FB pixel
Kategóriák
Csicseriborsó

Csicseriborsó

kg
- +
dkg
- +
1180Ft / kg
Kosárba teszem!
0 Ft / kg
1180Ft
helyszíni átvétel: 2024-11-25, hétfő, 12 órától
várható kiszállítás: 2024-11-27, szerda
A csicseriborsó az egyik legegészségesebb hüvelyes, ami egyben kiváló szénhidrátforrás is. Rostban, tápanyagokban és fehérjékben szintén gazdag, ráadásul nemcsak egészséges, de ízletes - és gluténmentes! - alapanyag is. Egyértelműen helye van a kamrapolcon, hiszen sokrétűen felhasználható. Például a méltán népszerű hummusz is csicseriborsóból készül, de számtalan más finomság hozzávalója is.

Termék leírása

A csicseriborsó sokáig alternatív alapanyagként, illetve a vega és vegán étrend egyik sarokköveként élt a köztudatban, mára azonban a klasszikus - nem speciális étrendet követő - magyar konyhákba is beköltözött, és egyre népszerűbb gasztronómiai szempontból is. Így érdemes egy kicsit jobban megismerkedni ezzel az izgalmas hozzávalóval.

A csicseriborsó a keleti konyhák egzotikus világából, Kis-Ázsiából ered, ahol már sok ezer éve a gasztrokultúra része, később innen terjedt el a Földközi-tenger és India térségébe. Mára már az egész világon előszeretettel használják - és nem csak a reform vagy az egészséges konyha hívei.

Miért egészséges a csicseriborsó?

A csicseriborsó minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit kedvelhetünk egy élelmiszer alapanyagban: finom, sokrétűen felhasználható, kiemelkedően tápláló és egészséges.

  • A csicseriborsó gazdag tápanyagforrás, tartalmaz B9-vitamint, magas a vas-, a magnézium, a kalcium- és a cinktartalma.
  • A benne található vitaminok, tápanyagok jó hatással vannak az immunrendszerre és az anyagcsere-működésére.
  • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, utóbbi szeléntartalmának köszönhető.
  • Magas rosttartalma támogatja mind a bélflóra egészségét, mind az immunrendszerünk megfelelő működését.
  • Kiemelkedő a fehérjetartalma, így a húsmentes életmódot folytatók számára is ideális alapanyag.
  • Lassan felszívódó szénhidrát típus, alacsony a glikémiás indexe, így súlykontroll szempontjából is jó választás, hiszen hosszan tartó jóllakottság-érzetet biztosít.

Hogyan főzzünk csicseriborsót?

Ahogy a többi hüvelyest, így a csicseriborsót is érdemes egy éjszakára (8-12 órára) beáztatni, hogy a szemek megszívhassák magukat vízzel (duplájára nőnek) és kissé megpuhuljanak. Főzés előtt öntsük le róla az áztatóvizet és tegyük fel bő, friss vízben a tűzhelyre, közepes lángon 1,5-2 órára. A csicseriborsó főzési ideje eltérhet attól függően, hogy mire szeretnénk felhasználni. Ha például hummuszt készítenénk belőle, akkor főzhetjük nagyon puhára, hiszen a krémhez az lesz az ideális, salátába vagy levesbe viszont az a jobb, ha “roppanósabb” az állaga. Csicseriborsót főzni tehát nem ördöngösség, de ha mégsincs kedved hozzá, dönthetsz a csicseriborsó konzerv mellett is, ami konyhakész, így nem kell se áztatni, se főzni, azonnal felhasználhatod kedved szerint.

TIPP: Ha magad főzöd a csicseriborsót, érdemes egyszerre többet készíteni, hiszen a főtt verziót lefagyaszthatod, így legközelebb csak elő kell venni és már használhatod is.

Csicseriborsó felhasználása a konyhában

A csicseriborsóról - amit népiesen bagolyborsónak is hívnak - a legtöbb embernek a hummusz ugrik be. Ez a tahinivel elkevert és fűszerezett csicseriborsóból készült krém ma már itthon is szinte mindenhol kapható: szendvicskrémként vagy mártogatósként is színesíti az étkezéseinket.

Hummuszt házilag is könnyedén készíthetünk, sőt az otthoni verziónak mi szabhatjuk meg a karakterét, ízesíthetjük kedvünk szerint és kísérletezhetünk a kedvenc változat létrehozásával. Azonban nem érdemes megállni itt, mert a csicseriborsó például köretként is nagyon jól működik - kiválthatja a szokványos (krumpli-rizs-tészta) szénhidrátforrásokat, sőt főzeléket, krémlevest, egytálételt is készíthetünk belőle. Nagyon jól fűszerezhető, nem véletlen, hogy a keleti konyha egyik jól ismert ételének, a falafelnek is a csicseriborsó az alapja. Sőt isteni, egészséges ropogtatnivalót is süthetünk belőle, amit szintén a saját ízlésünknek megfelelően fűszerezhetünk.

Mutatjuk is kedvenc és kipróbált magosboltos csicseriborsós receptjeinket:

Összetevők és allergén információk

Csicseriborsó.

A termék származási helye

Bulgária

Tápanyagtartalom 100g termékben

Energia:
343 kcal
1448 kJ
Zsír:
6,2 g
- amelyből telített zsírsavak:
0 g
Szénhidrát:
48,7 g
- amelyből cukrok:
5 g
Fehérje:
19,2 g
Só:
0,007 g

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
980Ft
980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1680Ft
1680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1980Ft
1980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2480Ft
2480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +