Barna rizs


480 Ft / kg






Rizs barna


 

Tartalmaz:

B1, B3, B6,vitamin, vas, mangán, szelén, magnézium.

 

 

Mi a barna rizs?

Szinte mindenki tudja, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér társa, de nem mindenki tudja mi is a különbség. A barna és a fehér rizs ugyanannak a növénynek különbözőképpen feldolgozott változatai. Aratást követően a rizsszemeket csépeléssel szedik ki a kalászból, majd tisztítják és szárítják. A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és annak függvényében távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről.

 

 

Miért jó?

Rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének, mégis több mint puszta rostforrás. Segíti az emésztést, méregtelenít, segít megelőzni a vastagbél rosszindulatú elváltozásait és az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető.

Bőven tartalmaz csontépítő magnéziumot, immunrendszert erősítő antioxidáns szelént, valamint mangánt, mely a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásához szükséges.
Rendszeres fogyasztása szerepet játszhat koleszterinszint, a szívbetegség, a stroke és a rák kockázatának csökkentésében.

Bár a barna rizs fogyasztása után is bekövetkezik vércukorszint emelkedés, de kedvezőbb, egyenletesebb emelkedést eredményez, ezért fogyasztása a normális vércukorszint fenntartásához nagyon jó választás. (Lehetőleg ne válasszunk soha gyors rizst, ezek a félig megfőzött, majd kiszárított rizsek jóval magasabb glikémiás terhelésűek.)

 

 

Felhasználása:

A hagyományos barna rizs főzési ideje kb. 30-40 perc, ha 25-30 percre hideg vízben áztatjuk, főzési idejét 5-10 perccel csökkenthetjük. Még egy jó tanács: ha sózzuk, csak a főzés legvégén tegyük, így még gyorsabban fő, és puhábbak is lesznek a rizsszemek.

A barna rizsből tulajdonképpen mindent elkészíthetünk amit amit a fehér változataiból is el lehet: salátákat, köreteket, egytálételeket, rakott ételeket, rizottókat, sőt levesbetéteknek és édességekhez is ugyanúgy használhatjuk.

Létezik belőle már liszt változat is, kísérletezgessünk vele bátran.

 

 

Érdekességek:

Dobj a sótartóba pár szem rizst, ha szeretnéd hogy a só mindig száraz maradjon. A rizsszemek magukba szívják a párát, és a só nem fog összeállni, így mindig jól fog szóródni.



Copyright 2017 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva Áraink az áfát tartalmazzák!
Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (www.magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!
Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.