ÚJ

Kesudió sós pörkölt extra


8000 Ft / kg






Kesudió sós pörkölt extra


 

sós kesu kpTartalmaz:

A, B2, B3, B6, E vitamin, magnézium, kalcium, kálium, vas, réz, cink, szelén, jód, foszfor, béta-karotin, folsav, mangán.

 

 

Miért jó?

A kesudió fogyasztása a szervezetünk számára nagyon sok hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gazdag telítetlen zsírokban és fehérjékben, telített zsírsavakban viszont szegény, és koleszterint sem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek és a szívproblémák kockázatát.

Kalcium és magnézium tartalma kiemelkedően magas, és együtthatásban még jobban hasznosulnak. Nagyon fontosak az egészséges csontozat fenntartásában, csontritkulás esetén is nagyon nagy segítséget nyújtanak.. A fogakat és a fogínyt is erősítik, de jót tesznek az izomzatnak, a körömnek és a hajnak is.

Magas magnézium tartalma véd még a magas vérnyomástól, a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít a migrén és a fejfájás enyhítésében. Idegesség esetén is nyugtatóan hat, jó stressz oldó, nyugtató hatása az alvást is segíti.

Antioxidáns hatású E vitamin tartalma is igen magas, ami segítséget nyújt a rákmegelőzésben. A kesudió esetében főleg a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkenti.

Napi fogyasztása segít meggátolni az epekövek kialakulását is. Saját vastartalma mellett a kesudió segíti a vas felszívódását is a szervezetben, nagyon jó természetes jódforrás, cinktartalma erősíti az immunrendszert is. A legújabb kutatások a kesudió fogyókúrára gyakorolt jótékony hatásáról számolnak be.  Gazdag B vitaminokban, a rendszeres (de mértékletes) fogyasztása szabályozza az étvágyat, csökkenti az éhségérzetet, magas rosttartalma segíti az emésztést is.

 

 

Felhasználása:

Leginkább önmagában rágcsálva fogyasztjuk, de népszerű még sör és borkorcsolyának is.  Pirítva salátákat és krémleveseket is gazdagíthatunk vele, puha és mégis ropogós tulajdonsága miatt keleti konyhában köretekbe –rizsbe, tésztákba, zöldségekbe- előszeretettel használják. Készíthetünk belőle vajat is sós formában, és felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz is.

 

 

Érdekesség:

A kesudio fa igazi termése a kesualma. A húsos „gyümölcs” a virágkocsány megvastagodásából származik, körte alakú, lágy húsú, lédús, zamatos, édeskésen savanyú, sárga vagy vörös héjú termés. Ennek a csúcsán ül a sokkal kisebb, ámde valódi termés, a kesudió. Bár a kesualmát ritkán használják fel, de Brazíliában mégis rendszeresen fogyasztják.  Főleg a levét, frissen vagy erjesztve is isszák, de befőttet, dzsemet, szörpöt is készítenek belőle.



Copyright 2017 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva Áraink az áfát tartalmazzák!
Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (www.magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!
Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.