Vadrizs (Indiánrizs)


4000 Ft / kg






Vadrizs (Indiánrizs)


 

Tartalmaz:

B1, B2, B6 vitamin, vas, kálium, foszfor, cink, magnézium.

 

Mi is a vadrizs?

A vadrizs tulajdonképpen nem is rizs, hanem egy vízi fűféle magja. Frissen aratva zöld színű, szárítással tartósítják, ekkor színe barnás-feketére változik.

Eredeti származási helye az Észak-Amerikai Nagytavak környéke, ma is a helyi indiánok egyik ősi tápláléka. Előnyös tápanyag összetételéből adódóan nagyon népszerű lett, ezért már a világ számos pontján termesztik. Érdekes, hogy ma is kézzel aratják.

 

 

Miért jó?

Bár nem rizs, nem véletlenül hívják annak, a rizs összes jó tulajdonságaival rendelkezik. Gluténmentes, tápértéke magas, élelmi rost és kalóriatartalma a barna rizshez hasonló. Teljes értékű fehérjeforrás is, tartalmazza az összes aminosavat, ami szervezetünk számára hasznos.

Magas rosttartalma révén kiválóan salaktalanítja a szervezetet, segíti a fogyást. Különösen ajánlott azoknak is, akik odafigyelnek az energiabevitelükre, a magas rosttartalom nagyon jól szabályozza az éhséget, nagyobb telítettségérzetet ad.

Kálium tartalma is magasabb az átlagnál, ami segíti egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását.

Számos kedvező egészségi hatása van még: csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség, az Alzheimer kór és a rákos megbetegedések esélyét.

Cukorbetegeknek is ajánlott, a vadrizs ugyanis egyensúlyban tartja a vércukorszintet.


Felhasználása:

A vadrizs kicsit az ínyencek étele. Íze igen intenzív, egyedien füstös, nagyon erőteljes. Bár önmagában elkészítve is fogyasztható, intenzív íze miatt jellemzően inkább keverve készítik, leggyakrabban rizzsel, de sok minden mással is jól harmonizál. Passzol a halhoz, a vadhoz és csirkéhez, de remekül illik még tejszínes ételekhez, gombához, zöld fűszerekhez, gyümölcsökhöz, de még levesbetétnek is. Ha bátrabb vagy, akár édességekhez (pl:pudingba) is használhatod.

Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy főzési ideje (a barna rizshez hasonlóan) hosszabb, kb. 30-40 perc. Ha 25-30 percre hideg vízben áztatjuk, főzési idejét 5-10 perccel csökkenthetjük. Főzés közben a rizsszemeket borító fekete maghéj felpattoghat, de nem lesz ragacsos, állaga pergő marad.



Copyright 2017 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva Áraink az áfát tartalmazzák!
Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (www.magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!
Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.