzák!
Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (www.magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!
Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.