Quinoa fekete


3600 Ft / kg






Quinoa vörös


 

 Mi a quinoa?  

A quinoa, az inkák aranya, egy dél amerikai gluténmentes gabonaféle, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. Az inkák nyelvén a Magok Anyját jelenti, és ennek megfelelően nagyon értékes is, az inkák szent ételnek tartották.
A spanyol hódítások idején majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel újra a jótékony hatásait, és kezdték el újból a termesztését.

 

 

Miben más mint a fehér quinoa?

A fekete quinoa (a vöröshöz hasonlóan) szinte teljesen megegyezik a fehér változatával, a színén kívül a minimális különbséget egyrészt egy kicsivel dúsabb tápértéke és intenzívebb íze, másrészt az enyhén roppanósabb állaga adja.

 

 

Tartalmaz:

B1, B2, C, E , magnézium, kalcium, foszfor, vas, cink.

 

 

Miért jó?

A quinoa ásványi anyag, vitamin és tápanyag tartalma is kimagasló, felülmúlja és ezért adott esetben kiválóan helyettesíti az általunk használt gabonaféléket.

Kiemelkedően magas fehérjeforrással rendelkezik, tartalmazza mindazt a 9 aminosavat, amelyet szervezetünk nem tartalmaz és nem is tudja előállítani, ezeket csak élelmiszerekből tudjuk bevinni. A quinoa ezért főleg nagyon jó választás vegetáriánusok számára is.

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti megelőzni az egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, kiváló gyulladáscsökkentő, lúgosító tulajdonsága miatt a méregtelenítő kúrákban is nagyon jól alkalmazható.

Zsírtartalma a gabonaféléknél jóval magasabb, és mivel főként telítetlen zsírsavakból áll, ezért fogyasztása hatékonyan csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Nagy mennyiségben található benne az öregedésért is felelős szabad gyököket hatástalanító béta-karotin.

Élelmi rostokban is igen gazdag, ezért különösen javasolt a fogyasztása emésztési problémákkal küzdőknek, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára is.

Kimagasló tápértéke mellett számtalan pozitív egészségügyi hatása és alacsony kalória tartalma miatt nagyon ajánlott különböző diéták használatához:

-mivel gluténmentes, az arra érzékenyeknek kiemelkedő táplálék forrást nyújt, rendszeres és változatos felhasználása jól helyettesíti a gabonák jótékony tulajdonságait,

-komplex szénhidráttartalma, alacsony glikémiás indexe és magas a rosttartalma miatt nagy segítség lehet a cukorbetegek diétájában,

-az allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik számára alacsony kalóriatartalma miatt igen kedvelt.


Figyelem!!! -aki hajlamos a vesekőre, csak mértékkel fogyassza a quinoát, mivel az oxalátot tartalmaz! (Az oxálsav kalciumsója a vesekő leggyakoribb alkotója, vízben ugyanis nem oldódik).

 

 

Jó tudni!

Bár olyan élelmiszer nem létezik, ami önmagában tartalmazná a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot, a quinoa egy olyan növényi táplálék, ami nagyon közel jár hozzá, még az állati eredetű élelmiszerekhez viszonyítva is!

 

 

Felhasználása:

Fontos! - felhasználás előtt alaposan mossuk át jó meleg vízben, különben keserű maradhat.  Van rajta egy természetes bevonó réteg, ami a víztől egy csúszós felületté válik, ezért egy rövid időre akár be is áztathatjuk, és egészen addig mossuk, amíg ez le nem jön róla.

Hasonlóan használhatjuk mint a fehér változatát. Amiben mégis különbözik, hogy kb 5 perccel hosszabb a főzési idelye, és állaga is egy picit roppanósabb marad. Sokan szeretik a színe miatt is, kifejezetten esztétikus ételeket lehet tálalni a felhasználásával.

Több féle felhasználási módja is van:

-készíthetjük és használhatjuk úgy is mint a rizst, de úgy is mint a gabonákat: mosás után kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, kb. 20-25 perc után lesz kész, mire az összes folyadékot elfőtte. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, ízletesebb lesz.

-készíthetünk belőle egytálételeket, tálalhatjuk köretként, összekeverhetjük zöldségekkel akár wokban is. Jól passzol a hússal is, de rendkívüli tápértékének köszönhetően hús nélkül is legalább olyan gyakran készítik. Töltelékként is használhatjuk, de akár fasírt is készülhet belőle.

-tehetjük levesekbe betétként, de készíthetünk akár hideg salátát is belőle.

-készíthetjük kásaként is: főzzük meg ugyanúgy, mint a zabkását szokás tejben vagy vízben.

Tehetünk még hozzá gyümölcsöket, joghurtot vagy mézet, de akár ezek kombinációját is.

-rizshez hasonlóan desszertek elkészítéséhez is használhatjuk.



Copyright 2017 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva Áraink az áfát tartalmazzák!
Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (www.magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!
Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.