Fekete rizs


2000 Ft / kg






Rizs fekete


 

 

Tartalmaz:

A, B6, E vitamin, kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, és nátrium.

 

 

Fekete rizs, a szuperélelmiszer.

Eredetileg Kínából származik. Az ősi Kínában ezt a gabonát „tiltott rizsnek” nevezték, mert a gazdagok kiváltságos eledele volt.

A keleti konyhában igencsak népszerű, a nyugati konyhában azonban még ritkán használt a fekete rizs, pedig egyike az úgynevezett a szuper élelmiszereknek. (Szuperélelmiszernek tartják azt az élelmiszer alapanyagot, amely kedvező tápanyag-tartalmának köszönhetően különösen jótékony az egészségünk szempontjából.)

 

 

Miért jó?

A barna rizs összes jó tulajdonságaival rendelkezik, de még magasabb tápértékkel rendelkezik. Rostban és olyan növényi anyagokban is gazdagabb, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen, különleges értékét mégis az adja, hogy rendkívül magas vízoldékony antioxidáns hatású antocianinban. Ez számos sötét színű zöldség és gyümölcs színét adja (például az áfonyáét és a piros paprikáét) és ez teszi feketévé a fekete rizst is. Kutatások azt mutatják, hogy ez a sötét színanyag nemcsak a káros szabad gyököket semlegesíti, de védi az artériákat és megelőzi a daganatok kialakulásához vezető DNS-károsodásokat.

 

 

Felhasználása:

Ugyanúgy és ugyanazokat az ételeket is elkészíthetjük, mind bármelyik rizsből szoktuk (salátákat, köreteket, egytálételeket, rakott ételeket, rizottókat, sőt levesbetéteknek és édességeknek is használhatjuk) igaz, ahogy a tápértékében, úgy a felhasználásában is a barna rizshez áll a legközelebb.
Egyaránt fontos alapanyag a keleti étel receptekhez és az egészségtudatos konyhában is.
Gyakran másik rizzsel keverve készítik (barnával, basmatival, jázminnal), jól passzolnak hozzá a zöldségek és a tenger gyümölcsei.
A fekete rizs főzési ideje is hasonló a barna rizséhez, kb. 30-40 perc, ha 25-30 percre hideg vízben áztatjuk, főzési idejét 5-10 perccel csökkenthetjük. Még egy jó tanács: ha sózzuk, csak a főzés legvégén tegyük, így még gyorsabban fő, és puhábbak lesznek így rizsszemek.

Jó tudni: a fekete rizs főzés során engedi a színét (olyannyira, hogy akár természetes ételszínezőnek is jó), ha nem szeretnénk hogy beszínezze a másik rizst, külön főzzük meg őket.

Fontos: nem tévesztendő össze a vadrizs -zsel.



Copyright 2017 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva Áraink az áfát tartalmazzák!
Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (www.magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!
Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.